Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Oltáspárti nagykoalíció

Szerző: | 2021. április 12., 06:10 | Koffein, Publicisztika

Darók Roland kormánytisztviselő mutatja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát 2021. február 10-én Szegeden a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályán, ahol átvehetik azt a háziorvosok (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS - AIP

Néha komoly erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy ott is ellentétet láttassanak egymás között a politikai szereplők, ahol valójában egyetértés van. A meghatározó magyar pártok mindegyike oltáspárti, s egyetért abban az evidenciában is, hogy csak biztonságos és hatásos vakcinákkal lehet oltani az embereket. A politikai egyetértés azonban nem azonos a társadalmi konszenzussal; a magyarok között csökkenő arányban, de még mindig hódít a makacs oltásellenesség. A kormány ezért – helyesen – oltási kampányra készül, ám a kommunikációs háttérhatalma boszorkánykonyhájában kifőzött nagy terve az ellenzék oltásellenesként való megbélyegzésére meghiúsítja, hogy a politikai szereplők együtt próbálják meggyőzni az embereket. A közös fellépés hatásos és felemelő lenne, csak éppen nem szolgálja a hatalom rövid távú érdekét. Úgy látszik, nemcsak minden élet, minden szavazat is számít.

Ezért utasította vissza a kormány Fekete-Győr András (Momentum) kezdeményezését, hogy a miniszterelnökkel közösen buzdítsanak oltásra. És ezért nem engedi a pártirányítás alatt működő központi államapparátus, hogy ellenzéki önkormányzatok oltópontokat létesítsenek a folyamat gyorsítása érdekében. A járványkezelés szinte minden területén érdemi ellentét feszül kormány és ellenzék között, az oltás szükségessége a kivétel.

Jól tudom, a keleti vakcinák iránti korábbi vonakodás miatt próbálják oltásellenesnek beállítani az ellenzéket. Csakhogy ezek hatásosságával kapcsolatban egész egyszerűen nem állt rendelkezésre elég információ a tisztánlátáshoz. Abban pedig szavakban egyetértés van, hogy csak valóban hatásos vakcinával érdemes oltani. Az oltásellenességgel szembeni leghatásosabb fegyver a nyílt kommunikáció, az átláthatóság. Hatalmas a szakemberek, a sajtó és a politikusok felelőssége. Nagyon könnyű rosszindulatú híresztelésekkel vagy csak nem körültekintően adagolt információkkal aláásni a bizalmat egyes vakcinákkal szemben. Így járt a vérrögképződéssel hírbe hozott, olcsó és könnyen szállítható AstraZeneca, holott az állítólagos kockázat eltörpül az általa megakadályozott súlyos lefolyású betegség veszélye mögött.

Remélem, nem orbáni gesztussal – na, ugye! – reagál az ellenzék arra a hétvégi hírre, hogy egy kínai tisztségviselő elismerte, az oltásaik alacsonyabb védettséget nyújtanak, mint a nyugati, mRNS alapú vakcinák. Alapos vizsgálatokat igényel annak tisztázása, mit jelent ez pontosan, mi következik ebből. Egy biztos, az alacsonyabb védettség is jóval több a semminél, s ez a közlés még nem ok arra, hogy bárki pálcát törjön a kínai vakcina felett. Arra viszont igen, hogy a döntéshozók óvatosabbak legyenek a nyitási tervekkel, az átoltottsággal kapcsolatos adatokkal, egyetlen szúrást ne tévesszenek össze a tényleges védettséggel.

Kevesebb propaganda, melldöngetés és halálkampány, több hiteles információ, nyílt és őszinte beszéd – ez az, ami járvány idején is erősítené a társadalom immunrendszerét.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: AstraZeneca, járványügyi korlátozások, oltásellenesség, oltási kampány


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest