Levelet kaptam...

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a magyar lakosság azon kisebbségéhez tartozom, amelyik a kormányzat által létrehozott honlapon regisztrálva jelezte érdeklődését a koronavírus elleni vakcina iránt, levelet kaptam az úgynevezett Koronavírus Tájékoztató Központtól.  

- A kormány úgy döntött, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzésen kívül más (orosz és kínai) vakcinák vásárlásáról is tárgyal. Ennek az az oka, hogy a Brüsszel által megrendelt oltóanyagok az eddigi tapasztalatok alapján jóval lassabban érkeznek a szükségesnél. (...) A magyar gyógyszerészeti hatóság eközben két újabb vakcinára (az oxfordi AstraZeneca, valamint az orosz Szputnyik oltóanyagra) adott engedélyt - így a szöveg, amely ezúttal nem harsányan, csupán finoman, már-már visszafogottan simul bele a fideszes narratívába. Megtudtam még, hogy csak biztonságos és hatékony vakcinával oltanak. Arról viszont, hogy legalább hozzávetőlegesen mikor számíthatok az oltásra, egyáltalán: mi a menetrend, az eljárás, semmit nem tudhattam meg a tájékoztató központ tájékoztató leveléből. A végén az információra éhes polgár megnyugtatásaként közlik, hogy az oltással kapcsolatos további fejleményekről értesíteni fognak.

Bár a vakcinának nincs politikai hovatartozása, csak hatásossága (hatástalansága) vagy megbízhatósága (kockázata), nálunk majd talán úgy lehet a legpontosabban felmérni a pártok várható eredményét a jövő évi választáson, hogy hányan kértek a nyugati, hányan a keleti (orosz vagy kínai) oltóanyagokból. Amit jelenleg biztosan tudunk: december 26. óta zajlik az oltás, a rendelkezésre álló kevés vakcina sem fogy túl gyorsan, az uniós szállítmányok akadoznak, az orosz és az oxfordi vakcinát itthon rohamtempóban engedélyezték, miközben a vírus brit mutánsa világszerte a járvány újbóli erősödésével fenyeget, a lezárást pedig egyre türelmetlenebbül viselik az érintett és jórészt magukra hagyott ágazatok.

Az ominózus levéllel nem az a baj, hogy propagandacélokat szolgálna, hanem az, hogy tanácstalanságot tükröz. De mi ebben a helyzetben a felelős magatartás? Erre nézve van javaslata a tájékoztató központnak: Vigyázzunk egymásra!