Az egyetemi polgár nem gyerek és nem alattvaló

Az egyetemi polgár nem gyerek és nem alattvaló

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogyan az Orbán-rendszer a hallgatókra tekint, legalább annyira durva, mint maga a Színház- és Filmművészeti Egyetem elleni támadás.

Hétfő este meghívták a fideszes Hír Tv-be Kálomista Gábor fideszes színházigazgatót, hogy megmagyarázza a fideszes nézőknek, miért nem kell aggódni az egyetem fideszes megszállása miatt. Természetesen a propagandistáknak eszük ágában sem volt meghívni magukat az érintetteket, nehogy saját szavaikkal elő tudják adni, miért sérelmezik a jogkörök elvonását választott testületeiktől. A tüntetésről, valamint az intézmény elfoglalásról a televízió csak másnap adott hírt, az adófizetők pénzéből fenntartott közmédia másnap se.

A hétfő esti műsorban Kálomista szó szerint így fogalmazott: „A hallgatókat, fiatal gyerekeket (sic!) vonják be egy ilyen küzdelembe, amihez nekik semmi közük. Nekik az a dolguk, hogy tanuljanak!” Majd később: „Nem hiszem, hogy dolga egy egyetemnek, hogy a hallgatóit ilyen szinten bevonja, amikor saját érdekeit kívánja védeni.”

Értjük, ugye?

Az Orbán-rendszer irtózik már magától a gondolattól is, hogy az egyetemi polgárok részt vegyenek közösségi életük alakításában, esetleg beleszólhassanak abba, milyen színvonalú képzést kapnak a pénzükért (vagy szüleik adóforintjaiért) cserébe.

Ezek a mondatok az MSZMP PB 1972-es ülésén is elhangozhattak volna, nagyjából ugyanazt a mentalitást képviselik. Ez a szellemiség nyomokban sem tartalmazza az „universitas” eredeti jelentését, amely a középkor óta az egyetemi polgárok (oktatók és diákok) egyetemességét, egyenrangúságát, partnerségét hivatott kifejezni. A hallgatók a hatalom szemében nem felnőtt állampolgárok, akiket arra kéne oktatni, hogy felelősséget vállaljanak gondolataikért és tetteikért, hanem elhülyítésre és lázadásra hajlamos alattvalók, akikkel vigyázni kell, és akiket távol kell tartani a közös ügyek intézésétől.

Ne legyenek kétségeink: amit Kálomista Gábor a Hír Tv-ben mond, az üzenet a legfelsőbb szintekről, és ha fiatal értelmiségiekről van szó, a hatalom ennek megfelelően fog fellépni ellenük.

Ez a lealacsonyító atyáskodás a tökéletes ellentéte annak, ahogyan az államnak saját öntudatos polgáraihoz kellene viszonyulnia. Elkeserítő látni, ahogy a Fidesz-KDNP mára mindannak a megtestesítője lett, amely ellen egykor létrejött.

Nem ismerem személyesen azokat a fiatalokat, akik most elszánták magukat saját egyetemük visszavételére. Ideológiai kérdésekben valószínűleg sokukkal kemény vitáim lennének. Mégis, egykori hallgatói vezetőként elismeréssel és szimpátiával figyelem bátor kiállásukat.

Az öntudatos polgár mindig útjában van az élet minden területét uralni törekvő hatalomnak. Főleg akkor, ha közben emlékezteti is a hatalmat: nemcsak neki vannak kötelességei az állam felé, de fordítva is. Akik most dacból vagy szolidaritásból áldozatot hoznak, és saját jövőjüket kockáztatják a hatalommal való ellenszegüléssel, látszólag a sötétbe ugranak. De csak úgy tűnik. Valójában akkor vetjük magunkat a sötétbe, ha hagyjuk, hogy polgárokból alattvalókká váljunk.

A szerző független országgyűlési képviselő

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.