Fradi-korszak

Fradi-korszak

Sztanyiszlav Csercseszov, a sorozatban negyedszer bajnok Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője, miután csapata 2-1-re legyőzte ősi riválisukat, a vendég Újpestet a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Groupama Arénában 2022. április 24-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zöld-fehér szemüveggel nézve álomszerűen alakult az április 24-i hétvége: a Ferencváros hazai pályán az Újpestet legyőzve nyerte meg a labdarúgó-bajnokságot. Az NB I. szezonjából ugyan négy forduló még hátravan, a Fradi tizenhárom pontos előnye immár behozhatatlan.

A derbi méltó volt a hagyományokhoz; fordulatos, izgalmas és feszült összecsapást hozott. Bár a lila-fehérek számára jó ideje nem terem babér ezeken a meccseken, ezúttal cseppet sem játszottak statiszta szerepet. Olyannyira nem, hogy a 6. percben egy jogosan megítélt büntetőből vezetést is szereztek. A válasz nem késett sokáig: Boli passzából Tokmac egyenlített, majd a félidő végén ízig-vérig magyar góllal fordított a Ferencváros. Pászka Lóránd asszisztjából Vécsei Bálint szerzett találatot. A második félidőben nem változott az állás, de a végén úgy látszott, elmarad a Fradi-ünnep. A hosszabbítás perceiben az emberhátrányba került, a bajnoki győzelem küszöbén toporgó csapat kapusa, Dibusz Dénes tőle ritkán láthatót hibázott, amit Croizet góllal büntetett. Pontosabban: büntetett volna, ám a videóbíró kezezés miatt érvénytelenítette a találatot. Ezután már semmi sem állhatott a Groupama Arénában az önfeledt ünneplés útjába.

Nem túlzás a magyar labdarúgás újabb, az FTC uralta korszakáról beszélni. 33 bajnoki címével a zöld-fehér klub vezeti a ranglistát, de ennél is fontosabb most az a tény, hogy zsinórban negyedszer lett az övé az aranyérem. Ilyen sorozatra a magyar foci életében alig van példa. A hazai szezont a kupagyőzelem teheti tökéletessé, ha a döntőben le tudják győzni a Paksot.

Ha nem is annyira, mint a hétvégén sorrendben a 10. (!) bajnoki címét megszerzett Bayern München a Bundesligát, az FTC is kezdi a konkurencia számára nyomasztóan uralni az NB I.-et. Azt viszont, hogy az itthoni sikernek mekkora a sportértéke, a nemzetközi porondon lehet lemérni. Sztanyiszlav Csercseszov korábbi orosz szövetségi kapitány idény közben vette át a csapat irányítását Peter Stögertől, s magabiztosan vezette a bajnoki címig a tavasszal az európai kupaszereplés terhét már nem viselő gárdát. Azt azonban nem lehet elfelejteni, hogy az ukrán Szerhij Rebrov munkája alapozta meg a klub nagy korszakát. És az előd magasra tette a lécet: vele nemcsak az Európa-ligáig, hanem egy alkalommal a Bajnokok Ligája főtáblájára is eljutott a klub.

Az orbáni rendszerben a politika által befolyásolt magyar labdarúgásnak és a Fradinak is jót tenne, ha keményebb küzdelem folyna az elsőségért. A bajnokot jókora hátránnyal követi a pontvadászatban két igazi NER-csapat, a Kisvárda és a Puskás Akadémia. Eközben olyan, nagy hagyománnyal rendelkező klubok szenvednek, mint a Fehérvár vagy az utolsó előtti MTK. Márpedig csak a komoly sportértékű bajnokság biztosíthatja a sikeres nemzetközi szereplés hátterét. Csercseszov a derbi után elismerte, hogy a csapata nem játszott igazán jól. Ám a mérkőzés nemcsak ezért hozott szoros csatát, hanem azért is, mert az Újpest szintén egy új edző, a szerb Milos Kruscic irányításával magára talált, s már nem az alsóházban tanyázik, akár a negyedik helyet is megszerezheti.

Első lépésben az is sokat lendítene a magyar focin, ha az ilyen összecsapások nyílttá, valódi rangadóvá válnának. A zöld-fehérek sem vitathatják, hogy a rutinszerű győzelem nemcsak unalmas, de nem is motiváló. Lám, a hazájában egyeduralkodó Bayern München idén a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében búcsúzott az esélytelenebbnek kikiáltott spanyol Villarreallal szemben…

Olvasna még Szerető Szabolcstól? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/18 számában jelent meg április 29-én.

Címkék: NER, foci, Fradi, szotyola