B+

B+

Fotó: Unsplash/Alex Bracken

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan legyél pozitív? Roppant egyszerű. Menj mulatni szombaton, tolongj egymás hegyén-hátán, tülekedj és nyalakodj, vedd és idd, szippantsd és pöfékeld, szörcsögj bele a barátaid-barátnőid poharába is önfeledten. Vagy ezt most nem lehet? A nyavalyás kormány bezáratta a szórakozóhelyeket? Nem kifejezés, hogy nem volt szép tőle. Pedig az ifjú nemzedéket nem is bántja a vírus. Vagy ha igen, akkor sem nagyon, és amúgy is egyszer élünk, itt és most.

Különös: szembejött most velem ez a kifejezés, hogy be positive, rövid időn belül sokszor. Zdeno Chara, az NHL-es Boston Bruins 43 éves csapatkapitánya például így fogalmaz – elnyűhetetlen sportember a vén szlovák –: „I’m positive and I believe that I can still play this game and contribute to the team. I want to stay in Boston.” Vagyis ő bizony pozitív, és hisz benne, hogy folytathatja a játékot, és továbbra is segítheti a csapatát. Épp nincs neki szerződése, erről szól ez, tárgyalnak a folytatásról. Biztos, hogy bármennyire is pozitív a játékos – a bostoni vezetőkkel karöltve –, annyit, mint a legutóbbi szezonban, nem fog keresni már. Annyit, mint fénykorában, pláne nem.

De mondom, nem ez volt az egyetlen hasonlóan pozitivisztikus esetem. Igaz, az ilyen-olyan megjegyzésekből, reakciókból, röpke kommentárokból lassan ki sem lehet olvasni, komolyan gondolja-e a szerző, hogy B+, vagy ironizál. Az ilyesmi eleve sem egyértelmű napjaink posztposzt kommunikációjában. Ha valaki állít valami oltári nagy baromságot, és a fejére olvassák, hogy barom, még simán mondhatja, hogy a hülyéző a hülye, mert nem érti az iróniát. Mindegy, ez messzire vezet, becsukom a ki sem nyitott zárójelet, mielőtt elszakítaná az istrángot a gondolatmenet.

Szóval az az érdekes, hogy vajon mennyire és miként változtathatja meg a nyelvet is a járvány, amely ugye mennyi mindent megváltoztat. A fentiekből nyilvánvaló, hogy még vannak tartalékai a kovid előtti beszédmódnak is. Ha lefuttatunk egy szimpla keresést az úgynevezett világhálón – akár be positive, akár B+, akár légy pozitív alapon –, számtalan önsegítő marhaságot találunk. Szövegeset, képeset, videósat. Szabadulj meg a negatív energiáktól és légy pozitív 7 lépésben. Ha pozitív tudsz maradni, a problémák leperegnek rólad, végül észre sem veszed, hogy amit te vígan megoldasz, abba mások bicskája simán beletörne. A pozitív gondolkodás nem elérhetetlen álom, hiszen elsősorban megoldáscentrikus hozzáállást jelent. Satöbbi. Oda ne rohanjak. Utóbbi a kristálygyógyításról szóló honlapról van. Hadd ne rohanjak oda sem.

Ha azonban nem minden búbánatra keresünk, hanem hírekre szűkítünk, akkor eltűnik a sok-sok okosság a ködben, és csak olyan találatokat kapunk, amelyek szerint negatívnak lenni napjainkban sokkal jobb. Charának és a többieknek még nem szóltak, hogy előbb utóbb a B– lesz a menő.

Mindazonáltal olyan olvasatot is ismerek, amely szerint egyszer már kis híján harangoztak a pozitivitás mindenhatóságát hirdetőknek. Mégpedig az AIDS első fellángolása idején. Ám aztán telt-múlt az idő, az a gyilkos vírus elfoglalta helyét az őt megillető társadalmi-kulturális kontextusban, és ismét szerteáradtak a lelkekben a pluszok. Globálisan. Bizonyára a mostani kórságnak sem lesz más a sorsa. Egy-két millióan még belehalnak apránként, de a boldogságnak nem állhatja útját hosszú távon semmi. Előbb-utóbb a szórakozóhelyeket is újra fogják nyitni, le merem fogadni. Az meg csak most jutott eszembe, így a vége felé, tényleg, hogy a B+ magyarul mást is jelenthet. Hát ez van.

Olvasna még Gazda Alberttől? Kattintson!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/48. számában jelent meg november 27-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/48. számban? Itt megnézheti!