…és könyörüljön terajtad

…és könyörüljön terajtad

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hete felváltva őrzik az önkéntesek a gázórákat a több tíz millió forint adósságot felhalmozó Dankó utcai Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalanszállója előtt. A Nemzeti Közművek le akarta szerelni az órákat, ám ezt az önkéntesek polgári engedetlenségi akcióval megakadályozták.

A Dankó utcában a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) több intézményt is működtet, többek között hajléktalanszállót, kórházat, óvodát. Az egyház 2018 óta nem tudja fi zetni a gázszámláit. A Dankó utcában 30 millió forint, az egyház országszerte működtetett oktatási és gondozást ellátó intézményeiben az összes gázszámlatartozás mára eléri a 100 millió forintot. Folyik az adománygyűjtés, ám ha össze is jön a szükséges pénz, az csak időlegesen oldja meg a problémát.

A MET vezető lelkésze, Iványi Gábor két héttel ezelőtt lapunknak adott interjújában elmondta, anyagi gondjaikat az okozza, hogy a jelenlegi kormány és az őt támogató parlamenti kétharmados többség megfosztotta őket egyházi státusuktól.

Iványiék egyházát egyébként Magyarország 1981 óta elismert egyházként tartotta számon egészen 2012 januárjáig. Maga Orbán Viktor sem vitatta el egyházi mivoltukat, hiszen két gyermekét is ebben az egyházban keresztelte meg a lelkész. Aligha akarta volna a gyerekei megkeresztelését Orbán Viktor egy vallási egyesületre bízni.

A MET a metodista egyházból még a hetvenes évek közepén kivált hívekből alakult. 1981-ig Iványiékat a Kádár-rendszerben zaklatták, üldözték.

A metodistáktól egyébiránt azért vált ki Iványiék vezetésével egy csoport, mert nem értettek egyet azzal, hogy a pártállami rezsim egyházügyi hivatala jóváhagyásával választhassák meg egyházuk vezetőjét, sőt nagyobb városokban lelkészeiket is. A többi történelmi egyház, amelyek többsége ma is harmonikus kapcsolatokat ápol a regnáló politikai hatalommal, elfogadta a pártállam befolyását. Ezért is lehangoló, hogy ma a Mazsihisz kivételével a többiek meglehetősen érzéketlenül szemlélik, amit a hatalom művel Iványi Gábor egyházával. A keresztény egyházak sem anyagi segítséget nem nyújtanak számukra, sem pedig nyilvános szolidaritást nem vállalnak velük. A magyar milliárdosok közül is csak elvétve akad, aki segít.

Vasárnap az internet segítségével hallgattam meg Iványi Gábor prédikációját. A istentisztelet hasonlított a reformátusokéhoz, az igemagyarázat, a közös imádság a protestáns hagyományoknak megfelelően zajlott. Az egyik énekük (Krisztus, ki vagy nap és világ…) a református énekeskönyv dicséretei közül való. Tudom a szövegét, velük tudtam volna énekelni. A gyülekezetet pedig ároni áldással bocsátotta el Iványi Gábor az istentisztelet végén.

Felfoghatatlan, miért fosztotta meg egyházi státusától ezt a közösséget a keresztény gyökereinkre hivatkozó jobboldali koalíció, amelynek része a Kereszténydemokrata Néppárt is. Miközben kiemelten támogatják a Hit Gyülekezetét, amelynek ugyancsak megnéztem több vidám vasárnapi istentiszteletét is, és egy interneten kerengő felvételt is láttam, amikor a hívekből különös viselkedést váltott ki hitük megélése.

A látottak, hallottak alapján végképp nem értem a magukat kereszténynek valló parlamenti képviselőket, hogy képesek asszisztálni az Iványi-féle egyház eltiprásához. Még meg is akarják alázni őket azzal, hogy a bélyeggyűjtő egyesületekhez hasonló formában, vallási egyesületként működtessék Isten egyházát.

Minden magyar keresztény ember számára arculcsapás az, hogy a jézusi tanításokat a hétköznapokon is követő, a legszegényebbeknek ételt, tudást és gyógyulást biztosító gyülekezetnek páriaként kell létezni a keresztény gyökereire oly büszke Magyarországon.

Szomorúan hallgattam azokat a megnyilvánulásokat rendszeresen templomba járó régi barátaimtól, mennyire zavarják őket a templom bejáratához gyülekező koldusok a vasárnapi istentisztelet végén. Természetesen nem hiszem, hogy ez általános vélekedés, hiszen a nagy téli hidegekben néhány katolikus templom megnyitja kapuit, sőt meleg ételt is adnak az éhezőknek, főleg karácsony előtt.

Olyankor meg szoktak lágyulni a megkérgesedett keresztény szívek. De Iványi Gáborék az év 365 napján Jézus születését ünneplik, reményt visznek a reménytelenségbe.

Beregben, Szabolcsban, Borsodban is iskolákat működtetnek. Szülőfalumban is. Szakmát adnak gyerekek kezébe, a tehetségesebbeket érettségiig gondozzák, támogatják, a családjaikkal együtt. Pontosan tudom, mit jelent ott, a Tiszaháton Iványi Gáborék szolgálata, jó lenne, ha a minisztérium magasan ülő illetékesei is tájékozódnának.

Nagyon helyes, ha a világ háborgó részeibe, ahol üldözik a keresztényeket, segítséget viszünk. Büszkévé tesz, hogy jutott e célra több mint 6 milliárd magyar forint. Ám az, hogy megfosztották egyházi státusától a MET-et, becslések szerint ugyanennyi veszteséget okozott a Iványiék egyházának.

Meggyőződésem, hogy Istennek tetsző dolog Iványiék szolgálata. ők és a támogatottjaik is a magyar társadalom részei. A kormány a mi adónkból oszt vissza mindenféle célra támogatásokat. Hosszan tudnám sorolni azokat a költéseket, amelyeknél sokkal fontosabb lenne a MET intézményei működésének tisztességes támogatása. Megmagyarázhatatlan felelőtlenség a koronavírus-járvány idején ellehetetleníteni a legszegényebbekről gondoskodókat.

Nem hiba. Gonoszság. Bűn.