Publicisztika

A Zsidó Múzeum kifosztása

A Zsidó Múzeum kifosztása

1994 tavaszának végén híre jött, hogy megvannak a budapesti Zsidó Múzeumból ellopott műkincsek. Az elkövetőkkel senki nem foglalkozott, a megbízókkal – a felbujtóval – még annyira sem.
Nem a sajtóra kell haragudni

Nem a sajtóra kell haragudni

Ha már kultúraváltásról, a szabad tájékoztatás és az igazmondás fontosságáról beszélünk, akkor épp az lenne fontos, hogy a mostani ellenzéki szereplők is elfogadják a velük szemben kritikus cikkeket és kérdéseket.
Mertek kicsik lenni

Mertek kicsik lenni

A miniszterelnök mert szerény célt kitűzni, és – ahogy máskor is – a saját maga által meghatározott feltételek alapján győztesnek tudja nyilvánítani magát.
Civil ellenállás

Civil ellenállás

„A nagyfater szamizdatozott Kádár alatt, a Fater tüntizett Gyurcsány idején, énnekem meg nincs semmilyen megtakarításom, hogy a Viktor ne tudjon már ellponi tőlem semmit!”
Hogy is állunk most, Odze úr?

Hogy is állunk most, Odze úr?

Miközben „a gyorsan fejlődő keleti országokra összpontosítunk”, mintha elfelejtették volna, hogy a „húzóágazatunk”, a közúti járműgyártás, amire olyan nagyon büszkék vagyunk, német márkanéven fut, csak uniós kereteken belül működik, és mintája a totális függőségnek.
A fel nem tett kérdés

A fel nem tett kérdés

Az irodalom a bennünket körülvevő világ, a társadalom és az ember tükre, és aki képes mindezekről hitelesen mesélni, valós és hihető történeteket elmondani, folyamatokra, feszültségekre és megoldási lehetőségekre rámutatni, annak a szavára odafigyelnek.
Az ősbűn

Az ősbűn

Az ősbűnt nem meghaladni, hanem arra hivatkozva újra és újra elkövetni igyekszik a magyar politika. Érdemi vitákban kiérlelt megoldások keresése helyett változó érdekeik szerint rángatják a szabályokat, döntenek emberek, tájak sorsáról. Tehetik, hiszen hagyjuk, hogy így legyen.
Kompromisszum nélkül nem megy

Kompromisszum nélkül nem megy

A gond a kérlelhetetlenséggel van, a látszólagos kompromisszum-képtelenséggel. Azzal, hogy a kormány egy ideje képtelennek tűnik kormányon lévő európai szövetségeseket maga mellé gyűjteni.
Dísztürk

Dísztürk

„Úgy tudom, Ön ellenzi a keresztényüldözést. Bevallom, kicsit izgultam, hogy meg fog szidni, amiért kipucoltam Hegyi-Karabahot a keresztényektől.”
Kuss!

Kuss!

Nem szól ez másról, mint arról, amit címként jegyeztem: maradjunk csendben! Lehet itt hímezni-hámozni, szuverenitásvédelem néven ideológiát rakni mögé, a végső cél ugyanaz, a hatalomkritikus hangok elhallgattatása büntetőjogi fenyegetés belengetésével.