Szegény ország, szegény miniszterelnök

Szegény ország, szegény miniszterelnök

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leírni is furcsa: Orbán Viktornak nincs megtakarítása. A parlamenti képviselők, állami vezetők január 31-ig idén is eleget tettek kötelezettségüknek, és vallottak a vagyoni helyzetükről. Amolyan szép, demokratikus dolog ez, plebejus virtus: valóban közügy, hogy miként dagad, esetleg apad választott/kinevezett nagyjaink pénztárcája, számlája, ingatlanportfóliója. Ha a gyarapodás feltűnően nincs összhangban a nyilvános, legális bevétellel – és hát milyen más bevétele is lehetne ennek a körnek, nem ők dolgoznak feketén építkezésen vagy idénymunkával a földeken! –, lehet családi örökségre, pénzzé tett vagyontárgyakra, netán szabadalomból származó forrásra hivatkozni. De most nem azokról beszélek, akiknek van vagyonuk a politikai elit csúcsain üldögélve, hanem arról, akinek nincs.

Íme, innen van Rogánnak 800 milliója! | Magyar Hang

A fél ország keresi Rogán Antal vagyonának forrását. Hát mi ez, ha nem a megvalósult Nemzeti Együttműködés Rendszere (per kettő)? 809 millió forint. Nem rossz, nem rossz, de én kicsit csalódott vagyok. Ekkora összeget a letelepedési kötvény forgalmazásának első esztendejére tippeltem. Pfúj, a rohadt irigy újságírója, mi?

A miniszterelnök egy év alatt szó szerint lenullázta a megtakarítását, amely tavaly sem volt túl acélos, alulról súrolta az 1,4 millió forintot. Részben két ingatlan és egy csökkenő összegű hiteltartozás birtokosa még. Ennyi. Zavarba ejtő leltár attól, aki nem egyszerűen tíz éve miniszterelnök, hanem köztudottan egyéb értelemben is az ország legbefolyásosabb embere. Ő maga szokta időnként szegénynek nevezni az országot. Talán azt akarja demonstrálni, hogy szegény országhoz szegény miniszterelnök illik?

Meggyőződésem, hogy a lelkes fideszes szavazók is érzik a lelkük mélyén, hogy itt valami turpisság van. A kormányfő gyermekkori jóbarátja és egyik családtagja az ő regnálása idején rekordgyorsasággal mesés vagyonokhoz jut, neki pedig nincs megtakarítása? Ki hiszi el ebben az országban, hogy a nyilatkozatba beírtak és az Orbán Viktor által használt, élvezett vagyon, vagyis a valóság fedik egymást? Ha magánrepülőn utazik, azt is csak ajándékba kapja, nem igaz? Hány, gazdagnak éppen nem nevezhető honfitársunk jön zavarba – bevallom, én is – azzal szembesülve, hogy jobb anyagi helyzetben van, mint az ország legeslegelső embere, miközben nyilvánvaló, ez nem lehet így? Láttunk már valami hasonlót: Kádár János is puritán, vagyontalan ember hírében állt, miközben az akkori pártállami elitet is megfertőzte a korrupció. 

Áder János, Rogán Antal, Lázár János rendületlenül gyarapodhat, Tállai Andrást hívhatjuk ingatlankirálynak, de Orbán Viktor a jelek szerint nem engedheti meg magának nyilvánosan még azt a gazdagodást sem, ami a pozíciója után járó juttatások alapján magától értetődő. Vagyonnyilatkozata éppen olyan, mint a rendszere: papíron rendben van, ahogy a közmédia pártatlansága, az ügyészség függetlensége vagy a politikai befolyástól mentes piaci verseny is. A látszathoz körömszakadtáig ragaszkodni kell, ha máshogy nem megy, hát bohózatba fullasztva minden intézményt, eljárást. Mint egy ideje a kötelező vagyonnyilatkozat-tételt. Miért is ne? A papír a miniszterelnöki vagyonleltárt is elbírja.