A digitális oktatásból is ellopták a pénzt

A digitális oktatásból is ellopták a pénzt

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mottó: „A Digitális Fejlesztési Terv átfogóan tartalmazza az intézmények vonatkozásában, intézményenként részletezve a digitális pedagógiai eszköztár tanítási-tanulási gyakorlatba való beépítésének célkitűzéseit és folyamatát, igazodva az adott intézmény sajátosságaihoz, adottságaihoz és szükségleteihez.

Részlet „Az intézményi Digitális Fejlesztési Terv (DFT) minimális szakmai és formai követelményei” című hiánypótló segédletből.


A pénteki nap vélhetően komoly fordulópontot hozott a járvány leküzdésében és a magyar politikában is. Hatásos volt ugyanis egy spontán, nem túl hangos, de annál erősebb nyomásgyakorlás - Orbán Viktor hirtelen azt érzékelte, hogy emberek tömegei jelezték, nem fogják engedni gyermekeiket iskolába menni.

Így Orbán álláspontja tizenkét óra alatt megfordult. Különlegesség ez, hiszen ritka, hogy kormányunk azt teszi, amit kell, és ritka, hogy ezt a magyarok tömegeinek határozott polgári engedetlensége, vagy az attól való félelem váltja ki.

Adódik viszont a kérdés, mi legyen ezután, mit lehet tenni kényszerű iskolai szünetben. A 21. században persze nagyon egyszerű a válasz, a tőlünk boldogabb országokban ugyanazt mondják a kormányok, mint Orbán: a megoldás a digitális távoktatás. Csak a tőlünk boldogabb országok miniszterelnökei nem tették, hozzá, hogy úgyis terveztük bevezetni, csak még kicsit döcög. Meg nincs teljesen kész.

Orbán hibázott, majd atyuskaként próbálta menteni a menthetőt | Magyar Hang

A miniszterelnök kényszerhelyzetbe került péntek estére, ami szokatlan helyzet a számára.

Az elmúlt években számos konkrét példával mutattam be azt az egészen elkeserítő bűncselekmény-sorozatot, ahogyan az oktatás modernizálására szánt EU-s sok tízmilliárd forintot egyszerűen ellopták. Ezek közül az egyik legfájóbb volt  a digitális tananyagokra és általában a digitális oktatásra szánt pénzhegyek elégetése, különösebb eredmény nélkül.

Ha Ön gyakorló szülő, akkor ebből csak a sokadik e-naplót veheti észre, amely most éppen Kréta névre hallgat- Palkovics üzlettársa, Fauszt  Zoltán fejleszthette sok milliárdért a sokadik e-naplót, amelyik indulása során tanárok tízezreinek életét keserítette meg. Ma már működget, döcög, ahogy a miniszterelnök mondaná. Néha kidob, lefagyásokat, és furcsa dolgokat csinál, csak kicsit rosszabb, mint a régi ellenőrző füzet.

A digitális oktatás azonban még mindig sehol nincs, működő rendszer helyett soha senki által nem olvasott tanulmányokra, workshopokra, horribilis, 30-40 ezer forintos ügyvédi és szakértői óradíjakra, a projektek idején luxusáron bérelt luxusirodákra viszont milliárdok mentek el.

Nehéz lenne összefoglalni a rengeteg mocskot, amit a digitális oktatásra adott pénzek sorsának nyomozása során láttam, kicsit nagyobb feladat lesz összefoglalni, de ha a járvány miatt többet lennék helyhez kötve, ígérem, meg el fogom készíteni a teljes leltárt. Most hadd emeljek ki egy példát, amivel a közelmúltban foglalkoztam: a 15 milliárd forintos Digitális Jólét Program keretében megalkotott Digitális Oktatási Stratégia (DOS) alapján „kidolgozott” rendszerek, honlapok, segédletek, űrlapok tömegét.

Ne higgyen nekem, csak a saját szemének, most úgyis több idő van olvasni. Látogasson el a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ oldalára (nem hallott még róla?), és szörnyűlködjön például az egészen abszurd „Intézményi Digitális Fejlesztési Tervek Módszertani Segédletén”.  Előre szólok, ha az alábbi dokumentumokat megtekinti, magas vérnyomást okozhat, állítólag sajnos az a vírusfertőzés esetén komplikációkra prediszponálhat:

Néha keletkezett pár alig használható program is. Illetve meglepve tapasztaltam, hogy sok év után valamennyire működőképes, bár a technikában rejlő lehetőségeket egyáltalán nem meríti ki az nkp.hu oldal.

Azonban a mostani havária hirtelen éles reflektorfénnyel világít rá a tényre: a korrupcióval nem az a baj, hogy csúnya és felháborító dolog néhány gázszerelő kaliberű figura mérhetetlen gazdagodása, hanem az, hogy az oktatástól és az egészségügytől való lopás a jövőnket lopja el. A járvány pedig megmutatja: a jelenünket is.