Hagyták ellopni az adatainkat – Az oroszok már a Belügyminisztériumban vannak?

Hagyták ellopni az adatainkat – Az oroszok már a Belügyminisztériumban vannak?

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter (j) beszél, mellette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a KMKSZ rendkívüli választmányi ülése után tartott sajtótájékoztatón Ungváron 2018. október 13-án (MTI Fotó: Nemes János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nemzetközi tanácsadó cég, a Henley & Partners pár napja közzétette úgynevezett útlevélindexét. Ez alapján jelenleg a japán úti okmány a legértékesebb a világon: tulajdonosa idén 190 országba utazhat vele vízum nélkül, miután az egykori Burmával, mai nevén Mianmarral is sikerül megállapodniuk a könnyített belépésről. Szingapúr következik a sorban a világ legerősebb útleveleinek listáján (189 bürokráciamentesen látogatható ország), a harmadik helyre szorítva a 2014 óta vezető Németországot, amely Franciaországgal és Dél-Koreával osztozik a dobogón. A magyar útlevél sem gyenge: szintén hármas holtversenyben a tizedik helyen áll annak köszönhetően, hogy a föld 180 országába utazhatunk vele vízum nélkül. (A listát egyébként nem meglepő módon háborús területek zárják: az afgán és iraki állampolgárok csak harminc másik országba utazhatnak szabadon.)

Egy másik hír, hogy a Mirotvorec nacionalista ukrán szervezet (a név egyébként béketeremtőt jelent) az orosz titkosszolgálattól ellopta (!) az összes magyar útlevél valamennyi adatát! Nem a levegőbe beszélnek: e cikk írásakor már ötszáz kárpátaljai magyar tisztviselő nevét, születési helyét és dátumát, lakcímét, magyar útlevelének számát és tisztségének megnevezését tették közzé. A szervezet szerint munkatársaik emberfeletti munkát végeznek, hogy a több millió magyar adatából kiválogassák azokét, akik kárpátaljaiak.

Kiutasították Kárpátaljáról a magyar konzult, a külügy visszavág - Magyar Hang

72 órán belül el kell hagynia Ukrajna területét.

A lista (sajnos) működik: a nem kívánt nyilvánosság miatt rövid idő alatt négy vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását Beregszász járásban, de lemondott két magyar iskola igazgatója is, mert az ukrán törvények tiltják a kettős állampolgárságot az állami alkalmazottak esetében.

A kárpátaljaiak személyes tragédiáján túl ez a történet egyszerűen sokkoló: a magyar Belügyminisztériumtól ezek szerint el lehet lopni a teljes magyar lakosság egyik legkényesebb adatát!

„El fogjuk vágni a nyakatokat, mint a csirkéknek" - Magyar Hang

Az ukrajnai Lembergben meggyilkolt kárpátaljai cigány férfi feleségénél és tízéves kisfiánál jártunk, akik szintén megsérültek a támadásban.

A jegyzet első soraiban láthattuk: a magyar útlevél sok országba jó, ezért értékes – magyarán megéri hamisítani. Most képzeljük el a helyzetet: az orosz titkosszolgálatnak megvan az összes magyar útlevél minden adata, és ezt boldog-boldogtalannak odaadja, vagy el lehet lopni tőle. Ezt gondoljuk át még egyszer: a magyar közigazgatás nem tudta megvédeni saját állampolgárai adatait, amelyek így nemzetközi bűnözők közprédájává váltak.

Az ukrán szervezet egyébként sajnálkozását fejezi ki, hogy egyelőre nem rendelkezik a 2015 után kiadott magyar útlevelekre vonatkozó adatokkal, mivel az adatbázist abban az évben lopta el az orosz titkosszolgálatoktól. Utóbbi szerintük nagyon aktív Magyarországon, így a „béketeremtők” optimisták, abban bíznak, hogy hamar meglesz a friss verzió is.

Nem titkolom: sokat utazó magyar állampolgárként elkezdtem félni. Mi lesz akkor, ha valakik tömegesen elkezdenek csalni a hamisított, de valós adatokkal rendelkező magyar útlevelekkel? Drága autókat bérelnek, és nem adják vissza; nagy összegű készpénz-tranzakcióknál – például terrorizmus finanszírozásánál – ezzel igazolják magukat stb. Mi lesz akkor, ha majd magyar állampolgárokat tartóztatnak le szerte a világban, mert az ő nevükben (vagyis az útlevéladataikkal) követtek el súlyos bűncselekményeket?

Durvul a magyar-ukrán konfliktus: itt a Kötöttfogás 10. adása - Magyar Hang

A műsorvezető: Dévényi István. Résztvevők: Konok Péter, Csintalan Sándor és Pörzse Sándor.

Tavaly Amerikában kirobbant egy botrány: az Equifax hitelkártyacégtől valaki adatokat lopott, így illetéktelen kézbe került jó néhány amerikai állampolgár adata. Akkor úgy tudták, 38 ezer járművezetői engedély és 3200 útlevél részletei kerültek ki tőlük. Országos skandalum lett belőle, a bankvezért meghallgatta a kongresszus, aki kénytelen volt lemondani. Később kiderült, ott is jóval nagyobb a baj, és kártérítési perek ezrei indultak a társaság ellen.

A teljes magyar útlevél-adatbázis ellopásáért ki a hibás? Lesz-e ennek az ügynek felelőse? Lemond-e például a magyar belügyminiszter, és felderítjük-e valaha az orosz titkosszolgálatok magyarországi működését? Lehet izmozni az ukránokkal, de ebben a történetben nem ők a legnagyobb hunyók – egyszerűen csak éltek egy ölükbe hullott lehetősséggel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!