Kaszinó vagy kajálda: micsoda különbség!

Kaszinó vagy kajálda: micsoda különbség!

Rendőrök a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú, tömött sorokban álltak az emberek szombat dél körül az egyik budapesti kaszinó előtt egy bevásárlóközpontban. A szórakozóhely a hatodik születésnapját ünnepelte, és ennek örömére az első kétszázkilencvenhat (!) vendég úgynevezett ajándékticketet nyerhetett hatvan-, tizenhat-, hat- és kétezer forint értékben. Mivel ezeket az ajándék kuponokat készpénzre nem lehetett váltani, és a játéknap végén érvényüket veszítették, legalább 296 vendég addig tartózkodott a szerencsebarlangban a pénznyerő automaták vagy más szerencsejátékok előtt, amíg el nem játszották a pénzt. És persze nem tudni, hányan mentek rajtuk kívül csak úgy kipróbálni a szerencséjüket, és hányan voltak olyanok, akik ugyan éppen lemaradtak a születésnapi szerencsekuponokról, de ha már végigállták a sort, maradtak pár játék erejéig.

A kormány szerint a koronavírus Magyarországon a kaszinókban nem fertőz, ezt a tulajdonságát jellemzően kávézóban, étteremben, diszkóban, korcsmában fejti ki. Ezért vannak a kaszinók nyitva, az egyéb szórakozóhelyek pedig ezért nem.

Vasárnap délután a Hősök terén kétségbeesett, tönk szélére került vendéglősök demonstráltak az éttermek újranyitásáért és a koronavírus-járvány miatt bevezetett és márciusig meghosszabbított szigorú korlátozások enyhítéséért. A rendőrök sok embert igazoltattak, köztük a Magyar Hang munkatársát is. Kollégánknak annak ellenére felvették az adatait, hogy világosan jelezte – és a munkavégzést igazoló papírral is rendelkezett – hogy tudósítás céljából van ott, tehát ugyanúgy dolgozik, mint az őt igazoltató rendőr.

Pár napja szembejött velem egy korcsmatulajdonos érdekes posztja: egy hónapon belül lejár vagy ötven láda söre, de a kereskedő nem veszi vissza tőle, ő pedig még elvitelre sem adhatja el. Most vagy megiszik egyedül naponta több mint egy láda sört és májcirózist kap, vagy kidobja az egészet. És ki tudja, hány éttermes van így a milliós alapanyagkészletével, miközben bérleti díjat, munkatársat, adót és járulékot és még sok mindent kell fizetnie, miközben egyetlen fillér bevétele sincs. Ugyanis nem mindenki tudott átállni a kiszállításra, vagy ha igen, az a piac is telített, új szereplőként nagyon nehéz megkapaszkodni.

A kaszinó előtt sorba álló tömegek miatt nem történt intézkedés, és arról sem olvastam sehol, hogy ott vegzálták volna az újságírókat. Ha eddig esetleg nem vettük volna észre, jó tudni: a kaszinótulajdonosok profitja szent és sérthetetlen.