A magyar lelátókon nem terjed a vírus

A magyar lelátókon nem terjed a vírus

Hajdu Tamás (b), a Dinamit és Földesi Csaba, a Beach Stars játékosa a strandkézilabda országos bajnokság férfi döntõjében játszott Beach Stars BHC - Dinamit BHC mérkõzésen a salgótarjáni Kecskés József Strand Arénában 2020. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közönség nélkül nem igazi a játék. A koronavírus-járvány miatti korlátozások korábban elképzelhetetlennek tűnő helyzetet teremtettek a sportban, száműzték a nézőt a pálya széléről. Néhány kivételtől eltekintve hiába indult újra az élet, a drukkerek nem térhettek vissza a csarnokba, stadionba vagy medencéhez. A mérkőzések a szikár küzdelemre redukálódtak, és gyorsan kiderült, hogy a körítés, az ornamentika, a hangulat – vagyis mindaz, amit a közönség biztosít – gyakran fontosabb, mint a sportérték. Ez hosszú távon akár az események radikális átalakítását is eredményezheti. Buborékban élve félő, hogy értelmét veszti a játék.

Bár az Egyesült Államokban továbbra is megállíthatatlanul terjed a járvány, a négy nagy észak-amerikai bajnokságból három, a kosárlabda (NBA), a baseball (MLB) és a jégkorong (NHL) már elindult, az amerikai foci (NFL) pedig a tervek szerint szeptember 11-én rajtol. Dollármilliárdokról van szó, nem lehetett kérdés, hogy az üzlet felülírja-e az egészségügyi szempontokat. Nem dobták be ugyanakkor az epidemiológiai gyeplőt a koronavírusos lovak közé, kompromisszumos megoldásként karanténbuborékokat hoztak létre, ahol a sportolók luxuskörülmények között ugyan, de a világtól elzárva élhetnek, és játszhatják le a meccseiket.

A közönséget hol valós drukkerek arcával díszített kartonlapokkal, hol a hatalmas kijelzőkre vetített online szurkolókkal helyettesítik. A szintén teljes elszigeteltségben lebonyolított darts-versenyeken a jól megszokott atmoszférát hangszórók biztosítják, felhördülések, éljenzések és tombolás kíséri a megfelelő helyre dobott nyilak útját. Ez azonban inkább csak ront a helyzeten, mint a rossz tévés komédiákban, ahol a kínos poénokat a nem létező nézők műkacagása súlyosbítja. A versenyzők becsületére legyen mondva, hogy még ilyen körülmények között is klasszis teljesítményre képesek, felidézve valamit a járvány előtti időkből.

De a július 26-án véget ért nagy dartstorna, a World Matchplay esetében a normalitásért vívott küzdelem sem tudta feledtetni a helyzet abszurditását. A játékosok az ökölpacsinál tovább nem közeledhettek egymáshoz, a mérkőzésvezetőhöz és a dobásokat rögzítő írókhoz még annyira sem. Egy-egy összecsapás után ennek ellenére mindenki reflexből ölelte volna meg az ellenfelét, és nyújtott kezet a „bíróknak”, hogy aztán riadtan ugorjon hátra az utolsó pillanatban. Mintha egy zombifilm paródiájában menekülne a vérszomjas élőhalottak elől.

Bármilyen szomorú is azonban ez a komédia, lassan hozzászokhatunk, hogy a buborék marad a sport jövője, hiszen a széles körben elérhető védőoltás nélkül a sportolók teljes elszigetelése az egyetlen megoldás. Nem csupán az észak-amerikai ligák, vagy a darts, de a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia esetében is. Ivata Kentaro, a Kobe Egyetem infektológus professzora már tavasszal lemondott az eseményről – nem az ideiről, hanem a 2021-esről. Véleményét több neves tudós osztja, Amir Attaran, az Ottawai Egyetem epidemiológusa egy interjúban elmondta, a hagyományos értelemben, vagyis közönség előtt még jövő nyáron sem lehet megrendezni az olimpiát, két megoldás van: a buborék vagy a törlés.

Mindez Magyarországról nézve rémisztő disztópiának látszik, hiszen nálunk a sportesemények a járvány ellenére is elképzelhetetlenek nézők nélkül. A helyzet pikantériája, hogy miközben a koncertek 500 főnél nagyobb közönsége nagy fokú veszélyt jelent, a stadionokban, sőt a zárt csarnokokban lebonyolított mérkőzések esetében ez fel sem merülhet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a drukkerek absztinenciájával magyarázta a különbséget.

Buborékban élünk. És nem a lakosság fegyelmezettsége, nem is a virológusok és járványügyi szakember megfeszített munkája emel védőburkot körénk, a magyarázat sokkal egyszerűbb. A magyar lelátókon nem terjed a vírus. Ideje lenne hát bejelentkeznünk a jövő nyárig esedékes összes nemzetközi sportesemény megrendezésre.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/32. számában jelent meg augusztus 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/31. számban? Itt megnézheti!