„Nem kérünk kutyahúst!” – Egy úgynevezett tüntetés margójára

„Nem kérünk kutyahúst!” – Egy úgynevezett tüntetés margójára

Fotó: Józsefváros.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetni kellett július 18-án Pikó András józsefvárosi polgármester ellen, mert jött a parancs. De nem találtak Józsefvárosban annyi elégedetlen polgárt, amennyi ahhoz kellett volna, hogy egy tüntetésen a sajtó által is értékelhető kis tömegnek hasson. Ezért vidékről szedtek össze és szállítottak Pestre szerencsétlen sorsú cigány embereket biodíszletnek, mert valahonnan jött a kérés vagy utasítás, hogy lázadni kell Pikó ellen. Nem voltak tekintettel arra sem, hogy a cigányság felemelésére az életét feláldozó cserdi polgármester kiterítve fekszik valahol, várva, hogy megadjuk neki a végtisztességet.

Július 17-én, pénteken a Magyar Nemzet (jaj, de fáj ezt a lapot így neveznem) harangozta be, hogy másnap délelőtt „felháborodott józsefvárosi lakosok vonulnak a helyi polgármesteri hivatal elé” Pikó ellen tüntetni, amire „több száz helyi lakost várnak”. Azt írja az újság, hogy a tüntetésre készülőket a józsefvárosi Fidesz győzte meg arról, hogy ne a polgármester „Vajda Péter utcai lakása” előtt tüntessenek, mert az sértheti a magánélet védelméről szóló törvényt. Nahát, milyen rendesek a kormányzópártiak.

A „dühös józsefvárosiak” ezt a kérést gyorsan elfogadták. Azt is megtudta az újság a „Fidesz–KDNP közleményéből”, hogy az „elkeseredett lakosok szerint Pikó András polgármesternek köszönhetően (sic!) egyre élhetetlenebbé válik a kerület, egyre több hajléktalan van a közterületeken, ahol immár a mocsok és a bűz uralkodik, továbbá elegük van a közétkeztetés körül kialakult áldatlan állapotokból is, ezért szeretnék hallatni a hangjukat”.

A kormányzópártok tájékoztatnak arról is, hogy Pikó „féléves munkássága botrányoktól volt hangos”, hogy a „nevéhez köthető a menzabotrány, amelyben a korrupció gyanújába keveredve váltott közétkeztetőt a polgármester”, és hogy „kockára tette a kerületi gyerekek és idősek étkeztetését”, ráadásul „elapasztotta a társasházi pályázati keretet, elkótyavetyélte az egymilliárd forintos kormányzati támogatást, fákat vágatott ki”. És ha ez nem lenne elég: „egyre több hajléktalan van a közterületeken, ahol immár a mocsok és a bűz uralkodik”.

Ha ez igaz lenne, a 70 ezres lélekszámú kerületből nem csak cirka hetvenen gyűltek volna össze tiltakozni a Pikó által teremtett áldatlan állapotok miatt, hanem jóval többen. Ráadásul a tudósítások szerint nem a polgáriasult lakosságot zavarja a Józsefvárost eluraló „bűz és mocsok”, az „egyre több hajléktalan”, hanem főleg szemmel láthatóan nem olyan jól eleresztett cigányokat.

Akik a helyszínen riportot készítő újságírónak és az ott megfigyelőként jelen lévő önkormányzati képviselőnek el is árulták, hogy Szolnokról, Monorról, Jászkisérről jöttek tiltakozni az egyre élhetetlenebb Józsefváros miatt. Az egyik megszólaló idős ember Cegléd feliratú pólót viselt, ami jelzés lehet arra, hogy ő honnan érkezett.

https://www.facebook.com/pikoandraspolgarmester/videos/322368375471891/

A tüntetés főszervezőjeként nyilatkozott a sajtónak Lukács Rudolf bárzongorista, aki korábban egy választási kampányban a képviselőjelölt Bajkai István mellett is zenészként vállat szerepet a színpadon. Egy másik tüntetésszervező angyalföldinek mondja magát.

A tüntetés – a helyi sajtó közvetítése alapján – a maga műfajában a legfurább volt, amit valaha láttam. Az odahívott embereket noszogatni kellett, hogy viselkedjenek úgy, ahogy egy tüntetésen szokás. Aki magától megy egy tüntetésre, az tudja, miért van ott, és ha megkérdezik, akkor képes elmondani. Ezen a tüntetésen ez nem mindenkinek sikerült.

Voltak persze, akik olyanokat kurjongattak, hogy „Nem kérünk romlott húst!” meg hogy „Nem kérünk kutyahúst!”, és a tüntetésre szánt kellékeket, a fecskendőket is kiszórták egy csomagban a járdára, kár, hogy nem szóltak nekik, hogy előbb bontsák ki a steril tűket, és több helyre rakják le, mert úgy talán hitelesebbnek hat. Megrendezett demonstráció volt ez, bértüntetőknek kinéző vidéki romákkal végrehajtatva.

Még véget sem ért a tüntetés, még be sem számolt róla a Hír Tv, és már le is lepleződött a hamisság. Később a tüntetés főszervezője, ahogy azt illik, a Facebook-oldalán köszönetet mondott „annak az 500-600 főnek, aki a rossz idő ellenére is részt vett a nyilvános demonstráción!” „Többek között felszólaltunk a drog, a közterületek tisztasága és az étkeztetés problémáiról. Köszönjük azoknak is, akik nem a Józsefvárosban élnek, és mégis jelenlétükkel együtt érzésüket fejezték ki nekünk, józsefvárosiaknak” – írta.

A „romlott húsos” tüntetés kutyakomédiája mögött az áll, hogy Pikó felmondott egy korábbi közétkeztetési szerződést, és egy másik vállalkozással újat kötött a kormány által elrendelt veszélyhelyzet idején. És a hatóságok munkába lendültek...

Vizsgálta a szerződéskötést, és bírságot szabott ki a közbeszerzési hatóság, megjelent a Nébih is az új vállalkozónál, s az is hiányosságokat tárt fel. A Fidesz egyik önkormányzati képviselője ezt úgy tálalta a nyilvánosság előtt, hogy „32 kilogramm romlott élelmiszert találtak” a cég konyháján. Pikó polgármester ezt közösségi oldalán cáfolta. E szerint a hatósági vizsgálat alapján az történt, hogy „kis mennyiségű hűtőben tárolt élelmiszer esetén a nyomon követhetőség sérült. (...) Tehát az élelmiszerek nem voltak romlottak, és senkinek az asztalára nem kerültek, mert megsemmisítették őket. Másrészt kis mennyiségű fűszer úgynevezett minőségmegőrzési ideje két hete lejárt. Ezek sem voltak romlottak, (...) élelmiszer-biztonsági veszélyt soha nem okozhattak volna. Ezek sem kerültek senkinek az asztalára”.

Egyébként a leleplezett tüntetés sztorija később újabb fordulatot vett. A Magyar Nemzet immár azt írta meg, hogy Pikóék hekkelték meg a tüntetést, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémáról. No és nem maradt ki a Soros-kártya, az aduász sem „Pikó újságírómúltja révén, profi kommunikációval és számos, Soros-szervezetekhez köthető támogatójával elterelték a figyelmet a tüntetés valódi okáról”. A cikk szerint „ismeretlenek a demonstrációra rászervezhettek idegen tüntetőket”.

Akiknek a főszervező korábban megköszönte a részvételt. Nahát. Hogy is van ez?

Olvasna még Torkos Matildtól? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/30. számában jelent meg július 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/30. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.