Sebestyén Balázs: a kriptobuddha az árfolyamnirvánába tart

Sebestyén Balázs: a kriptobuddha az árfolyamnirvánába tart

Fotó: Unsplash/Andre Francois Mckenzie

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A milliárdos nagyvállalkozó Bige László Partizán-interjújából sok fontosabb mellett az is kiderült, hogy a hazai elit mennyire szeret azzal hencegni, hogy a tőzsdén mekkora pénzekkel hazardírozik. Miközben az oligarcha a miniszterelnök irgalmáért rimánkodott, hogy az szüntesse meg vele szemben az ügyészségi eljárást, ő pedig ennek fejében nem fogja a vagyonát, a befolyását és az információit a kormány megbuktatására használni, a gyáva és nemtelen ajánlat mellett sok egyébre is fény derült. Például arra, hogy a jóságos Horn Gyula miniszterelnöksége idején még olyan világ uralkodott Magyarországon, amikor a Bige Lacinak elég volt egy levelet elküldenie a kormányfőnek arról, hogy milyen igazságtalan vele a magyar bürokrácia – Horn Gyula elolvasta a panaszos sorokat, és Bige már privatizálhatta is azt a gyárat, amely aztán Magyarország egyik leggazdagabb emberévé tette.

Az oligarcha elhencegett továbbá a politikusoknak nagyvonalúan kifizetett többmilliós számlával meg azzal, hogy az FTC-nek utalt támogatás fejében az ezeréves magyar állam megváltoztatta a törvényeit, amely aktus Bige László szerint egy „deal” volt, az én jogi ismereteim szerint meg bűncselekmény. A műtrágyakirály igazán büszke azonban nem is a vállalatbirodalmára, a vadásztrófeáira meg a befolyásos barátaira volt, hanem arra, hogy magányos estéin százmilliókkal játszadozik a tőzsdén, csak hogy érezze, hogy él. Nem pusztán pénzt fektet be, nem pusztán részvényeket vásárol, hanem a legkockázatosabb határidős kereskedésekben köt fogadásokat arra, hogy mi erősödik, és mi gyengül majd. Van, hogy egy este eurómilliókat nyer, és van, hogy ugyanennyit veszít. Íme: ennyire nagy ember Bige László – a magyarok büszkék lehetnek rá.

Ennek ismeretében meg sem lepődtem azon, amit Sebestyén Balázs, a népszerű rádiós-televíziós playboy Index-interjúban vallott meg, hogy valójában a tőzsdézés tudja őt igazán bemozgatni, vérét felpezsdíteni, izgalmat és szenvedélyt lopni országos sztárságának fásult mindennapjaiba. A közkedvelt műsorvezető a tőzsde emelkedésének és zuhanásának aktuális hullámain lovagolva mutatja meg, hogyan kell igazán szexi módon megélni a XXI. századi mindennapokat.

Sebestyén Balázs közismert szerénysége nem engedi kimondani azt, amit én simán leírhatok: ő a magyar Elon Musk. Neki az sem elég, ami Bige Lászlónak, számára a határidős piac is nyugdíjas szüttyögés, Sebestyén Balázs ugyanis ma már csakis a kriptovaluta-spekulációban leli örömét. Hogy miért? Valljon a bitcoin meg a többi altcoin iránti szerelméről maga a pénzpiacok mérnöke, a Balázsék népszerű Balázsa: „Annyival izgalmasabb, mozgalmasabb, volatilisebb, mint a normál tőzsde, hogy az egyszerűen unalmasnak tűnik már. Persze ehhez bírni kell a hatalmas áringadozást, volatilitást, amit a kriptotőzsdén tapasztalhatunk, az akár harminc-negyven százalékos emelkedést vagy éppen zuhanást. Megértem, ha valaki ezt nem szereti, de én imádom. Klasszikus vadnyugat, spekulációk, pletykák vagy tényleges hírek alapján óriási mozgások vannak, soha nem lehet unatkozni!” 

A hírneves playboy lelkendezése afelett, hogy milyen vérpezsdítően instabilak a kriptodeviza-piacok, félreérthetetlenül az elit hangja, amint azzal hergeli a bérből és fizetésből élők vagy épp segélyből tengődők tömegeit, hogy az igazán gazdagok még kikapcsolódás gyanánt is pénzt termelnek. Berki Krisztiánt és Vasvári Vivient követve Sebestyén Balázs is beszáll a szociális bujtogatás piacára – de míg a proteinsámán és a luxusasszony „mindössze” fényűző életmódjával hergel, addig Sebestyén Balázs könnyű pénzzel, szerencsejáték-függőséggel és anyagi csőddel házal. A játékos kedvű playboy lelkendezése során csak azt mulasztotta el jelezni, hogy ezekkel az eszközökkel ketten kereshetnek pénzt: egyikük az, aki nagyon szerencsés, és nagyon jó ütemben száll ki a játékból; másikuk meg az, aki akkora pénzekkel játszik, hogy az árfolyam mozgását befolyásolni tudja.

Szegény Sebestyén Balázs bizonyára nagyon unatkozhat, ha ilyen lelkesen felkapaszkodik az első szembejövő divathullámra, és mindjárt be is ugraszt pár száz szerencsétlen kisbefektetőt, akiknek a vagyona aligha bírja úgy a 30–40 százalékos ingadozásokat, mint a hírneves műsorvezető bankszámlája. Sok pénzzel persze szinte bármibe érdemes beszállni, csak legyen elég tartalék kivárni az árfolyam-emelkedést – aztán ha lehanyatlik a divathullám, Sebestyén Balázs majd előadja, hogy mégsem volt annyira jó ez a kriptodolog, viszont az új befektetés, amelybe belefogott, tényleg nagyon volatilis és nagyon kiszámíthatatlan, úgyhogy tényleg nagyon csábító.

Úgy képzelem, hogy Sebestyén Balázs adrenalinfüggősége és profitfétise az előszobája hajléktalanok benzinnel való leöntésének és meggyújtásának, nők megkínzásának, sőt: akár egy fegyveres embervadászatnak Semjén Zsolt oldalán. Sebestyén Balázs kapcsán azonban ilyesmitől nem kell tartani, hisz a kriptotőzsdék hullámlovasa mindössze néhány éve rendezett bulvárkampányt a maga spirituális ébredéséről. A magyar nyilvánosság megtudhatta, hogy a népszerű tőzsdeguru és rádiós-televíziós sikerember megvilágosult, meditatív szellem, aki buddhista beavatások keretében próbál valamit lefaragni a karmájából, s akitől ha megkérdezik, miért is vagyunk mi, emberek a világon, így válaszol: „Dolgozni az együttérzésen, tenni mások boldogságáért, és minél inkább elengedni azon vágyunkat, hogy önmagunkat akarjuk boldognak látni.”

Sebestyén Balázsnak már csak azt az előadását várom, melynek során a lelki fejlődés reményében érkező közönség betekintést nyerhet abba, hogy miként vezet a nemes nyolcrétű ösvény a Wall Streetre és tovább. Lehetne a címe: „Világosodj meg magasabb árfolyamon, mert megérdemled!” A dalai láma is igazán beszállhatna. Sebestyén Balázs, a tőzsdejógi segít milliókat szakítani a kriptovaluta-kereskedelmen, segít megmenekülni az anyagi világ kísértésétől, és segít vidáman indítani a reggelt a tudat tisztaságának, a lélek békéjének és az árfolyam-ingadozás izgalmának egyesített erejével. Káprázatosan volatilis ajánlat a pénzügyi analfabéták, a devizapiacokat megszakértő médiasztárok, a gyorskölcsönök és a devizakárosultak hazájában.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

A Magyar Hangban megjelenő véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/25. számában jelent meg, június 18-án.