Ami a kormánypropagandából kimarad

Ami a kormánypropagandából kimarad

Lélegeztetett beteg a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden reggel 9 táján folyamatosan frissítem a kormány hivatalos oldalát, ilyenkor szokták ugyanis kitenni a friss adatokat az új koronavírus-fertőzésekről és az előző 24 órában bekövetkezett halálozásokról. Egy ideje nincs szükségem reggeli kávéra, mert mindig felhúzom magam a Brüsszelt szidalmazó, lassú uniós vakcinaszállításról szóló szövegrészeken. Mivel most sok nyugati vakcina érkezik, ez a mondat ma reggel lemaradt, de „természetesen” benne volt ez a másik: „a magyar lakosság 39%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 22%-os átlaggal.”

Arról persze egy büdös szó nincs soha, hogy Magyarország vezeti a világlistát az egymillió főre eső halálozások számában, és arról sem (ha már annyira szeretjük magunkat összehasonlítani az unióval), hogy áll ez a mutató az EU átlagában. Elvégeztem a kormány helyett ezt a közszolgálati feladatot: míg Magyarországon egymillió lakosra csütörtök este 2 838 halálos áldozat jutott (és a szám naponta nagyjából hússzal növekszik), az EU átlag ennek a fele, 1 445. Ha Magyarország tragikus számait kivesszük a statisztikából – mert magunkat magunkkal miért hasonlítanánk össze, még lesújtóbb a kép: a többi 26 tagállam átlaga 1391.

Van olyan uniós tagország (Finnország), ahol eddig a járvány teljes időtartama alatt, vagyis az elmúlt több mint egy évben kevesebb áldozata volt a koronavírusnak (913 fő), mint nálunk a múlt héten! És ez még akkor is sokkoló, ha Finnországban csak 5.5 millióan élnek, szemben a hazai 9.7 millióval.

Szóval lenyomtuk az uniót az oltásokban, de a halottainkat már sajnos nem lehet beoltani. És igen, hallom a kormánypárti ismerőseimet arról beszélni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota milyen rossz, és ezért nem a kormány a hibás, de  ez sem megfelelő magyarázat. A szomszédos Romániában nagyjából az uniós átlagnak megfelelő a halálozási arány. Pedig ott sem vegánszalonnát falatoznak az emberek két kardióedzés között, hogy aztán alkoholmentes cujkával zárják a napot. És arról nem is beszélve, hogy a magyar kormánynak volt immár tizenegy éve javítani a hazai helyzeten. 

Egyébként ha a világátlaghoz (406 haláleset egymilliós lakosra) hasonlítjuk magunkat, még ijesztőbb adatot kapunk: nálunk hétszer annyian haltak meg a koronavírussal összefüggésbe hozható módon! Azt hiszem, ez az a mondat, ami a köztévében vagy a hazai propagandasajtóban soha nem fog elhangozni.