Karsai Dániel öröksége

Karsai Dániel öröksége

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg – szinte napra pontosan szombaton bekövetkezett halála előtt egy évvel, 2023. szeptember 27-én ezekkel a szavakkal lépett a nyilvánosság elé betegségével és kezdte el küzdelmét az eutanázia lehetőségéért Karsai Dániel. Ahogy később maga is mondta, az idő véges, de ő csupán egyetlen év alatt is képes volt arra, amire már régóta senki: tisztábbá, őszintébbé tette a magyar közéletet. Neki köszönhetően végre a magyar társadalom arról is beszélt, ami tényleg fontos: a lét értékéről, értelméről és a halálról.

Karsai Dániel története fájdalmasan szomorú, de egyben katartikus is: az egyre erősebb fizikai korlátai ellenére is képes volt megmutatni, hogy milyen, amikor a testi hanyatlás felett győzedelmeskedik a szellem és a lélek, amikor valaki az utolsó pillanatig képes megőrizni és megmutatni személyisége varázsát, lenyűgöző küzdőszellemét, életszeretetét, humorát és méltóságát. Nemcsak Karsai Dániel mutatott példát, hanem családja és barátai is, akik szeretetükkel és gondoskodásukkal kísérték őt, miközben a nyilvánosság előtt is segítették az életvégi döntés szabadságáért vívott harcában.

Azt hiszem, Karsai Dániel örökségét nála jobban senki sem foglalhatja össze: „jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni”.