Az államtitkár eltartott kisujja

Az államtitkár eltartott kisujja

Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a Puskás Arénában az avatás napján, 2019. november 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fürjes Balázs Budapest-ügyi államtitkár a Twitteren vállalhatatlannak nevezte az M1 kedd esti Karácsony Gergely-interjúját. A kínos, a szakma írott és íratlan szabályait lazán kezelő beszélgetésről nagyjából már mindent leírtak, amit érdemes, Fürjes államtitkár megszólalásán azonban van még mit elmélkedni.

Mielőtt valamiféle reformfideszest fedeznénk fel a politikusban, vegyünk vissza a lelkesedésből: a lényegről, arról, hogy kormánya aktív közreműködésével miféle torz média született adóforintjaink százmilliárdjait elégetve az elmúlt években, egy (ön)kritikus köhintést sem hallottunk. És itt messze nemcsak az úgynevezett közmédiáról, hanem például az egy központból irányított, kézi vezérelt fideszes médiamonstrumról beszélek.

Fürjes Balázs bírálata pusztán haszonelvű: ha az önkormányzati választás előtt ment volna le ez a beszélgetés, több ellenzéki polgármester és helyi képviselő, kevesebb kormánypárti lenne. Vagyis nem az a baj, hogy köz- helyett pártszolgálati média működik az országban, hogy az ellenzéki polgármester agresszív vallatója egy fideszes politikus hozzátartozója, hogy nyomokban sincs jelen a kiegyensúlyozott tájékoztatás az intézményben.

Csupán azzal van gond, hogy miután nagy nehezen beengedték a stúdióba Karácsony Gergelyt, a riporter csúnyán alulmaradt vele szemben. Ami esetleg a fideszes nézőkben is zavart kelt.

Szerelmes levél Mészáros Katához, Karácsony kérlelhetetlen kérdezőjéhez | Magyar Hang

Látom a közösségi oldalakon, hogy Mészáros Katán még kormánypárti sajtókörökben is elverik a port. Amit tett, arra nincs mentség, de könyörgöm: mégis mire számítottak? A kérdező pontosan azt tette, amit elvártak tőle, nem volt durvábban elfogult, kevésbé méltányos, mint amit a sok száz csatornából ömlő kormánybarát médiától évek óta megszokhattunk.

Amire nem volt szavuk a most morgolódóknak, amiért ezután is megkapják a fizetésüket. Most csak egy kis baleset történt, a lejáratásra kijelölt személy bent ült a stúdióban, és válaszolt, reagált.

Fürjes Balázs pedig rácsodálkozott, hogy milyen az a sajtó, amelynek küldetése többek között az ő pozícióban tartása. Propagandagépezete feje fölött összekacsintott az igényesebb szellemi táplálékra vágyó, elbizonytalanodásra hajlamos fideszesekkel, illetve a hazugságáradattól elforduló többséggel.

Ahogy Orbán Viktor is ezt tette, amikor évi rendes sajtótájékoztatóján a kormánymédia szervilizmusban túlteljesítő munkatársainak lazán kiosztott egy-két kokit, sallert. Ettől azonban nem változik semmi. A közpénznyelő állami média tovább manipulál, hergel a miniszterelnök vélt vagy valós ellenfeleivel szemben, a Lokál megírja, hogy Karácsony összevissza beszélt az interjúban. Ha pedig valami kellemetlen ügy van a láthatáron, a jobboldali média majd blokkolja, ahogy azt az Index szerint Borkai Zsoltnak is megígérték a Fidesz legfelső köreiből.

Az orbáni médiapolitika végterméke a politikai aktivista által készített Karácsony-interjú. Posztoljon bármit eltartott kisujjal Fürjes Balázs, Tarlós István nagy igazságot mondott ki a Magyar Hangnak adott interjúban: nincs két Fidesz.