Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz Orbán Viktornak

Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz Orbán Viktornak

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lazít karácsonyra a kijárási tilalmon és a járványügyi korlátozásokon a kormány. Pedig több minden utalt rá, hogy az ünnepekre jöhet az enyhítés: például Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter személyes véleményeként fogalmazta meg mindezt december elején egy bizottsági meghallgatáson.

De hétfőn aztán jött Müller Cecília tiszti főorvos asszony, és bejelentette, hogy majd jön Orbán Viktor miniszterelnök és bejelenti, amit be kell. Aki jött és bejelentette, hogy marad a szigor: január 11-éig érvényben maradnak a korlátozások, még szilveszterre is. Valamint elmondta a miniszterelnök azt is, hogy december 21-én döntenek arról, hogy szentestére esetleg feladják a szigort.

Minden irónia nélkül mondom, ez utóbbi komoly előrelépés: azon földi halandóknak, akiknek nem adatott meg, hogy napról napra szirénás és sofőrös kormányautóval suhanjanak el a magyar valóság mellett, azért kell pár nap a készülődésre.

Orbán Viktor egyébként a döntését azt követően hozta meg, hogy szakemberekkel konzultált, olyanokkal, akikről nem is olyan régen még azt mondta a parlamentben, hogy „ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz” nekik. Persze Orbán olyat is mondott már, hogy „állig fel vagyunk fegyverkezve”, aztán hamar kiderült, hogy nincs aki „elsüsse”, akarom mondani, üzemeltesse a lélegeztetőgépeket. Kijelentette azt is, hogy „mindenkit meg tudunk gyógyítani, aki elkapja ezt a betegséget”, hogy aztán ezt a mindenkit „ötven százalékra” módosítsa.

Így jutottunk el oda, hogy ma már tulajdonképpen pusztán csak „ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz” – Orbán Viktornak.

Mert hát maga a kormányfő is úgy nyilatkozott november közepén az egyik nemzetgazdasági szempontból kiemelten közérdekűnek minősülő televíziójának, hogy két hét múlva döntenek majd arról, hogy lehet-e majd karácsonykor 10 főnél nagyobb családi összejöveteleket tartani. Ekkor döntöttek a most meghosszabbított korlátozó intézkedések életbelépéséről, de mielőtt azok részleteit a közlönybe pötyögték volna, még azon rugóztak egyet, hogy belevéssék a gránitszilárdságúba, hogy az anya nő, az apa férfi. Meg hogy mi is az a közpénz. (Mellékszál, de a fontosabbik fajtából: csodálkozunk, hogy ennyi megveszekedett vírustagadó van, amikor azt látják, hogy ilyesmivel bíbelődik a kabinet egy világjárvány közepén?)

Úgyhogy most nem tudunk mit tenni, mint spekulálni: ugyan miért döntött így Orbán Viktor? Későn döntött a lezárásról? Most harapott vissza a mívesen megöntött gumicsont? A kormányfő ízlése most éppen úgy diktálta, hogy a virológusoknak higgyen? Elkezdett kimondottan a járványkezelésre mérni a Századvég? Mindez egyszerre, vagy csupán ezek tetszőleges kombinációja?

Mindenesetre vigyázzunk magunkra, már csak azért is, mert ez szemmel láthatóan a kormánynak egyre nehezebben megy. Pedig erre is kapják az adónkat, csak hát ebből a járvány ideje alatt sportra 140,2 milliárddal több megy el, egészségügyre pedig csak 50,7 milliárddal. Feltehetően persze ez is ízlés kérdése: egyetlen egy ember ízléséé.