Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Mégis, milyen Paks II.?

Szerző: | 2021. január 22., 06:10 | Koffein

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Látszólag elhárult egy komoly akadály a Fidesz-kormány egyik legfontosabb projektje, a paksi bővítés megvalósulása elől. Az Alkotmánybíróság hat év töprengés után úgy határozott a héten, nem alaptörvény-ellenes, illetve nemzetközi szerződésekbe sem ütközik, ha 30 évre titkosítják a beruházással összefüggő üzleti, műszaki és döntést megalapozó adatokat nemzetbiztonsági érdekre és a szellemi tulajdonhoz való jogok védelmére hivatkozva. Erről egy 2015-ben elfogadott törvény rendelkezett, amely ellen a parlamenti képviselők egynegyede kért utólagos normakontrollt a bírói testülettől. Ugyanakkor az Alkotmánybíróság azt is kimondta, hogy az adatmegtagadás jogszerűségét az adatkezelőnek kell bizonyítania, az alvállalkozók pedig csak akkor titkolózhatnak, ha közfeladatot ellátó szervezetnek minősülnek. Gyanítom, lesznek perek a beruházás körül. Majdnem azt írtam, építkezés, de hát attól még nagyon messze vagyunk. Ha egyáltalán megkezdődik valaha…

HIRDETÉS - AIP

Az atomerőmű új blokkjainak megépítéséről hét éve, 2014 elején állapodott meg Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal. Ekkor még arról volt szó, hogy 2023-ban az első új blokk már áramot termel, ma arra sem vehetünk mérget, hogy addigra elkezdik építeni. Ne legyünk igazságtalanok: az atomerőmű-építés időigényesebb az alaptörvény farigcsálásánál vagy egy stadion felhúzásánál, Paks I.-hez is sok idő kellett az előző illiberális korszakban, De ez a fajta késlekedés, szerencsétlenkedés már elgondolkodtató. Kezdetben persze lehetett – milyen ismerős! – az engedélyezést lassító Brüsszelre mutogatni, de lassan fél évtizede ezen is túl vagyunk. Hiába van már külön minisztere a beruházásnak, hol a Roszatom késlekedik, hol a magyar állam. Most arról tudósított a 444.hu, hogy az Országos Atomenergia Hivatal jelentése alapján egész egyszerűen kevés szakember áll rendelkezésre, aki a létesítési engedélyre vonatkozó kérelmet a kapcsolódó több tízezer oldal dokumentációval határidőre elbírálná. Eközben mintha a magyar fél is igyekezne szabadulni az orosz hitel jelentette medveölelésből.

HIRDETÉS - AIP

Nem témája e cikknek a beruházás szükségességének vitatása. Csupán azt érdemes rögzíteni, hogy a sokszori kétharmad biztosította túlhatalom és a kényszeres centralizáció egy működési zavarokkal küzdő, gyenge államot szült. Paks II. ellenzői leginkább ebben, nem a saját erejükben vagy a nyilvánosságban bízhatnak. Orbán Viktornak pedig bőven 2030 utánig kell terveznie, ha át akarja adni az új blokkokat. Sok víz lefolyik addig még Paksnál a Dunán.    

Címkék: alkotmánybíróság, Orbán Viktor, Paks 2, Paksi Atomerőmű, Vlagyimir Putyin


Oltakozgatunk

Oltakozgatunk

Hogyan? Mikor? Miért? Kik? Hol? Kiket? Melyikkel? Mennyire? Mennyiért? Honnan? Mivel? Meddig? Hányszor? Hányan? – Tovább is van, kérdjük még?

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest