Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kis segítség, nagy aljasság

Szerző: | 2020. december 21., 06:10 | Koffein, Publicisztika

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most, hogy azon a bizonyos ereszcsatornán a Fidesz népszerűsége is elkezdett lefelé kúszni, a kormánypárt kommunikációs háttérhatalma elérkezettnek látta az időt, hogy adjanak valamit a magyar embereknek. Szombaton közzétett rövid videójában a miniszterelnök nem a négy pontból álló nagy semmit, de az érdemi segítségnyújtást tekintve az elég keveset csomagolta be a kommunikáció selyempapírjába, átkötve a politikai cinizmus masnijával. A hitelfizetési moratórium változatlan feltételekkel való meghosszabbítása, a bértámogatás vagy a gyermekes családok kedvezményes lakásfelújítási hitele sokaknak jelent némi átmeneti vagy hosszabb távú könnyítést, lehetőséget. Még akkor is, ha az intézkedések nem mindegyike teljesen új, inkább a már ismert támogatási formák kiegészítéséről beszélhetünk.

HIRDETÉS - AIP

A legnagyobb vihart természetesen a kisebb vállalkozások iparűzési adójának megfelezése kavarta. Amely nagyobb csapást jelenthet némely önkormányzatnak, mint amekkora segítség lehet az érintett vállalkozásoknak. A miniszterelnök a politikai cinizmus és – ne kerteljünk! – aljasság, kicsinyes bosszúállás feketeöves mestereként ezúttal is jórészt mások – bankok, települések – kontójára igyekszik népszerű színben feltüntetni magát. Számára a koronavírus megjelenése március közepe óta elsősorban lehetőség: a hatalma további kiterjesztésére, az ellenzék és az önkormányzatok sarokba szorítására. A visszavágásra a tavalyi önkormányzati választáson elszenvedett veszteségekért. Járványkezelés címén az önkormányzatok helyzetét a mostani bejelentéssel együtt valóban már-már ellehetetleníti a kormány. Nem a főpolgármester hisztizése ezt szóvá tenni, ahogy a fideszes Kocsis Máté minősítette. Akinek budapesti képviselőként az lenne a dolga, hogy kijárja, mondjuk, Józsefvárosnak a teljes kompenzációt. Az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrását jelentő adó megvágását a 25 ezer főnél kisebb települések esetében az ígéret szerint valamilyen mértékben kipótolja a kormány, míg a nagyobb, sok helyen ellenzéki vezetésű városok helyzetét egyenként tekintik át. Vajon mi lesz az elbírálás szempontja?

HIRDETÉS - AIP

Az aljasság mellett mást is jelez az akcióterv kiegészítése. Sem politikai szándék, sem lehetőség nincs arra, hogy a központi költségvetésből olyan, a magyar emberek, vállalkozások legszélesebb köre számára elérhető nagyvonalú támogatást nyújtsanak, amely a leginkább rászorulóknak is kézzelfogható segítséget jelent. A pénzszórás a klientúrának a járvány alatt is szünetmentesen zajlik, miközben a hiány az egekben, a tíz éve meghirdetett harc az államadósság ellen pedig néhány hónap alatt kapitulációval zárult. Tíz év világgazdasági konjunktúra és uniós pénzeső után eléggé üres a kormányfő puttonya.         

Címkék: gazdasági mentőcsomag, Karácsony Gergely, koronavírus-járvány, önkormányzatok, Orbán Viktor


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest