Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

A legnagyobb kudarc

Szerző: | 2021. január 04., 06:10 | Koffein, Publicisztika

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor televíziós vitája 2006-ban (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc veszélyesebb, mint valaha. Sok egyéb mellett ezt mondta Gulyás Gergely az Atv.hu-nak adott szilveszteri nagyinterjújában. A kancelláriaminiszter szerint ugyanis a volt miniszterelnök vezeti azt az ellenzéki koalíciót, amely – bár ezt nem említette, részben a választási szabályok parlamenti többség általi újbóli átírására reagálva – az év végére összeállt a kormánypárti tömb ellenében. Gyurcsány vezető szerepének hangsúlyozásával Gulyás természetesen túloz, és már a 2022-es Fidesz-kampány fő szólamát énekli, azt azonban nem lehet vitatni, hogy ahogy a Demokratikus Koalíció az ellenzéki együttműködés megkerülhetetlen szereplője, úgy nyilvánvalóan a párt elnöke is az. Ez pedig független attól is, hogy a felesége vagy ő milyen pozíciót vállal a kampányban és az esetleges választási győzelem után.

HIRDETÉS - AIP

Bármit gondoljunk is róla, Gyurcsány Ferenc komoly politikai teljesítménnyel érte el, hogy az MSZP-ből kiszakított pártja mára a balliberális oldal vezető ereje legyen. Hosszú menetelése közben a Fidesz újra és újra kétharmados többséget szerzett a parlamentben, a rendelkezésére álló erőforrásokat ez azonban nem érintette végzetesen. Közhelyszámba megy a megállapítás, hogy a felszínen maradása a kormánypárt érdeke is; a tábor egyben tartásához most valóban nagyobb szüksége lesz erre a mumusra, mint valaha.

Ám ne tegyünk úgy, mintha Gulyás Gergely fent idézett kijelentése nem egy grandiózus kudarc beismerése volna! Ha igaz ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc veszélyesebb, mint valaha, az éppenséggel nem a Fidesz melletti szavazáshoz szolgáltat érvet. Ugyan, minek kellene akár megint kétharmados felhatalmazást adni neki, ha ezt a problémát sem tudja megoldani? Ne feledjük, 2010-ben a gyurcsányi kormányzás felelőseinek elszámoltatásához is gyűjtötte a szavazatokat Orbán Viktor. Meg is lett ehhez bőven a felhatalmazás: az MSZP kevesebb mint egymillió voksot kapott, a Fidesz-KDNP 2,7 milliót (vagyis 53 százalékot!), az akkori Jobbik 885, az LMP 383 ezret. Nem a magyar nép tehet róla, ha évtizednyi Fidesz-kormányzás után visszaállunk a rajtvonalhoz. Az ítélet 2010-ben megszületett, csak a roppant hatalommal felruházott, azóta is éjjel-nappal a szemkilövetésről beszélő győztes azt nem hajtotta végre.     

Hogyan is szólt a Fidesz régi kampányszlogenje? A jövő elkezdődött. A mostani az lehetne: a múlt folytatódik.

Címkék: 2022-es országgyűlési választás, ellenzéki összefogás, Gulyás Gergely, Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest