Választás után, alkotmányozás előtt

Választás után, alkotmányozás előtt

Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fellélegezhetünk: túl vagyunk egy mocskos, mégis ígéretes választáson. Egy olyan időszakon, amikor a hatalom kivetkőzve önmagából, kerülve a vitákat, az erejét fitogtatva, a választók zsarolásával próbálta elkerülni az önkormányzati bukást. Helyesbítek. Nincs itt szó kivetkőzésről. A rezsim megmutatta igazi arcát, rettegve, hogy a lassan tíz éve működő NER összeomlása kezdetét veszi, s az ország rombolásával, a horribilis vagyonok eredetével el kell számolnia. Hogy látótávolságba kerül az igazság pillanata. A rezsim vereséget szenvedett. Hosszú évek után az első vereséget.

A NER Budapesten már összeomlóban, és vidéken is megindult lefelé. Végre! Kilenc év kudarca után a pártok összefogtak. Igaz, a megsemmisülésük réme is kellett ahhoz, hogy feladják a pártjuk hegemóniájának illúzióját, s a többiekkel együtt szólítsák meg a választót. A választóknak meg kevés volt ez a pár hónap, hogy a korábbi évek majd tucatnyi választása során a pártokról kialakított véleményüket megfordítsák. De vajon a jövőbeni sikerhez elég csupán azt tenni, amit az utolsó hónapokban?

Nem gondolom, hogy a választói akarat megnyeréséhez elegendő, ha a pártok 2022-ig nem rivalizálnak egymással. Nem gondolom azt sem, hogy elég lenne, ha a pártok mérlegre tennék önnön tevékenységüket, s meghoznának olykor nehéz, a hibák kijavításához, az öntisztulásukhoz nélkülözhetetlen döntéseket is. Most már többre van szükség.

Kötcse után 10 évvel - Indul az ellenállás? | Magyar Hang

Az ország sorsával kell foglalkozni. Ezt kell látnia mindenkinek, ez az alap. Hová jutott az ország, annak ellenére, hogy nem lettünk kevésbé szorgalmasak, mind a munkaerő felkészültsége, mind a tudomány mindmáig igen kedvező nemzetközi megítélésnek örvend. De akkor a nemzeti össztermékünk, az életszínvonalunk miért csak fele annak, mint aminek eléréséhez a felkészültségünk a térségben leginkább adott volt a rendszerváltáskor? Csak két tétel magyarázatként. A World Justice Project legutóbbi mérése szerint a jogállami elkötelezettség paramétereinek vizsgálata során 126 ország közül 102-nek a kormánya előzi Orbán Viktor kormányát. A korrupció az eget veri. A rezsim az oka annak, hogy nem jut elég pénz az oktatásra, az egészségügyre, a szegénység, a kiszolgáltatottság felszámolására. A kisvállalkozók gazdasági teljesítményének, exportképességének fokozására. Mert a rezsim kizsákmányolja a népét.

Ezek nem új dolgok. Kilenc év során alakította ki ezt a rendszert a kormány – az ellenzék asszisztálása mellett. És az ellenzék nem cserélhető le, mint sokan szeretnék. Az egyes pártoknak kell megváltozniuk, szembenézve önnön felelősségükkel. Ki kell lépniük a NER kereteiből. Ehhez el kell vágni a Fideszhez fűződő szálakat, s modern program, stratégia, vízió kell. El kell jutni az emberekhez, hogy minden választó reális képet alkothasson az országáról. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy mindenki lehetősége szerint kifejezhesse véleményét, s tehessen is valamit annak érvényesítéséért. A pozícióharcokon túllépve mindössze azokat a lépéseket kell megtenniük, amelyek – más országokban – a pártok alapvető, mindennapi feladatait jelentik. Különben a pártokról az a kép alakul ki, hogy csak a hatalom kell nekik. És ebből van a magyar választónak elege. És ezért merül fel a pártok félreállításának gondolata, amiről e lap hasábjain széles körű eszmecsere zajlik.

Polgárság nélkül akarunk polgári társadalmat | Magyar Hang

Számos feladat fogalmazható meg, de itt, most csak egy kérdéssel foglalkozom. Azzal a kérdéssel, ami mindannyiunk ügye, mindennek az alapja. A jogállamisággal, az alkotmányos renddel. Azért, mert egy mindent átfogó, s időigényes munkáról van szó, amit késedelem nélkül indítani szükséges.

Nincs törvényes alkotmányunk. Az alaptörvény – megtapasztaltuk – kevesek érdekeit veszi figyelembe. A Fidesz felesküdött ugyan a rendszerváltás részeként elfogadott alkotmányra, de esküszegéssel, társadalmi felhatalmazás nélkül tette annak helyére a centrális erőtér követelményeinek megfelelő alaptörvényt, s ezzel „törvényessé” a kizárólagos hatalom birtoklását. A törvényekkel védett korrupciót. Itt az ideje, hogy az alkotmányozás valamennyi előírását betartva most már elérjük, hogy legyen a társadalom minden tagját megszólító alkotmányunk, s 2022 után belátható időn belül azt el is lehessen fogadtatni az alkotmányozó testülettel. Hogy végre a törvény uralja a hatalmat. Az alkotmányozás mielőbbi indítása mellett szól az is, hogy Orbán Viktor jelezte, az alaptörvény átalakítását tervezi. Sok oka lehet ennek. Magyarország alaptörvénye ugyanis az EU-ban az alkotmánnyal szemben támasztott elemi követelményeknek sem felel meg, s a 7-es cikkely szerinti vizsgálat során ennek áttekintése várhatóan nagy súlyt fog kapni.

A képviseleti demokrácia mindenhol ezer sebből vérzik, a jövő a részvételi demokráciáé. De ez a jövő nagyon messze van. Magyarország pedig 2010 óta ellenkező irányba is megy. Ideje, hogy ezt a jövőt – számos helyi próbálkozás után – ismét végiggondoljuk. Az EU „alkotmánya”, a lisszaboni szerződés nagy hangsúlyt helyez a szubszidiaritás érvényesítésére, az állampolgároknak jogában áll hozzáférni minden őket érintő ügy információihoz. Magyarországon ez még a bíróságok révén sem érhető el mindig, Luxemburgig kell sokszor elmenni.

És itt jutottunk el ahhoz a kérdéshez, hogy a miért kell Orbánnak az alaptörvényünk átalakításával az uniós lépések elé menni. A rezsim számára ugyanis az EU által megkövetelt transzparencia maga az életveszély. Ha például az EU-s pénzek felhasználásának jogszerűségét hitelesen fel lehetne tárni, s a személyre szóló felelősséget meg lehetne állapítani, az elítélt exminiszterelnök Nikola Gruevszki sorsában a rezsim vezetőinek, az oligarchák százainak kellene osztozniuk.

Az ellenzék a pályán van | Magyar Hang

Túl vagyunk egy erőpróbán, azon az önkormányzati választáson, amely nyilvánvalóvá tette, hogy a NER túlélte önmagát. A társadalom számára egyre szélesebb körben nyílnak meg a lehetőségek, hogy a változás mellett kiálljanak, a progresszió fórumai megerősödjenek, s mind több civil szervezet, párt, egyesület alkosson hálózatot, egyesítsék erőiket. Budapest, és sok, nagyon fontos vidéki város ad erőt a továbbiakhoz.

A Magyar Hangban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerző a Kutatási, Technológiai és Innovációs Tanács egykori elnöke

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/42. számában jelent meg október 18-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!