Amit sokan nem tudnak: mit mond a KRESZ a Lidl parkolójában?

Amit sokan nem tudnak: mit mond a KRESZ a Lidl parkolójában?

Fotó: Unsplash/Vitor Paladini

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szép lassan begördülök, ahogy szoktam, és keresek hátul valami nyugis helyet, mi baj lehet? Pár másodperc múlva dermedten nézem végig, amint egy böhöm SUV, behajtva a visszapillantómat, komótosan a sofőroldali ajtómba tolat.

Az első az ezt nem hiszem el téren és időn kívüliség. De már dübörög az adrenalin, kipattanok, villámgyors szkennelés, az ajtónak annyi. Jön a SUV tulaja, ránéz ő is, szerinte nem olyan vészes. Remeg a lábam, nem bír távozni a feszültség, afféle felesleges ökörségekkel kínzom magam, hogy ha csak öt másodperccel hamarabb, vagy később indulok, vagy nem azt a helyet nézem ki, mindez nem történik meg. Szürreális beszélgetés:

– Szerinted én voltam a hibás?
– Igen.

– De te jöttél rossz oldalról.
– Azt hogy?

– Hát, hogy nem lehettél volna itt.
– De hiszen te tolattál belém.

– Mert nem tartottál jobbra.
– Hova?

– Ki van írva, hogy jobbra kell tartani.
– Nincs kiírva. Meg amúgy se értem.

– Pedig ott a tábla.
– Nincs ilyen tábla.

– Nem a sávodban jöttél.
– Hogy hol?

– A másik sávban.
– Hívjunk rendőrt.

Másfél órát várunk, mert péntek van, kettős fronti hatás, sok a baleset. Nyűgös járőrök, de teszik a dolgukat. Zseniális párbeszédek: „a másik gépkocsi nem termett itt, mert teremteni csak a Teremtő tud, hanem közlekedett”. Kiderül az is, hogy az egyenruhások igencsak gyakran szállnak ki az efféle áruházi placcokra, hogy a miénkhez hasonló kisebb-nagyobb ütközéseket helyszíneljenek.

Egyébként a SUV-sofőr lett a felelős, ráadásul tízezer forintos helyszíni bírságot is kapott, ugyanis: Bármilyen üzlet parkolójában, ha nincsenek útburkolati jelek, nem létezik olyan, hogy jobbra tartási kötelezettség, mint ahogyan a parkoló autók közti térben sem beszélhetünk jobb, vagy bal forgalmi sávról. Ezekben a bevásárlós parkolókban egyetlen szabály van: a tolató autónak nincs elsőbbsége. Ami pedig a hátramenetre vonatkozik:

„Járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet azonban elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat – anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné – rövid ideig akadályozza. Ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. Az irányító személynek úgy kell elhelyezkednie, hogy folyamatosan lássa a jármű mögötti területet és a jármű vezetőjével is kapcsolata legyen."

Szóval, kedves autós bevásárlótársak, csak óvatosan! Magyarország ugyan feszt előre megy, de mi időnként hátra.

Olvasna még Dévényi Istvántól? Kattintson!