Orbán Viktor tönkrement szép története

Orbán Viktor tönkrement szép története

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemének átadásakor 2019. február 11-én (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon megváltozott a világ 2007 óta, és hogy mennyire, azt két interjúval szeretném illusztrálni. Nem, nem történt elírás, nem 2006-ba megyünk vissza gyurcsányozni, őszödözni, arra ott van úgy ötszáz másik sajtótermék. Azokat se szeretném elriasztani, akiket nem érdekel a labdarúgás, ezért előre szólok, hogy a foci most csak apropó lesz, vagy inkább amolyan ürügy, ha úgy tetszik.
Szóval az első interjú. 2007-ben még annyira mások voltak Orbán Viktor médiaelfogyasztási szokásai, hogy több kérdés erejéig szóba állt olyan újsággal, amit nem az ő bizalmi emberei szerkesztettek. Ilyen lap volt akkoriban az Index is, a portálnak mégis interjút adott a Fidesz elnöke, amiben szóba került a labdarúgás is.
„Ha a Felcsút nyert volna, akkor az lett volna a helyes, ha a lehetőséget átadjuk a Fradinak. Felcsúton nem lehet NB I.-es meccset játszani, a stadion nem felel meg az előírásoknak. Én láttam már szép történeteket tönkremenni. A magasabb osztály miatt a faluból vagy a kisvárosból máshová kellett vinni a mérkőzéseket. Az a foci halála. A futball nem a csapatért van, és nem is az elnökségért, hanem a szurkolókért. (...)
Lesz saját csapata is?
Nem. Azért ott még nem tartunk, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő, habár a fák mifelénk nem nőnek az égig.”
És akkor most ugorjunk a mába. Mészáros Lőrinc, az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Akadémia FC elnöke, és nem mellesleg igen nagy vállalkozó adott interjút a Nemzeti Sportnak, amiben azt nyilatkozta: „A nívóból ugyanakkor nem szeretnénk engedni, még ha túlzás is lenne azt gondolni, hogy a bronz és az ezüst után jövőre aranyérem következik.”
Ezzel így sem önmagában, sem az idézett orbáni gondolatokkal összevetve nem lenne semmi baj. Elvégre az valahol természetes, hogy a nemzeti labdarúgó-bajnokság második helyén végzett csapat elnöke interjút ad a vezető sportnapilapnak, hogy kicsit körüljárják, mi is áll a felcsútiak történetének legjobb eredménye mögött és az is világos, hogy az aranyra hajt az elnök úr.
De hát persze az ördög mindig a részletekben lakik, azok pedig azért árnyalják a sikersztorit. A kormányfő által alapított csapat közpénzen milliárdossá lett elnöke ugyanis annak a lapnak adott interjút, ami jó ideig – rengeteg minden más mellett – az ő tulajdonában volt, a diktafont pedig az az újságíró/főszerkesztő tartja, aki nemrég még a felcsútiak kommunikációs igazgatója volt. A gázszerelőből lett, nívóból alábbhagyni nem óhajtó pénzember pedig egy olyan bajnokságot szeretne megnyerni, ahol már alig akad csapat, amelyiknek nem NER-közeli a tulajdonosa.
Hogy is mondta Orbán Viktor? „Én már láttam szép történeteket tönkremenni.” Az a helyzet, hogy mi is, miniszterelnök úr, mi is. De ennek most már tényleg semmi köze a focihoz.