Vakon rohanunk a szakadékba

Vakon rohanunk a szakadékba

Fotó: Pixabay

Jól ismert az a lelki önvédelmi mechanizmus, amellyel gyengébb jellemű emberek igyekeznek megmagyarázni, hogy a bajaiknak valami vagy valaki más, kívülálló az oka. Sokan igyekeznek elkerülni, megúszni a kínos fel- és beismeréseket.

Embercsoportok, kisebb és nagyobb közösségek is szoktak ehhez a lelki hárító módszerhez folyamodni. Szomorú tapasztalatunk volt az elmúlt évből a trianoni nemzeti katasztrófa évfordulóján az önfelmentő magyarázatokkal és gesztusokkal szembesülni. „Jól mondták száz évvel ezelőtt: mi még ott leszünk azok temetésén, akik bennünket akartak sírba tenni” – utalt Orbán Viktor a sátoraljaújhelyi emlékbeszédében egy Apponyi Albertnek tulajdonított, ám az ő szájából soha el nem hangzott kijelentésre.

A kutya ugat, a karaván halad, tartja a keserű közmondás. A kormányzati néphülyítés hatalmas demográfiai sikerként adta el a 2020. évet, mivel 3040-nel több gyermek született, mint 2019-ben. Hogy közben a halálozások száma ennél nagyobbat emelkedett, arról csak a vírus tehetett ugyebár. Így aztán a lélekszám jobban megcsappant tavaly, mint tavalyelőtt, de sebaj – mivel ez nem vet jó fényt a kormányra, nem is hangoztatták.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.