Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Halál, kampány

Szerző: | 2021. április 06., 06:10 | Koffein, Publicisztika

Lélegeztetett pácienst ápolnak Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Nem szeretnék hozzászokni ahhoz, hogy Magyarországon a politikai küzdelem szerves részévé válik a szemben álló fél hírbe hozása, megvádolása mások életének gondatlan vagy szándékos
veszélyeztetésével
. Vagyis annak sugalmazásával, hogy az ellenfél, akarom mondani: az ellenség lényegében gyilkos.

HIRDETÉS - AIP

Kormány és ellenzéke között szétoszlik a felelősség a züllött közbeszéd járványszerű terjedéséért, de korántsem egyenlő mértékben. Éppen húsvétkor rúgta be a vezető kormányerő annak a kampánynak a motorját, amely egyfelől hazug módon oltásellenesnek bélyegzi az ellenzéket (a „baloldalt”), másfelől eljutott odáig, hogy járvánnyal összefüggő halálesetekért politikusokat tegyen felelőssé. Elemzők hideg távolságtartással elmélkedhetnek a történéseket keretbe foglaló narratívákról, a politika, a kampányok természetéről, de talán mégsem kellene magától értetődőnek tekinteni ezt a jelenséget. Tudjuk, hogy e kampány kiötlői tisztában vannak vádjuk hamisságával, az új üzenetet szajkózó propagandisták is csak a dolgukat teszik (lásd: nincs ebben semmi személyes), ám a gyűlölet lecsorog oda is, ahol az efféle szövegeket szó szerint veszik. Márpedig a gyilkosság vádja gyilkos indulatokat kelthet, s még távolabb kerülünk attól, hogy nemzetünkre mint valódi közösségre tekinthessünk.

Nyilván nem lehetne a másik oldalról sem azt sugallni, hogy valamifajta szándékosság húzódik meg a járvány tragikus halálozási mutatói mögött. Ettől függetlenül jó lenne pontosan tudni, mi az oka annak, hogy Magyarország a harmadik hullámban ennyire rosszul teljesít az emberi életek megvédése terén. Hány honfitársunk lehetne még közöttünk, ha ebben hozzuk az uniós átlagot! Az oltásra koncentráló kormánypropaganda lényegében tabusítja a halálozást, ha mégis szóba kerül, másra tolja a felelősséget.

A halál(kampány) árnyékának völgyében is van remény: két és fél millió magyar beoltott szép, az
arányokat tekintve nemzetközi összehasonlításban egyenesen kimagasló teljesítmény. Még ha kevés is ahhoz, hogy emberéletek veszélyeztetése nélkül bárki is rövid távon nagy nyitásban gondolkodjék.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: ellenzék, gyilkosság, kampány, koronavírus, oltásellenes


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest