Elönt minket a méreg

Elönt minket a méreg

Bezárt kocsma Kisvaszaron (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mészáros Lőrinc egyik megyei napilapjában jelent meg a hír: akár kétezer forinttal is drágább lehet a pálinka a népegészségügyi termékadó miatt. Literenként. Ez nagyon komoly emelkedés, amit csak súlyosbít, hogy az idei gyümölcstermés nem volt éppen a legjobb – és persze ez is felfele nyomja majd az árakat.

Ugyanezen a napon jelent meg egy hír, hogy három férfi életveszélyes állapotba került metil-alkohol-fogyasztás miatt Tiszadobon. Mellékszál, hogy ez az információ egy másik megye napilapjában látott napvilágot először. Azóta már ez is Mészáros lapja lett. Hogy aztán gyorsan el is ajándékozza minden médiaérdekeltségével együtt egy alapítványnak. Ezt tényleg csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, lassan annak sem lesz hírértéke, ha majd az egész megyét a felcsúti polihisztor tulajdonolja.

Metil-alkoholt jellemzően nem azért isznak az emberek, mert szeretnének rosszul lenni, aztán megvakulni, majd végül meghalni, hanem azért, mert nem tudják, mit isznak. És azért nem tudják, mert – fogalmazzunk nagyvonalúan – alternatív forrásból szerzik be az italt.

Több oka is lehet, miért is kényszerülnek erre, de a szegénység biztos köztük van. Mert egyáltalán nem szokatlan, hogy azért járnak a leszakadó térségekben gyanús – és a drágulás következtében valószínűleg egyre jobban elszaporodó – zugfőzdékbe meg kétes hírű bögrecsárdákba, mert nem tudják megfizetni a boltban kapható szesz árát. Már ha még egyáltalán van bolt az adott faluban, mert sok helyen bezártak.

És bizony a szegénység az oka sokszor annak is, hogy lakat került az utolsó kocsmákra a falvakban: vagy azért, mert az utolsó fizetőképes vevő is elköltözött, vagy mert a fiatalok párszázas varázsdohányt szívnak.

Másfél millió magyar él olyan lakásban, ahol súlyos gondok vannak - Magyar Hang

Továbbra sem látható szándék egy átfogó, a szociális különbségeket csökkentő lakáspolitika megalkotására – állapítja meg a Habitat for Humanity.

Keserű és tragikus, ahogy a tiszadobi eset záródott: szinte kajánul hason gördülő, huncutul kacsintó szmájlik kíséretében adtak róla hírt a portálok, az egyikük életét az mentette meg, hogy szinte életvitelszerűen kocsmázik. És a metilmérgezés „fékezője” ugye a megfelelő mennyiségű hagyományos alkohol fogyasztása. Keserű és tragikus az is, hogy történik mindez ott, ahol nem is olyan régen még azt hirdette egyébként rekordmennyiségű adófizetői pénzből a kormányzat, hogy „Magyarország büszke és erős európai ország”. Ott, ahol rendesen berúgni vagy elkábulni már csak méregből futja.

Könnyű lenne most felskiccelni egy párhuzamot, hogy mindeközben a kormányzat és holdudvara „tán épp agarász”, vagy épp valami VIP-páholyban tekinti meg néhány ecsetfejű labdaidomár szerencsétlenkedését. Aztán persze illene lefutni a kötelező kört is az egyéni felelősségről, elsütve benne, hogy senkinek sem muszáj hülyére innia vagy nyálcsorgatóra herbáloznia magát, de ennek most nincs helye.

Ez nem lenne több közönséges szemforgatásnál. Mert egyrészről van egy kormányunk, amelyik nyolc éve úgy beszél a választóival, mint anya a hülye gyerekével. Ebben a kabinetben egyáltalán nem gondolkoznak felelősen, ők csak a pillanatot akarják uralni. Éppen ezért minden erejüket, energiájukat és az adófizetőktől elszedett pénzüket arra fordítják, hogy buta propagandával tömjék az emberek fejét. Azt üzenik: „ma minden pontosan ugyanolyan rossz, mint régen, de te csak ne foglalkozz semmivel, Viktor apánk majd megvéd téged.” Amikor viszont bekövetkezik egy, a tiszadobihoz hasonló tragédia, ami csupán jelzésértékű tünete egy szegény, beteg országnak, akkor retorikát vált a kormány és vidéke. Akkor gyorsan polgárinak nevezik magukat, az egyéni felelősségről prédikálnak kenetteljesen. S talán még az Adidas trikó fölött is begombolják a zakót.

Ma jutottunk el oda, ahol Ausztria 30 éve tartott, Románia több mindenben ügyesebb volt - Magyar Hang

Ragadós a padló: nem igazán engedi el a kitörni vágyókat. A várható élettartammal sem lehetünk elégedettek.

És közben azt látjuk, hogy a történelmi felhatalmazást kapott kormányzat még csak neki sem kezdett felszámolni a fent taglalt állapotokat. Sőt, éppen az ellenkezője történik: az Orbán Viktor vezette társaság még mélyített is a szocialista-liberális elődöktől megörökölt szociális válságon. Ne csodálkozzunk hát, hogy szó szerint elönt minket a méreg.