Beoltani Orbán Viktort

Beoltani Orbán Viktort

Andrej Babis cseh miniszterelnök megkapja a koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát a prágai katonai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/AP/Petr David Josek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony második napján megérkezett Magyarországra a hanyatló Nyugat ajándéka, az első adag koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer és a BioNTech néhány ezer vakcinája. Nagyjából egy időben kezdődött meg az oltás az EU tagállamaiban, nálunk a betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók kerülnek először sorra. Az oltóanyagot az uniós gyógyszerügynökség hagyta jóvá. Itthon a szakemberek egyértelműen oltáspártiak. Éppúgy erre biztat a kormányzati járványkommunikáció egyik arca, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, mint a hatalom járványkezelését éles kritikával illető szakorvos, egészségügyi elemző, Kunetz Zsombor. Egyikük sem lát kockázatot a szakértők szerint 95 százalékos védettséget nyújtó oltásban.

Ám a szakmai konszenzus nem párosul társadalmi egyetértéssel. Az IDEA Intézet felmérése szerint, amelyet az Azonnali számára készített, a megkérdezettek mindössze 36 százaléka oltatná be magát, az elutasítók aránya 48 százalék. A kérdéshez való viszonyt erősen befolyásolja a pártállás: a fideszesek a legelszántabbak, a Jobbik és DK szavazói a legelutasítóbbak. Ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a debreceni egészségügyi dolgozók alig harmada, a nyíregyháziak 35-40 százaléka kéri az oltást. Így nagyon nehéz lesz elérni azt az átoltottsági arányt, amely megfékezi a vírus terjedését.

Márpedig józan paraszti ésszel, szakirányú végzettség nélkül is belátható, hogy ezt a vírust csak hatásos vakcinával lehet legyőzni. Máskülönben elviselhetetlenül hosszú ideig marad a jelenlegi állapot: növekvő esetszámok után szigorítás, lassú javulás után fokozatos enyhítés, majd újra szigorítás... Kulcskérdés a társadalom bizalmának elnyerése. A kormány a szokásos ravaszkodással, zsarolási technikával operál: már megpendítették, hogy ugyan az oltás önkéntes, a fertőzésen átesettek és a beoltottak igazolást kapnak, ami előnyt jelent a többiekkel szemben.

Valóban nincs más ötlet a szkeptikusok meggyőzésére? A hatalom maga is tehet a bizalomhiányról, de ez esetben ezer más okkal is magyarázható az emberek óvatossága. Talán végre őszintén kellene beszélni - nem kommunikálni - a vírushelyzetről, szakítva az eddigi egycsatornás tájékoztatással, a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosítva a járvány elleni küzdelem nyomon követése érdekében. Az oltást ajánló államtól az is elvárható, hogy a gyártókkal és az EU-val együtt teljes körű garanciát vállaljon az oltóanyag(ok)ra, beleértve szövődmény esetén a kártérítést, s erről közérthető tájékoztatást is adjon. És ha valóban nincs kockázata az oltásnak, akkor az állami vezetőknek, a járvány elleni védekezés irányítóinak mielőbb látványosan be kellene adatniuk maguknak a vakcinát. Ha már PR kormányzás zajlik, lássuk már valami hasznát is!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.