Lady MRD a korrupciógyanú árnyékában

Lady MRD a korrupciógyanú árnyékában

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fog lemondani a külügyminiszter csak azért, mert rajtakapták az Adrián egy olyan nemzeti oligarcha luxusjachtján, amely nagyvállalkozó a vagyona nagy részét annak köszönheti, hogy a jelenlegi rezsim kedvezményezettje. Szíjj László a Lady MRD (Milliárd) luxushajó megvásárlásához szükséges milliárdokat az állammal kötött nagyon jó szerződéseknek köszönheti. Nem csoda hát, ha szívesen látott vendég a hajón egy-egy állami nagyvállalat vezetője, vagy a holdudvar hirtelen gazdagodott nagyvállalkozóinak olyan emblematikus figurája, mint amilyen Mészáros Lőrinc. Mészáros vendégül látása a jachton érthető is, hiszen az igazán gyanúsan busás üzleteket közösen hozták össze, gondoljunk csak az ügyészségi vizsgálatért kiáltó mátrai erőműre kötött ügyletekre.

A Szijjártó által vezetett külügyminisztérium a maga diplomáciai eszközeivel egyébként szépen megágyazott a jachttulajdonos oligarcha kongói útépítési projektjének is. Amivel önmagában nem is lenne semmi probléma, nagyon helyes cselekedet az, ha egy ország külgazdaságért felelős minisztériuma mindenben igyekszik segíteni a hazai vállalatokat, ha azok külhonban kötött üzletek eredményéből itthon adóznak, növelve az ország nemzeti jövedelmét.

Csakhogy a hírek nem arról szólnak, pedig a propagandasajtó megtehetné, hogy erről is szóljon, hogy ezek a nemzeti nagytőkések milyen irdatlan nagyságú adóbefizetésekkel járulnak hozzá a közöshöz, hanem arról szólnak, hogy miféle okokból kapják a vissza nem térítendő sokmilliárdos állami apanázst, hogy a taopénzekkel megtámogatott futballkluboknak is ők a tulajdonosaik. Ha nem csili-vili vitorlásuk van a Balatonon, akkor luxusrepülőgépük, vagy jachtjuk az Adrián, a gyerekeik a legjobb nyugati egyetemekre járhatnak, igen hamar képesek a saját lábukra állni, és míg más atomfizikusnak képezi ki magát a műszaki egyetemen, az alatt az idő alatt ők akár több tízmilliárdos vagyonra tesznek szert a politikai kapcsolataik hasznosításával.

Mindezekhez képeset tényleg bagatell ügy az, hogy a külügyminiszter meg se próbálja igazolna azt, hogy a korrupció gyanújának árnyéka vetült rá, míg ő a fedélzetén ült.

Most nem fogunk ötleteket adni rá, hogy miként védhetné ki a helyzetet, mert ha védhető lenne, megtette volna az első órában, ahogy kikerült a leleplező fotója az Átlátszó.hu oldalára. Süljön bele a szégyenbe Szijjártó Péter. Csináljanak magukból hülyét azok a Fidesz-hívek akik még mindig úgy gondolják, hogy ez a fajta nyaralás jár neki, mint ahogy ma is úgy gondolják, hogy Orbánnak is jár az, hogy egy másik oligarcha luxusrepülőgépén jár külhonba focimeccseket nézni. Vagy hogy ki ne maradjanak a nagyon keresztény demokraták se a savazásból, hát Semjénnek is meggyőződése, hogy járt neki az az északi luxusvadászati út, amire az állammal ugyancsak jól járó vadásztársak hívták meg.

Ha visszagondolok azokra az időkre, amikor a szocialistákat tönkre szekíroztuk a söjtöri rablóhúsos dorbézolósnak tűnő vacsoráért, vagy egyéb rongyrázós rendezvényükért, és ezeket a leleplező írásokat miként hasznosította a fideszes társaság a szavazatok megszerzése érdekében, köztük Szijjártó Péter maga is, nem gondoltuk, hogy néhány év múlva hatalomra kerülve ezeknek a tízszeresét, százszorosát, ezerszeresét meg merik majd tenni. Hogy ők Mészáros Lőrinc szavával élve, tényleg nagyon „bátorak” lesznek ezen a téren is.

Szijjártó nem fog lemondani, a minap fotót posztolt magáról a Várból, állítólag a következő hetekben Kínában fog tárgyalni, meg itthon vesz részt mindenféle hivatalos programokon. Nem biztos, hogy elhisszük majd, hogy tényleg ott lesz, mint amit állít majd, mert ki tudja, lehet hogy ezek helyett valóságban valamelyik oligarcha luxusakármijében múlatja majd az időt.

Mindazonáltal ha már kipihente magát, és még ma sem mondott le a miniszteri posztjáról, kiadhatna egy egyértelmű nyilatkozatot arról, hogy nem ismerjük el a belorusz elnökválasztás eredményét, és hogy Magyarország elítéli a fehérorosz rendőrség brutális fellépését a tüntetőkkel szemben.