Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

El a kezekkel az Indextől!

Szerző: | 2020. július 23., 05:55 | Koffein, Publicisztika

Dull Szabolcs az ATV műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tegnap elbocsátották állásából az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. A szerkesztőség már egy hónappal ezelőtt, június 21-én közölte olvasóival, hogy külső nyomás nehezedik rájuk, a két évvel korábban létrehozott barométeren jelezték, hogy szerkesztőségük függetlensége veszélyben van. Az Indexnél egyhangú szavazás döntött annak idején arról, hogy két alapvető dologhoz ragaszkodnak munkájuk során: a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőég érinthetetlenségéhez. Júniusban érezte úgy először a szerkesztőség, hogy baj van, mert kívülről olyan befolyás érte őket, „amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet”.

HIRDETÉS - AIP

Dull Szabolcs főszerkesztő irányítása alatt az Index megőrizte korábbi piacvezető szerepét, befolyásmentes szerkesztési gyakorlatával sokak számára igazodási pont volt. Elbocsátásával ez vált még inkább veszélyeztetetté az Indexnél.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Dullt egyébként felettébb furcsa körülmények között bocsátották el. Az Index Zrt.-t tulajdonló tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke egy szerkesztőségen kívüli helyszínre hívta őt azzal, hogy „pénzügyi kérdéseket” akar vele megbeszélni, ám ott ügyvéddel várta, a megbeszélés témája pedig a főszerkesztő elbocsátása volt.

A menesztés egyik indoka egy döntéselőkészítő anyag kiszivárogtatása volt, amit a főszerkesztőnek róttak fel, aki korábban az igazgatóság tagjaként részt vett az az anyagot bemutató ülésen. Dullt – az ügy miatt – vissza is hívták az igazgatóságból. A másik állítólagos ok az volt, hogy az utóbbi napokban a főszerkesztőnek „nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni”. A nehezen értelmezhető indokolás alatt – a szerkesztőség közleménye szerint – azt kell érteni, hogy az Index „a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat” ellenére se állította vissza a függetlenségük veszélyét jelző mutatót.

Az Index szerkesztősége úgy véli:„Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. Elbocsátása egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

Dull Szabolcs főszerkesztőnek felajánlották a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését is, végkielégítéssel és az ilyenkor szokásos titoktartási nyilatkozat aláíratásával. Komoly összeget kínáltak neki, csak menjen el szépen csendben, és „hallgasson”. Dull Szabolcs ezt visszautasította.

Elítéljük a magyarországi sajtó szabadságát semmibe vevő tulajdonosi döntést, amely egy jól működő szerkesztőség munkáját veszélyeztetve megfosztotta az Indexet az eddig sikeresen irányító főszerkesztőjétől, és felháborodásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a médiatulajdonos – jogaival visszaélve – nyomást próbál gyakorolni egy újság szerkesztőségére. Szolidaritást vállalunk Dull Szabolccsal és az Index szerkesztőségével.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Bodolai László, Dull Szabolcs, Index, kirúgás


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest