Bohózat a Fehér Házban

Bohózat a Fehér Házban

Donald Trump és felesége szeptember 11-ei megemlékezésre érkezik a pennsylvaniai Johnstownba (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Twitter-csaták után kétségtelenül előrelépés Donald Trumptól, hogy most már könyvírással fenyegetőzik. Az amerikai elnök Bob Woodward könyvében látta meg az újabb ellene szóló támadást, és nem volt rest visszalőni: „a demokraták képtelenek veszíteni. Én majd megírom a valódi könyvet”. Persze, megszokhattuk az Egyesült Államok vezetőitől és vezetőjelöltjeitől, hogy könyvben írják meg visszaemlékezéseiket. Idén például a nemrég elhunyt John McCain memoárja jelent meg, benne kendőzetlen véleményével Trumpról és az amerikai újjobboldalról. Ellenkönyvvel viszont nemigen szoktak az elnökök előállni, de Trump ebben is innovációt hozhat.

Woodward műve alig került piacra, az Amazonon már bestseller, és lázban tartja a teljes amerikai politikai elitet. A Félelem: Trump a Fehér Házban kapcsán a szerző hétfőn arról beszélt az NBC műsorában: „én még soha nem láttam példát arra, hogy egy elnök ennyire elszakadjon a valóságtól”.

Az elnök emberei sem győznek elhatárolódni szavaiktól, amelyeket Woodward nekik tulajdonított. James Mattis védelmi miniszter elmondása szerint például nem igaz, hogy Trumpot egy ötödik osztályoshoz hasonlította, míg a másik munkatárs, John Kelly a vezető leidiótázását tagadja. Woodward egyébként szerette volna az elnököt is megszólaltatni a könyvhöz, de hangfelvétel is bizonyítja, hogy nem járt sikerrel.

Forró ősz várhat Donald Trumpra - Magyar Hang

Amitől az elnök félhet, hogy a félidős választásokon a demokraták többségbe kerülnek..

Közel sem biztos persze, hogy Woodwardnak sikerül megismételnie, amit Carl Bernsteinnel közösen elért a Watergate-cikkekkel. Akkor Nixon végül lemondott, Trump viszont nehezebben mozdíthatónak tűnik. Már a kampány során botrányos felvételek kerültek elő róla, majd érkezett az orosz beavatkozás híre, de az elnök népszerűségét, majd székét ezek kevéssé rengették meg.

A Félelemben többek közt arról olvashatunk, miként blokkolják az elnök egyes munkatársai a Trump számára fontos ügyeket. A Dél-Koreával való szövetség ügyeit is hátráltatják így, de kiderült, hogy bár létezett szándék Bassár el-Aszad elnök kiiktatására, de sokan ezt nagyon nem szeretnék keresztülvinni. Az Egyesült Államok vezetője a 2017. áprilisi vegyi fegyveres támadás után vetette fel, hogy ideje végezni El-Aszaddal. Mindezt elég kendőzetlen stílusban adta elő Jim Mattisnek: „K*rvára ideje kinyírni őt. Gyerünk, csináljunk. Végezzünk már egy csomóval közülük”. Mattis úgy tett, mint aki rajta van az ügyön, de inkább csak egy limitált hatóerejű légicsapást készített elő, amely közvetlenül nem fenyegette El-Aszadot.

A könyv szerint továbbá az elnök 2017 végén majdnem írt egy Twitter-üzenetet arról, hogy eltávolítják az amerikai katonák családtagjait Dél-Koreából. Egy észak-koreai vezetőnek kellett közölnie vele, hogy ez a küszöbön álló támadás bejelentése lenne, így végül Trump meghátrált.

Saját alelnöke buktatja meg Trumpot? - Magyar Hang

Egy névtelen szerző arról írt, hogy belső ellenállás van a Fehér Házban és az elnök alkalmatlan. Sokan Mike Pence-et sejtik mögötte.

Miután a Washington Post részleteket közölt a még megjelenés előtt álló könyvből, a New York Timeson rögtön lejött egy anonim szerző szövege. Az állítása szerint a felső vezetésbe tartozó cikkíró közölte, hogy a Trump-adminisztrációt bomlasztó ellenállás része, társaival együtt pedig próbálják keresztülhúzni a „kiszámíthatatlan, ellenségeskedő” elnök számításait. Trump dühödten reagált, árulással vádolva a szerzőt, és az igazságügyi hivatalt kérte, hogy derítse fel az ellenálló kilétét. Erre azonban máig nem derült fény. A bohózat tehát zajlik tovább egy elnökkel, akit rémült republikánusok próbálnak visszafogni, miközben a jelek szerint ha nem sikerül, és épp Kim Dzsongunnal bocsátkozik az elnök gúnyos pengeváltásba, annak sincs sok következménye.

Egy keddi interjúban Woodward már arról beszélt: Trump egy hivatalnoka felhívta, és közölte, hogy a könyve „ezer százalékig” a valóságot írja le. Majd ugyanez az ember a nyilvánosság előtt próbálta meghazudtolni egyes állításait – tette hozzá a szerző. Meglehet, ezzel újabb hadjárat veszi kezdetét, hogy felfedjék a telefonáló kilétét, az újságíró viszont megérti az őt cáfolókat. „Csak a munkájukat akarják védeni” – jegyezte meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.