HIRDETÉS
HIRDETÉS

Új idők új focija

Szerző: | 2020. szeptember 23., 18:17 | Publicisztika

Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tíz hónapja kényszerül nélkülözni a Facebook focirajongó népe az Egy futballfüggő naplójából oldal friss bejegyzéseit. A szerző, Gazdag József felvidéki író, újságíró – olvasóink az egykori Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjában is találkozhattak egy ideig egyedi hangulatú írásaival – tavaly novemberben közölte közel 11 ezer követőjével, hogy egyéb, például apai elfoglaltságai miatt nem jelentkezik újabb írásokkal azon a felületen.

A búcsúposzt ugyan az érzelgősség mellőzésére szólított fel szerzőt és olvasót, a műfaj óhatatlanul melankolikus hangulatot áraszt és ébreszt. Hiszen valami, ami egy közösség számára fontos volt, visszavonhatatlanul elmúlik éppen. Maga Gazdag József így öntötte szavakba azt a veszteséget, amely – micsoda közhely! – a modern futball térnyerésével jár: „…végignézni, szinte rezignáltan, ahogy a szórakoztatóipar bekebelezi a focit. Mekdonaldizálja. Lecseréli a társadalom perifériáján élő, deklasszálódott Csempe-Pempéket, s a szolvens középosztályt ülteti a helyükre. Szurkolók helyett fogyasztókat. Ahogy egy ManUtd-s veterán nyilatkozta néhány éve a BBC-nek: »Olyan ez már, mintha egy multinak szurkolnál, mondjuk, a Tescónak.«”.

De hogyan jutott most ez eszembe? Úgy, hogy az utóbbi években, döntően politikai ráhatással – bármit gondoljunk róla, de legalábbis részben – végbement a magyar foci modernizációja. Vagy valami olyasmi, amiről Gazdag József is írt. Leginkább a Ferencvárosnál figyelhető ez meg, ahol a modern, európai színvonalú infrastruktúra megteremtése konszolidáltabb, kezesebb szurkolótáborral, steril hangulattal és vitathatatlan szakmai fejlődéssel járt együtt. Az egykori tsz-elnökök világát idéző amatörizmust sok-sok pénzzel felváltotta a hideg profizmus, a szórakoztatóipar világa. A kínos lassúsággal búcsúzó államszocializmust az államkapitalizmus.

Élvezhető, családbarát produkció, látványszínház született, amelynek az Üllői úton és néhány más helyen legalább nem a díszpáholy a célközönsége. De vajon szenvedéllyel szerethető-e ez a fajta futball? Nem a szétmálló lelátókat, a vizeletben úszó mellékhelyiségeket, a szurkolói „balhékat” hiányolom persze. Hanem azt a valaha volt, legendákkal övezett világot, amit annyian megénekeltek irodalmi nyelven nálunk Mándy Ivántól Esterházy Péteren át Gazdag Józsefig.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/37. számában jelent meg szeptember 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/37. számban? Itt megnézheti!

Címkék: foci, Fradi, Gazdag József, szotyola


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Kész levenni Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren Abdalla Hamdok szudáni kormányfővel folytatott üzenetváltása során.     "Csodálatos hír! Az új szudáni kormány, amely igazi előrehaladást ért...

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Legyünk nagyvonalúak, és tudjuk be valamiféle sajátos konszolidációnak, hogy a szuperszuverén kormány egyik államtitkára ilyen libernyák elveket hangoztat, hogy „az állam rossz gazda”.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest