A vakcinapánik ellen

A vakcinapánik ellen

Oltásához elkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendõk a fõvárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A második kínai oltás után Gőgös Zoltán is úgy döntött, letesztelteti, termelődött-e benne elegendő ellenanyag. A korábbi parlamenti képviselő pedig úgy találta, hogy igen: „az eredmény megnyugtató, a minimális 50-es értékkel szemben közel 600 az ellenanyag szint. Ez az érték a modernebb vakcináknál magasabb, de a betegségen átesetteknél 400 körüli értéket mérnek.” Más szintén hasonló tesztről számolt be a Facebook-oldalán, azon szörnyülködve, hogy nála viszont semmiféle antitestet nem mutattak ki. Mintha mi sem történt volna – leírva ezzel a Sinopharm oltóanyagát úgy általában.

Érdemes az elején leszögeznünk, hogy még az efféle ellenanyagtesztek pontossága sem biztos. A Telexen jelent meg nemrég egy hosszú cikk arról, hogy a tesztek nem feltétlenül azt az antitestet vizsgálják, amelyiket kellene, és egyébként sem csak az antitestek számítanak. Azaz, ha épp kimutatják az ellenanyagot, az megnyugtató lehet. De ha nem, az sem jelenti, hogy ott állunk teljesen védtelenül.

Nagy vihart kavart a kínai járványügyi vezető nyilatkozata arról, hogy az oltóanyagaik nem elég hatékonyak. Csakhogy ezt a jelek szerint nem kizárólag a Sinopharmra mondta, hanem az összes náluk alkalmazottra. Mondjuk, arra a SinoVacra is, amelyikből végül nem is rendeltünk. A Sinopharm hatékonyságát 70-75 (máshol 75-79) százalékosra mondták, ami nem kevés, de persze nem is hiba nélkül való. Nyilvánvalóan lesznek, akiknél kevésbé jobban fog hatni. Problémás ettől még, hogy nem láthattunk be eléggé a vakcina körüli vizsgálatokba, de az eddigiek alapján nem vethetjük el ezt a vakcinát sem.

Egyszerre kapunk túl sok és túl kevés információt az oltóanyagokkal kapcsolatban, ez pedig sajnos nem mindig vezet jó eredményre. Két nap alatt el tud terjedni egy vakcináról, hogy kockázatos lehet, aminek következtében tömegek mondják le – pedig lehet, hogy segített volna rajtuk. Olvashattunk ilyeneket korábban az orosz vakcináról, majd az AstraZenecáról, most épp a Sinopharmról. Pedig nem kaphat mindenki kizárólag Pfizert vagy Modernát, és az sem igaz, hogy egyedül ez a kettő lenne a biztonságos. Viszont sokszor csak véletlenül derül ki, hogy valakinek a meglévő betegsége mellett egyik vagy másik inkább nem ajánlott. Másnál abból lesz probléma, hogy a meglévő koronavírus-fertőzésére oltanak rá. Az AstraZeneca esetében pedig egyes háziorvosok már aszpirint írnak fel az oltottaknak, ami többeket megnyugtathat. A Telex ugyanakkor azt írta, a gyógyszer szedésének sincs feltétlenül sok értelme.

Érdemes körültekintőnek lenni, ugyanakkor fenntartásokkal kezelni minden hirtelen érkező, bombasztikus információt. Nem biztos, hogy jó ötlet az utolsó pillanatban lemondani az oltásunkat, csak mert olvastunk egy cikket arról, hogy Dániában vagy Franciaországban megváltozik a protokoll. Mind az öt forgalomban lévő vakcina megbízhatónak tűnik, viszont nemcsak az oltóanyagokra kell most figyelnünk, hanem a saját állapotunkra is. Tehát bármilyen kockázati tényező merüljön fel, akárcsak egy múlt heti megfázás is, azt ne tartsuk magunkban oltás előtt, és kérdezzünk inkább többet a háziorvostól, ha tehetjük.