Hazugságok hálója

Hazugságok hálója

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2019. február 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-kabinet továbbra is csak a készpénzesőben és a hitelezésben hisz, holott eszközeik eddig sem voltak eredményesek.

Talán nem véletlenül tűnt fel Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédének hallgatóságában a már-már elveszettnek hitt, ezúttal is látványos Ibiza-isiászban szenvedő Habony Árpád. Ha nem is ő volt az írója és közvetlen éceszgébere a Fidesz elnöke beszédének, az ibizai szipogó, és a közelmúltban elhunyt mentora, Arthur J. Finkelstein szelleme végig ott lebegett a Várkert bazár felett, mint ihletői a „legjobb tanítványuk” szónoklatának.

A Finkelstein-iskola tanulói ugyanis régóta űzik azt a játékot, hogy olyan témákat emelnek be a kommunikációs tér középpontjába, amely valamely (ahogy látni fogjuk, viszonylag szűk) társadalmi csoportnak kedvez, ám a pozitív konnotáció hatását kelti egy annál tágabb csoportban, azaz egyszerűbben fogalmazva, sokkal többeknek tetszik, mint ahányan a közvetlen haszonélvezői. Ezáltal jóval nagyobb tömeget vesznek meg, „fizetnek ki”, mint azok, akik közvetlenül is, készpénzben mérhetően is érintettjei az adott intézkedéseknek. Ennek az ollónak (közvetlen haszonélvezők vs. az intézkedések által „megvásároltak”) a minél tágabbra nyitása már tényleg a politikai kommunikáció művészi szintje, és felesleges tagadni, hogy ezt Orbánék ezen a bizonyos művészi szinten művelik.

Olyan politikai termékről is tudunk, amelynek részletszabályait megismerve inkább semleges, mint kedvező az adott közvetlen kedvezményezett célcsoportnak, ám akkora a nem-célcsoportban a támogatottsága és a pozitív visszhangja, hogy igazából a nem célcsoportnak készült eleve az a bizonyos politikai termék, és amennyiben jól választották meg az eredeti célcsoportot, akkora a nagyságbeli különbség a két társadalmi csoport között (elsődleges célcsoport és a visszhangcélcsoport) olyan hatalmas politikai nyereség érhető el vele, olyan nagy támogatást vív ki a visszhangcélcsoportban, hogy nem számít, az eredeti célcsoportban milyen elégedettséget vált ki, vagy van-e bármilyen politikai nyereség/eredmény az eredeti célcsoportban.

Arról nem is beszélve, hogy tovább csökkentik az „árat” az olyan finomságokkal, hogy például kínosan ügyelnek rá, hogy Orbán nagy bejelentései soha ne tartalmazzák a részletszabályokat. Pedig a részletszabályok mindig tovább szűkítik az eredeti kedvezményezettek körét, sokszor meglehetősen drasztikusan.

Ki ne szeretné a gyerekeket? Kinek ne dobbanna meg a szíve az anya szó hallatán? A gyerekvállalásra biológiailag és pszichésen készen lévők párok csoportja lényegesen kisebb a társadalmon belül, mint azok, akikből a gyermekvállalás kormányzati ösztönzése pozitív attitűdöt vált ki. Nem állítom, hogy ez az egyetlen oka annak, hogy az Orbán-rezsim újra elővette ezt a csodafegyvert, miután a közvéleménykutatók szerint elvesztett ötszázezer szavazót, de az nagyon is része az állításomnak, hogy ez az egyik oka a családpolitika ismételt homloktérbe helyezésének.

Komcsizás, nácizás, sorosozás után családvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor | Magyar Hang

A miniszterelnök évértékelőjében hevesen bírálta az ellenzéket. Szélesítik a csokot, tízmilliós hitelt adnak a frissen házasodó nőknek.

Látható, hogy a korábbi, a vasárnap bejelentettekhez nagyon hasonló eszközökkel operáló kormányzati kampány nem érte el a célját. A gyermekvállalás ösztönzését kizárólag pénzkérdésnek tekintő intézkedések dacára 2018-ban kevesebb magyar gyermek született, mint 2017-ben. (És már 2017-ben is kevesebb született, mint egy évvel korábban.) Ennek ellenére az Orbán-kabinet továbbra is csak a készpénzesőben és a hitelezésben hisz, holott érdemes volna elgondolkodniuk azon, hogy talán a korszerűbb oktatás, modern egészségügy, a kisgyermekes infrastruktúra, a létbiztonság és a kiszámíthatóság volnának azok a faktorok, amelyek miatt hajlandóak volnának elgondolkozni a magyar fiatalok a gyermekvállaláson.

Az, hogy szűken vett pénzkérdésként kezelik a gyermekvállalást, csak azoknak kedvez, akik egyébként is akartak gyereket, ám ettől nem fognak többen, és főleg nem fogják többre, a második, harmadik gyermekre rászánni magukat a potenciális szülők.

Kérdezzék csak meg Orbánék a húszas, harmincas, kora negyvenes éveikben járó neofita NER-lovagokat. Közöttünk valamilyen számomra nem érthető okból kifolyólag igazán nem dívik az orbáni, régi vágású kereszténydemokrata családmodell. Míg a párt nagy öregjei, beleértve Orbánt is, jellemzően nagycsaládban élnek, addig a rendszer új kegyeltjei, megmondóemberei többnyire elvált, vagy soha meg nem házasodott, „virágról virágra szálló”, sokadik kamaszkorukat élő gyermektelen fiatalemberek. Szociológusok, írjatok remek szociográfiákat!

Családok tízezreinek lehet jelzálog az otthonán, sokuknak fogalmuk sincs róla | Magyar Hang

Nagy bajban lehetnek a szocpolosok: az állam magától nem törli a bejegyzett tilalmakat akkor sem, ha minden feltétel teljesült.

Feleségem és jómagam a célcsoportok célcsoportja vagyunk Orbánék születésszám-ösztönző politikájának, két kisgyermekünk már megszületett, hosszú idő óta gondolkozunk a harmadikon, mindig is nagy(obb) családot szerettünk volna, ám a gyermeket monetáris kérdéssé degradáló politika nem fog bennünket befolyásolni abban, hogy bevállaljuk az Orbán által oly nagyon áhított harmadik gyermeket. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi „pénzeső”-nek titulált, inkább egy átmeneti nyári záporocska sem volt túl kecsegtető a számunkra, ha a részletszabályokat is megnézzük. Így mind az eddigi intézkedések, mind a vasárnap bejelentettek inkább illenek bele az ezen írásom elején kifejtett politikai termék kategóriájába.

No de nézzük a konkrétumokat. Mit is jelentett be a miniszterelnök a fekete drapériával bevont kordonok mögött?

• 10 milliós kedvezményes kölcsön fiatal házasoknak
• A kedvezményes csokhitelt használt lakásra is igénybe lehet venni
• A második gyermek születése esetén 1 millió forint, harmadik gyermek születése esetén 4 millió forint jelzáloghitel-elengedés
• Élethosszig tartó szja-mentesség négy vagy több gyermeket nevelő édesanyáknak
• Autóvásárlási támogatás a nagycsaládosoknak
• Nagyszülői gyed bevezetése
• 21 ezer új bölcsődei férőhely

Az egyes és a kettes pontot nem is elemzem hosszasan figyelembe, mert ezek csak az eladósodottságot növelik. Aki amiatt vállal gyermeket, mert így egyszerűbben juthat hitelhez, az nagyon súlyos pénzügyi és – nem utolsó sorban – szociológiai helyzetbe sodorja magát. A csupán anyagi előnyök miatt vállalt gyermekek, a hitel reményében megszületett házasságok nem lesznek tartósak. A részletszabályok már itt sem olyan kedvezőek, mint az Orbán által, a fenti terminológia alapján a visszhangcélcsoportnak, a nagyközönségnek bejelentettek. Ugyanis a program 2019. július 1-től nyílik majd meg, három évig lehet majd belépni – ismertette a részleteket hétfőn Novák Katalin családügyi államtitkár.

„Sokkal több segélyt kapnak a gazdagok" | Magyar Hang

Egyáltalán nem igaz, hogy megszűnt volna a gyermekéhezés, mint ahogyan azt a kormány mondja – mondta a Magyar Hangnak Bass László szegénységkutató. A teljes interjú.

Magyarán lesz egy hároméves időszak, amikor lehetőség nyílik az új házasoknak belépni ebbe a hitellehetőségbe, majd a kapu záródik. Az előtte és az utána házasulók nem vehetik a nyakukba ezt az adósságot. A csok kapcsán érdemes megjegyezni – szintén saját tapasztalat – hogy a csok kiterjesztése a használt lakásra ugyanolyan árrobbanást fog előidézni a használt lakás piacon, mint amilyent előidézett bevezetésekor az új ingatlanok piacán. Ugyanis az új lakások ára a csok hatására gyakorlatilag a csok összegével emelkedett.

Ennek bekövetkezése borítékolható a most új piacként bevont használt lakásoknál is. Magyarán a kormány azokkal szúr ki, akik használt lakást vennének, de nem jogosultak csokra (vagy nem szeretnének élni vele), mivel ők mostantól jóval magasabb áron juthatnak majd lakáshoz. Ezt a hatást erősíti az is, hogy most egyúttal eltörlik a csok keretében megvásárolható lakás felső árhatárát.

A négy gyermeket nevelő anyák szja-kedvezménye szép vállalás, ám a legtöbb ilyen édesanya, aki négy gyermeket nevel, egyébként sem dolgozik konvencionális munkahelyen, jellemzően háztartásbeliként végzik a munkájukat, ezért személyi jövedelemadót most sem fizetnek. Igazán értékes gesztus egy emelt nyugdíj, vagy az apa szja-mentessége lett volna. Ez így inkább csupán a fideszes nyugdíjas fórumok részvevőinek (lásd még: visszhangcélcsoport) elolvadását elősegítő politikai termék, mint az érintetteknek nyújtott valódi kedvezmény.

A 21 ezer bölcsődei férőhely szép vállalás (a részletszabályok szerint ezt három év alatt akarják teljesíteni), de ennek a sokszorosára volna szükség. Szintén saját tapasztalat, hogy amikor bölcsődét kerestünk második gyermekünknek, hogy a feleségem vissza tudjon menni dolgozni („visszaálljon a munka világába” – ahogy fideszül mondják), kinevettek bennünket a bölcsődében, mondván: „csak a helyi fideszesek gyerekeit tudjuk felvenni, de még ők is versenyeznek egymással”. Abban is csak bízhat az egyszerű állampolgár, hogy nem Mészárosnak fogják hívni a 21 ezer férőhelynyi bölcsőde majdani felépítőjét.

Az, hogy a nagyszülő is fel tudja venni a gyedet (nem egy újabb gyednyi pénzről van szó, hanem a választás lehetőségéről: apuka, anyuka, avagy mostantól valamely nagyszülő maradjon-e otthon a gyerekkel), csak a rabszolgatörvény kísérő jogszabálya. Így amint „leszült” a kedves anyuka, egyből vissza tud menni dolgozni, nem kell otthon vacakolnia a gyermekkel. Igazán családbarát intézkedés, ráadásul még jól is jár vele az állam, hiszen a nagyszülők jövedelme, amiből gyedet számítják (pl. nyugdíj) rendszerint alacsonyabb az aktív dolgozókénál.

Hoppá, ez-az kimaradt a nemzeti konzultációból | Magyar Hang

Vészhelyzetben konganak a vészharangok, itt és most mindannyiunknak tennünk kell. Valamit. Ideírok néhány valóságos felvetést.

Az autóvásárlási hozzájárulást övező örömöt szintén beárnyékolják a részletszabályok, amelyet Orbán persze nem említett az évértékelőn. A legalább három gyermeket nevelő családok esetében az új hétszemélyes autó árának ugyanis legfeljebb az 50 százalékát teheti ki a vissza nem térítendő állami támogatás, aminek szintén van felső korlátja: legfeljebb 2,5 millió forint lehet. Júliustól igyekeznek bevezetni, még nem tudható meddig fog futni ez a program. A legolcsóbb ilyen autó a Dacia Lodgy, amelynek alaptípusát a kedvezménnyel 1,8 millióért kaphatunk meg, de gyanítható, hogy a hétszemélyes új autók ára jelentősen növekedni fog a jövőben, így ennek az intézkedésnek is a gépkocsi-kereskedők lesznek a lefölözői, csakúgy, mint a csoknál az építési vállalkozók.

Végezetül hadd javasoljak, mit könnyítenék én a családosok helyzetén. Például a gyermekes családok kilakoltatását azonnal felfüggeszteném. Úgyszintén kezdenék valamit a devizahiteles családok megmentése érdekében. Az elmúlt években legalább hatszázezer, zömében családalapítási korú fiatal hagyta el az országot. Ez egy második Trianon. Ők most már Németországban és Londonban szülik az immár nem magyar gyerekeket. Az ő hazacsábításuk (és kortársaik itthon tartása) nagyobb feladat, mint egy évértékelő megtartása a fekete paravánok mögött, vagy felkészülés a PR-gurukkal az évértékelőre, ám ezzel a jobb lapokra lehetne bekerülni a történelemkönyvekbe. Bár nem biztos, hogy lesz, aki azokat a történelemkönyveket olvassa.

A szerző publicista