Az egész rendszert meg kellett állítani I.

Az egész rendszert meg kellett állítani I.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2021. február 19-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hírek alapján valószínűsíthető, hogy valamilyen hiba csúszott a rendszerbe – mondta a Népszavának Péterfalvi Attila a hétvégi oltáskáoszt látva. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke annak kapcsán szólat meg, hogy valaki beadvánnyal fordult hozzájuk, úgyhogy a NAIH most vizsgálatot indít.

Ízlelgessük: „valamilyen hiba”. A történtek ismeretében sokkal inkább az összeomlás a megfelelő szó. Érdekes, hogy pont Péterfalvi fogalmaz ilyen eufemisztikusan, mikor pénteken Orbán Viktor sokkal lesújtóbb kritikát fogalmazott meg. A miniszterelnök szerint ugyanis ahogy átálltak az „adatalapú oltásra”, kiderült, hogy „ha az adatok nem stimmelnek, akkor sajnos semmi nem stimmel”. Na de nem ez volt a kormányfői kritika érdemi része, hanem az, amikor a következő szavak hagyták el a száját: az egész rendszert meg kellett állítani. Orbán nyilvánvalóan a hétvégére szervezett tömeges oltásra célzott, de hát nem nehéz tágabb kontextusban értelmezni a mondanivalóját.

Mert sajnos semmi meglepő nem volt abban, ami a hétvégén történt. Tisztán látható volt, hogy ez a politikai logika szerint felépített, teljesítmény helyett a párthűséget szem előtt tartó rendszer békeidőben sem képes ellátni a feladatát. Évek óta, napi sűrűséggel bukkannak fel azok az ügyek, amik ezt bizonyítják, csak hát megszoktuk őket. Úgy vagyunk velük, mint a bokatörések után a rosszul összeforrt csontokkal: legfeljebb sántítunk majd egy kicsit, ha fájni kezdenek. Egyszer a jobb-, másszor a bal lábra. Néha pedig mindkettőre.

De most már túl sokan, túl régóta „sántítunk”. Egy éve élünk megszokhatatlan körülmények között a koronavírus-járványnak és annak kezelésének köszönhetően. Pár esztendeje még egy sima legyintős kishír lett volna, hogy hopp, megint Maldívba’ ruccant a NER-elitet rendszeresen megröptető, zavarba ejtően sűrűn megdubajoztatott gép. Ma pedig a miniszterelnöknek kell jó királyként kiszólnia, hogy ezt talán már mégse kéne. Rádióinterjú volt, nem láttuk, hogy csippentett-e a szemével.

Szavai és hát maga a maldívozgatások is mindenesetre sokkal több emberhez jutnak most el: elvégre válság van, ilyenkor mindenki az államra és a politikára figyel. És egyre többen látják át az egész rendszert, meg hogy melyik az a része, amit meg is kéne állítani. Mert a vezérkar kormányrángatása mellett így is voltak olyan szereplői az egészségügynek, akik a káosz ellenére, mégiscsak megszervezték az oltást. Ez egyrészt nyilván reménykeltő, másrészt ebben sincs semmi meglepő, hiszen a forráshiányos ágazat évtizedek óta ellenszélben működik.

Persze a szóban forgó rendszert nemcsak az intézmények és azok dolgozói testesítik meg, hanem az összeomlást kihasználó állampolgárok is. De róluk egy másik cikkben lesz szó.   

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.