A rekord kapujában

A rekord kapujában

Dzsudzsák Balázs az 50. válogatottsága alkalmából kapott emlékplakettje (Fotó: Dzsudzsák Balázs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az európai futballszínház helyszíni közönség nélkül is káprázatos előadással zárta az előző szezont, amikor lejátszották az UEFA-bajnokok ligája döntőjét, egyelőre nézők előtt, teljes gőzzel üzemel a magyar labdarúgás is. Zajlanak a bajnoki küzdelmek, a lehetőséget kiharcolt klubcsapataink pedig már az új szezon európai kupaporondján próbálkoznak. Hazai szempontból az idény egyik legfontosabb mérkőzését játssza hamarosan a Celticet kiejtő Ferencváros a Dinamo ellen Zágrábban, természetesen zárt kapuk mögött. Bár a sajátos magyar álláspont értelmében a lelátón nem terjed a koronavírus – ellentétben például a szabad térre tervezett könyvfesztivállal –, egyes játékosokat sajnos elért a fertőzés, így emiatt már mérkőzést is el kellett halasztani az NB I-ben.

Eközben békeidőben példátlanul hosszú kihagyás után készül megméretésre a nemzeti válogatott, amely legutóbb tavaly novemberben lépett pályára. Wales otthonában kaptunk ki 2–0-ra az elhalasztott Európa-bajnokság selejtezőjén. Marco Rossi szövetségi kapitány kijelölte a válogatott keretet, amely szeptember 3-án Törökországban megkezdi szereplését a Nemzetek Ligája küzdelmeiben.

A legnagyobb érdeklődést az a bejelentés váltotta ki, hogy az olasz mester ezúttal nem számol Dzsudzsák Balázzsal, akinek jelenleg nincs csapata – nem ismeretlen állapot ez számára –, s az MTK-nál edz. Egyes számú futballcelebünk szereplése, pontosabban nem szereplése ezúttal azért érdemel külön figyelmet, mert a Törökország elleni mérkőzés lehetett volna a 109. válogatottsága. Amivel pedig abszolút magyar rekorder lenne: a válogatott 1901 óta jegyzett történelmében még soha senki sem öltötte magára ennyiszer a címeres mezt. Dzsudzsák Balázs jelenleg Király Gáborral osztozik az első helyen, értelemszerűen 108-108 szerepléssel. Mondani sem kell, hogy kvalitásai elismerése mellett sem jelenti mindez azt, hogy rekorddöntés esetén a Nyíradony SE-től indult sztár lesz minden idők legjobb magyar labdarúgója.

Százegy szereplésével sokáig az Aranycsapat klasszisa, Bozsik József alkotta egyedül a százasok klubját. Érdekesség, hogy Puskás Ferenc 85, az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián pedig csupán 75 alkalommal lépett pályára nemzeti színekben. El lehet játszani a gondolattal, hogy ha például az Aranycsapat egy része nem hagyja el az országot ’56-ban, akkor ez a statisztika is másként nézne ki. Ettől még Dzsudzsák Balázsnak jár majd a megsüvegelés, ha ebben a virtuális versenyben valamikor a csúcsra ér. Önmagában ezért azonban Marco Rossi nem fogja behívni, ahogy két éve sem tette hasonló szituációban, mint arra a válogatott keretet kihirdető sajtótájékoztatón utalt is.

Örültem volna, ha igaznak bizonyul a hír, miszerint Dzsudzsák Balázs visszatér a másodosztályba kiesett Debrecenhez. Ebben az esetben a kapitány a pályán mutatott játéka alapján mérlegelhette volna szerepeltetését. De akármit tartsunk is felőle, ellentmondásos pályafutásával, vitatott döntéseivel együtt a teljesítményével mindenképpen beírta magát a magyar futballtörténelembe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/35. számában jelent meg augusztus 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/35. számban? Itt megnézheti!