A munkanélküliségi válság itt van a nyakunkon

A munkanélküliségi válság itt van a nyakunkon

Audi TT Coupé-k gyártása Győrben (Fotó: Wikipedia/Lemon3)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd délutánig kellett várnunk, hogy az elmúlt hetek nyomasztó híráradata után végre valami pozitívat is olvashassunk. Miután napról napra megtudhattuk, hol mit tiltanak épp be, milyen néhány héttel ezelőttig rendíthetetlennek érzett alapjogot korlátoznak és hányak munkahelyét záratják be, megérkezett az első reménykeltő fecske. A Libri-Bookline vezetése döntött úgy, hogy támogatja a munkatársait, és mindegyiküknek fizet 300 ezer forint előleget. A tulajdonos, Balogh Ákos eközben magánszemélyként 50 milliós keretet ajánlott fel a bajba került kollégák megsegítésére.

300 ezer forintot fizet minden dolgozójának a Libri, hogy segítsen a válsághelyzetben | Magyar Hang

Mindezt ugyanazon a napon, amikor kiderült, leáll a magyarországi Audi- és Opel-gyár, miközben a kisvállalkozások, a szórakoztató és szolgáltató szektorban dolgozók sorra kénytelenek megválni egyes munkatársaktól. Egész Európában ez a helyzet: csak hétfőn 16 ezer munkanélküli segélykérelmet regisztráltak Ausztriában. Új munkába lépés közben nyugati szomszédunknál egy sem volt.

Egy ideig úgy tűnt, mintha a kormány nem is észlelné, milyen súlyos helyzet várható, de hétfőn végre szóba került ez is: Orbán Viktor a parlamentben kijelentette, komoly munkanélküliségi hullám fenyeget, és felkérte Bártfai-Mager Andreát, tárgyaljon a bajba került ágazatok képviselőivel. Apró reménysugár, persze, meglátjuk, ez a valódi cselekvés terén hozhat-e majd bármilyen eredményt.

Mindenesetre attól a kormánytól, ami tíz éve egymillió új munkahellyel kampányolt, elvárható, hogy különösen megfeszítse magát. Főleg, mert miként a miniszterelnök is mondta: egyes szektorokba a baj már bekopogtatott. Múlt hét közepe óta rendezvényszervezők, cateringesek, színházi, mozis alkalmazottak maradtak bármiféle bevétel nélkül. Felkészülnek a bolti eladók, kocsmárosok, vendéglátósok. És még számtalan más munkahelyen dolgozók, mert gyakorlatilag senki sem lehet nyugodt, leszámítva mondjuk a képviselőket. Azt pedig tudjuk jól, hogy Európa-szerte a magyarok bírnak szinte a legkevesebb megtakarítással.

Amikor a szabadpiaci kapitalizmust gyakorlatilag felfüggesztették, a civil társadalom pedig próbál levegőhöz jutni, egyedül az állam segíthet – ha épp küszködik is a leterhelt egészségüggyel, járványügyi lépésekkel. Ez a válság sokkal tovább elhúzódhat, mint azt bárki gondolná. Az Egyesült Államokban egyenesen Mitt Romney vetette fel, hogy szükség lehet ezer eurós alapjövedelem bevezetésére. Ingyenpénz nincs – ha van szabad piac és kapitalizmus. Jelenleg, mint látjuk, egy ideje nincs. Akkor viszont sürgős segítség kell.