Philip, a finanszírozott

Philip, a finanszírozott

Rákay Philip videójának egy jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rákay Philipnek most már nem csak megafonja, hanem csatornája is van – mármint a Youtube-on. Vagyis a NER most már nemcsak folyóiratot, hetilapot, portált, blogot, tévéműsort akar lemásolni, hanem egy közösségi támogatásból működő videócsatornát is. A felvezető interjúban mindjárt megtörtént a közvetett beismerés is, miszerint az egykori Viva-műsorvezető Patriótája amolyan „jobboldali Partizán kíván lenni”. Persze nem csak újságcikkekből értesülhettek az indulásról a hírfogyasztók: a díszzsebkendős megmondóember bemutatkozását alaposan megfinanszírozott hirdetésekben kezdte nyomni közösségi médiában a kormányközeli Megafon Központ.
Ám jaj, hiába minden igyekezet, még így sem sikerült olyan nézettséget hozni a közel félórás videónak, mint annak az egyperces szkeccsnek, amiben Gulyás Márton, a Partizán alapítója üdvözli a platformon az újonc Partizánt. Az Origo szerzője ugyan kiütéses győzelmet hozó számokról írt, de beszédes, hogy előtte azért kesergett egy sort. „Hiába telt el több mint három évtized a rendszerváltoztatás óta, hiába állította fejlődő pályára Magyarországot a Fidesz-KDNP-kormány, hiába erősödött meg a nemzeti öntudat, a jobboldali emberek hangja kevésbé hallatszik az online térben, mint a baloldaliaké.”
Hát nem is az olyan videók hozzák majd meg az áttörést, amik alig emelkednek felül a Hollik-sajtótájékoztatók és Rétvári-viszonválaszok szintjén, de persze ne legyünk olyan kis naivak, mint a minap sokadik szemforgató cikkét megíró Szakács Árpád. Úgy látszik, a kormányzati hírgyár egykori első emberének senki sem mondta meg, hogy a kormánypártok nem műveltségi vetélkedőt, hanem választást akarnak nyerni. Ahhoz pedig egyelőre jobban passzol Fásy Ádám munkássága, mint Mindszenty József öröksége.
Plusz mindig jól jön a mindent elfedő médiazaj, amihez pedig szellemi falanxba állított beszélő fejek kellenek. Alkotmányjogászok, biztonságpolitikai szakértők, eszmetörténészek, politikai elemzők, újságírók: pontosabban ezen titulusok idézőjeles megfelelői. Valójában politikai aktivisták ők, akik mindennél fontosabbnak tartják, hogy a kormány üzeneteit közvetítsék. Most éppen azt harsogják minden platformon és hullámhosszon, hogy Gyurcsány-show zajlik az ellenzéki térfélen.
Jól Finanszírozott Philip sem több hát ezért, mint egy közönséges zajkeltő aktivista. Ha nem az lenne, akkor a pincérmellényes polgárimitátor igazi antikommunistaként rákérdezne valamelyik kormánypolitikusnál arra, hogy mi szükségünk nekünk a Fudan Egyetemre? Vagy patriótaként a multik és a külföldi vendégmunkások aggasztó mértékű térnyerésére. Esetleg adófizető polgárként a kabinet brutális túlköltekezésére és a magyar állam sunyi kiszervezését is firtatná. Ám ha ezt Philp megtenné, nagy valószínűséggel nem lenne többé finanszírozott.