Kiss-Rigó László, mint a Fidesz-propaganda frontembere

Kiss-Rigó László, mint a Fidesz-propaganda frontembere

Kiss-Rigó László (Fotó: Balogh Viktória)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdeklődéssel olvastam a Kiss-Rigó Lászlóval, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspökével készített interjút a Magyar Hangban, úgy is mint katolikus. Élmény olvasni: tanulságos, ha nem is felemelő.

A püspök úr, aki a rendszer fontos tartópillére egyházmegyéjében, és a kormányfő szurkolótársa a hazai stadionok VIP-páholyaiban, nem okozott csalódást: hű maradt önmagához és az övéihez (akik alatt most nem a hívei értendők), hozta a tőle várhatót és elvárhatót, az eddig is képviselt szellemiséget és erkölcsiséget. A maga módján, megalkuvás nélkül, mondhatni következetesen: mint a Fidesz-propaganda frontembere. Az ilyenkor megszokott módon beszél: egyszer azt mondja, hogy az egyház és ő nem politizál, máskor azt: kötelességük szót emelni például választások előtt, hogy hogyan szavazzanak a hívek.

***

De javára szóljon, hogy nem mindig beszél mellé: kimond olyasmit is, amit bárki más szégyellne. Orbánról ezt mondja: „Én nem vagyok arra méltó, hogy nyilatkozzak híres, általam tisztelt emberekről … Szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.” Szóval ilyen embert, és megtisztelő, mármint erkölcsileg.

„Szinte mindenben egyetértek Orbán Viktorral" - a teljes letiltott interjú | Magyar Hang

Kiss-Rigó László püspök szellemi rabszolgának tartja a kritikus újságírókat, és sosem hallott a NER létezéséről.

Az interjú során konkretizálódik néhány dolog, amelyben a püspök egyetért Orbánnal. Ilyen például a tízmilliárdos nagyságrendű támogatás a püspök harmadosztályú futballklubjának, stadion meg sportkombinát építéséhez.
– Riporter: Milyen jövőképet lát a csapat előtt, amikor nyolcezer férőhelyes stadiont építenek?
– Kiss-Rigó: Hívő ember számára az igazi jövőkép a végső pálya. Az a pálya, ahol már mindenki be van válogatva a csapatba, … Ezt el szoktam mondani, mikor a híresebb labdarúgókat temettem.
Értjük: a sokmilliárdos költségű stadionok az üdvözítés eszközei. És ezt eddig nekünk nem mondták… (Különös tekintettel például arra, hogy ott időnként ocsmány kórusban szidják egymást az ellenfelek szurkolói. A játékosok meg néha olyan durvaságokat követnek el, hogy az a pályán kívül, az utcán törvénybe ütközne. Ilyet még Orbán Viktor sem állított, pedig azért ő sem szégyellős.

Ami a kormány politikájában visszás, azzal a püspök nem foglalkozik. Viszont szépen ismétli a Fidesz-propaganda kliséit; néha túl is tesz azokon. Szerinte „valóban sok félelmet keltettek egyesek a választási kampány során”. Szóval egyesek; a Fidesz meg a kormány, amelyekről éppen szó volt, bizonyára nem. „Tudjuk, hogy milyen mélyre süllyedtek egyes ellenzéki pártok a témában.” Tehát az ellenzékiek. Ilyet még a Fidesz és fizetett propagandistái sem állítottak. Aki „a bevándorlást, a migrációt és a menekültügyet összemossa”, az szerinte szintén nem a kormány, hanem meghatározhatatlan valakik.

Urbán József: Le kell bontani a szekértáborokat | Magyar Hang

„Ellen kell állni annak a kísértésnek, hogy a pulpitust, pozíciónkat felnőttek kioktatására használjuk.” Interjú.

Lehet még ezt fokozni? Lehet.
– Riporter: „A Pancho-aréna VIP-páholyába jár kvaterkázni a NER krémje, ahová önt is hívják, és megy is, ha csak teheti.”
– Kiss-Rigó: „Az én hálózatomnak, kapcsolati tőkémnek a tagjai Krisztus titokzatos testének tagjai. És Isten országáé. Akik ezzel kapcsolatban vannak, azokkal én is szeretnék kapcsolatban lenni.”
Hát, ezt sem találtam volna ki magamtól: a felcsúti VIP-páholy szotyolaköpködői Krisztus misztikus testének tagjai, meg Isten országáé. Hát bizony, ez még blaszfémiának is csúnya.

***

A hajléktalanok és a keleti menekültek kérdése nem kerül elő (talán jobb is), a korrupció sem; nyilván ezekben is teljes az egyetértés a kormányfővel. Szociális problémákat, szegénységet, lakhatási, egészségügyi gondokat nem lát a püspök, bár ezekre a riporter keményen rákérdez. Különös, hogy Ferenc pápára is hivatkozik, akiről máskor becsmérlően beszélt.

Nem lehet szó arról, hogy a püspököt megtéveszti valami vagy valaki: a rendszer nem titkolja, hogy olyan, amilyen. Bár néha letagadja: „Mi sosem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.” Eddig illiberálisnak mondta magát; mostantól kereszténydemokratának(!) nevezi, miközben nem keresztény és nem is demokrata.

***

Ez tehát a magyar katolikus egyház egyik megyéspüspöke. Nehéz elhinni. De vajon mit szól ehhez az egyházi felső vezetés? Jó volna tudni.

Merthogy ez egészében és részleteiben kiválóan alkalmas az Egyház lejáratására. Nem azért, mert mi leírjuk; hanem azért, mert mindez elhangzik és régóta folyik, a legnagyobb nyilvánosság előtt. Ami azért baj, mert vannak emberek, akiknek vallás és egyház jelent még valamit. Nekik erkölcsi támasz volna, végső vigasz; és nem csak megélhetési forrás vagy politikai termék. Mi együttérzünk velük.

És hát tudjuk ugye: mindig van lejjebb. De hova még?

A publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.