HIRDETÉS
HIRDETÉS

Háború a lelkekért

Szerző: | 2020. szeptember 12., 17:33 | Álláspont

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kevés kontrasztosabb látványt tudok elképzelni, mint amivel vasárnap délután a Kossuth tér felé menet találkoztam. Az úgynevezett Alapjogokért Központ zavarba ejtő, militáns plakátjaival kidekorált hirdetőoszlopok takarásából előbukkant a Parlament előtt gyülekező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájáért kiálló vidám, fiatal sokaság. Adja magát a kérdés: melyikben lakozik nagyobb erő? A háború baljós előérzetét hordozó, a történelmi Magyarország végzetét jelentő első világégést idéző kardcsörtetésben, vagy az igazuk mellett kitartó, az erőszaktevéssel dacoló színes tömegben?

Az álmoskönyv szerint mifelénk nem sok jót ígér a mindenkori hatalom számára, ha magára haragítja az egyetemi ifjúság legöntudatosabb csoportját, most ilyen végkifejletre én mégsem számítok. A legrosszabb, ami rövid távon a Fidesszel történhet, hogy úgy jár, mint az internetadóval: ha Vidnyánszky Attila levonul a színről, kihúzva a konfliktus méregfoga. Egyelőre persze messze vagyunk ettől.

Tetszik vagy sem, a politikai küzdelem nemcsak az erőforrásokért, az aktuálisan elérhető szavazatokért, hanem a lelkekért is zajlik. A legértékesebb a fiatalok lelke, hiszen abból sarjad majd az a szavazat, ami a hosszú távú politikai túlélést szolgálja. A miniszterelnök ilyen távlatokban gondolkodik, az izzadságosan erőltetett kultúrharcnak a sokat emlegetett térfoglalással is valami ilyesmi lehet a mélyebb értelme. A jobboldali narratíva szerint nem volt véletlen, hogy az SZDSZ leginkább az oktatási tárcához ragaszkodott, amikor lehetősége volt kormányzati pozícióba kerülni. A többség nem is sejti, mi mindent tanult a Fidesz néhai liberális szövetségesétől. Az ifjú lelkek befolyásolásáról is szól az oktatási rendszer átalakítása, a tankönyvkínálat tudatos szűkítése vagy a közelmúlt történelmének fideszes átírása.

Nem ment gyorsan és könnyen, de a kultúrharchoz sikerült méltó ellenséget találni: a színházi világot, pontosabban annak a hatalom ideológiai befolyásától mentes részét. Ezt jelezte korábban a „zaklatószínházak” elleni kifulladt roham, és ezt jelzi most az SZFE elfoglalása. A kuratórium élén Vidnyánszky Attila személye szimbolikusan is kifejezi a hatalom törekvését. Nem az egykor létezett, olykor valóban nyomasztó baloldali, liberális túlsúly kiegyensúlyozása már a cél a kulturális szférában, hanem az egyeduralom megszerzése. 2010 után bőven volt lehetőség minden vélt és valós sérelem orvoslására, hátrány kiegyenlítésére. Maga Vidnyánszky az élő példa erre a megszerzett pozícióival, befolyásával, például a Kaposvári Egyetem színművész szakán. Vajon mi és ki tehet arról, ha egyesek pénz, paripa, fegyver birtokában is úgy érzik, nem érvényesül a szemléletük, a tehetségük?

Nem tudom, a nagy bábjátékos számított-e ekkora ellenállásra, egyetemfoglalásra, élőláncos nagy tüntetésre, a nemzetközi szellemi élet nagyjait is elérő szolidaritási hullámra. Propagandagépezete teszi a dolgát, hogy célba jusson az üzenet: jó dolgukban csak a tanuláshoz nem fűlik a tiltakozók foga. (Van, aki az amerikai Black Lives Matter mozgalommal is összemosta a tiltakozást.) Ám a színházi, illetve a tágabb értelemben vett kulturális élet felháborodása már át-átcsap az ideológiai törésvonalakon. Ez a fajta nyílt erőszak okkal kelt ellenérzést egy egész szakmában, míg a társadalom kormányellenes fele növekvő szimpátiával követi az akciót.

A kultúra harci terep – mondta nemrég a miniszterelnök Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke temetésén. Eminens neoliberálisként más egyetemekkel együtt a Színművészetit is kivonta az állami felügyelet alól – vagyis egy majdani, mások által vezetett kormány felügyelete alól –, ám arról gondoskodott, hogy az intézmény autonómiáját egy hozzá lojális társaság tiporja sárba. Ezt a piszkos munkát is kiszervezte. – Azért demonstrálnak, mert megszűnt az állami felügyelet – így hárított a Hír Tv-ben a politikai cinizmus nagy fideszes versenyében figyelemre méltó gyorsasággal felzárkózó Gulyás Gergely. A tehetséggel a Teremtő által ellenfelei szerint is bőven megáldott Vidnyánszky Attiláé tehát a feladat; nem a politikusok, hanem ő viszi most vásárra a bőrét.

Ha elbukik, az a hatalom számára csak egy csatavesztés lesz a háborúban. A legnagyobb küzdelem a fiatalokért, a majdani szavazók lelkéért zajlik, legfeljebb a terep változik. Mit is üzen a fideszes Alapjogokért Központ? Készüljetek!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/37. számában jelent meg szeptember 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/37. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Alapjogokért Központ, álláspont, fiatalok, Fidesz, kultúrharc, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vidnyánszky Attila


HIRDETÉS
Trump-értékelő I.: Kudarc a Közel-Keleten

Trump-értékelő I.: Kudarc a Közel-Keleten

Az amerikai elnök külpolitikai tevékenységének értékelése nem csak azért fontos, hogy megvonjuk szavahihetőségének mérlegét, hanem azért is, mert ebből számos következtetést vonhatunk le arra az esetre, ha esetleg újrázna.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

Pin It on Pinterest