Se veled, se nélküled

Se veled, se nélküled

Orbán Viktor az Európai Néppárt ülése után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, a Fidesz egyelőre nem lép ki az Európai Néppártból, mert nem jött össze az a többség, amely a kizárását akarná. Ez a megosztottság hasonlatos azzal, mint amire a magyarországi jogállamiság vizsgálatára kiküldött három bölcs jutott: a tekintélyes néppárti politikusok közül az egyik kizárta volna a Fideszt, a másik benntartotta volna, a harmadik pedig ingadozott. Maradt a felfüggesztett állapot, legalábbis, amíg Donald Tusknak hívják az Európai Néppárt elnökét. Mert ő eltökélt abban, hogy a Fidesz nem térhet vissza, amíg ő az elnök.

A végeredmény tehát az, hogy a Fidesz ott maradhat a néppártiak szőnyegének szélén, térdepelhet, le is ülhet törökülésbe, vagy guggolhat is, ha úgy tartja kedve.

Ez a felfüggesztés azt jelenti, hogy semmilyen néppárti vezető pozícióra nem lehet fideszes EP-képviselőt jelölni, a magyar kormányfő pedig nem vehet részt azokon a tanácskozásokon, amiket a néppárti miniszterelnököknek tartanak. Nemkívánatos figura lett egy fontos szereplők számára működtetett fórumon.

Tusk: Amíg én vagyok a néppárt elnöke, a Fidesz nem térhet vissza | Magyar Hang

Ugyanakkor rögzítsük a tényt: Orbán Viktor ebben a nehéz helyzetben – amit illiberális, jogállamiságot gyengítő politikájával ő maga idézett elő – végül is bölcs döntést hozott azzal, hogy nem élezte tovább a konfliktust, nem vitte ki önként a Fideszt a néppártok családjából. Ebben nyilván nem az játszott szerepet, hogy itthoni szövetségese, a KDNP nyilvánvalóvá tette, hogy nem követné a Fideszt, ha az a kilépésre szánná el magát. Mert pontosan tudjuk, hogy a KDNP úgy követné Orbán pártját, mint kiskacsa a kacsaanyót a tóhoz vezető gyalogúton.

Úgy vélem, abban, hogy a Fidesz megúszta a kizárást, az az érv nyomott a latba, hogy így nagyobb nyomást tudnak gyakorolni Orbán politikájára a magyarországi jogállamiság megőrzésének érdekében. Hiszen az, hogy a közigazgatási bíróságok rendszerét mégsem állították fel, azt jelzi, van esély arra, hogy a magyar kormány korrigáljon, engedjen a valóban jogos elvárásoknak.

Például emberségből is lehetne ételt adni a menekülteknek a tranzitzónában, nem kellene felhívást intézni a jogerősen pert vesztetettek felé, hogy nem kell végrehajtani a bírósági ítéleteket. Nem kellene nekitámadni az ügyvédeknek, mert bíróságok előtt képviselik magyar állampolgárok ügyeit, nem kellene hajléktalanokat büntetőjogi eszközükkel zaklatni, mert közterületen kénytelenek élni az életüket. És az uniós pénzek elköltését ellenőrizni kívánó európai ügyészséget is szívesen látja az az ország, amelynek nincs rejtegetni valója.

Summa summárum: fellélegzésre ad okot, hogy a Fidesz az EPP tagja maradt, még ha felfüggesztett státusban, pellengérre állítva is kell dolgozniuk a fideszes EP-képviselőknek.