Krumpli és Mercedes

Krumpli és Mercedes

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mercedes kecskeméti gyárában tartott sajtótájékoztatón 2020. december 14-én (Fotó: MTI/KKM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van egy jelenet A Wall Street farkasa című filmben, amikor a Leonardo DiCaprio által megformált Jordan Belfort áll a jachtján és csak úgy szórja a pénzt, mintha nem lenne holnap. Azonnal beugrott ez a kép, amikor azt a hírt olvastam, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tíz kiló krumplival és hét kiló almával „kedveskedik” az alkalmazottainak. Elképzeltem ugyanis, ahogy ott áll Szijjártó Péter a Bem rakparton kikötött Lady Mrd. luxusjacht fedélzetén (mondjuk, ezt pont nem kell elképzelni, mivel tényleg állt a fedélzetén), és hetykén szórja a burgonyát a Duna-parton összesereglett Bem téri alkalmazottak közé.

De nemcsak az én képzeletem szabadult el, a honi internet mémgyára is úgy belendült, hogy Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárnak is elő kellett állnia valami magyarázattal. Eszerint olyan bajbajutott szabolcsi gazdákat segített a KKM a vásárlással, akik „ebben a nehéz helyzetben nem tudják árujukat eladni”.

Először is sokkal jobb helyre került volna ez a kedveskedésre szánt krumpli, ha adomány formájában megkapja valamelyik karitatív szervezet. Főztek volna belőle, vagy továbbosztják a rászorulóknak, mert a KKM dolgozóinak aligha egy zsák burgonya meg egy csomag alma teszi majd teljessé a karácsonyát. Persze ha azt vesszük, igenis van fejlődés: Szijjártó Péter hazahajózását követően még ki akarta rúgni azokat, akik home office-ban szerettek volna dolgozni a koronavírus miatt, most meg almával és krumplival kedveskedik nekik. Jövőre gondolom Szijjártó minden KKM-dolgozónak megküldi privátban a Lady Mrd-on lőtt szelfijét. Aztán odaírja, hogy #kedveskedes.

Viszont nézzük a történetet a bajba jutott magyar gazdák oldaláról. Talán a magyar kormánynak is van némi köze ehhez a bizonyos bajhoz, elvégre csak van némi ráhatásuk a felvásárlási árakra, meg úgy egyáltalán a gazdasági környezetre, amiben ezek a termelők kereskednek.

Ráadásul alighogy megjelent nekem a krumpli-osztó külügyér és kapitány víziója, máris képzelhettem magam elé, ahogy a közpénztámogatást szórja a végtelen magyar pusztán. Szijjártó Péter ugyanis hétfőn Kecskeméten járt, ahol bejelentette, hogy a magyar kormány 15 milliárd forint támogatást biztosít ahhoz az 50 milliárd forintos beruházáshoz, amivel a kecskeméti gyárát bővíti a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary.

Nézzenek oda! A végén még jobban belejönnek a Bem téren a kedveskedésbe, mint Orbán Viktor a partraszállásba!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.