A magyarok pénze

A magyarok pénze

Fától az erdőt (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi a hét legfontosabb belpolitikai híre? Megszoktuk már, ha bármilyen ügy, kezdeményezés a politika napirendjére kerül, az a kérdés is megfogalmazódik: miről akarják itt elterelni a figyelmet? A Pegasus-botrány nem ilyen, de ott még annyira a történet elején elején járunk, hogy nem nem lehet megmondani, hosszú távon milyen hatása lesz a politikai folyamatokra. Egyáltalán: lesz-e érdemi hatás?

Az egymással feleselő népszavazási kezdeményezések, illetve a kormány által az abszurditásig erőltetett, ezúttal a gyermekek védelmére hivatkozó identitáspolitika egy fontos hírt árnyékoltak le. Az Európai Bizottság a hét elején világosan megüzente, hogy nem hagyja jóvá a helyreállítási alaphoz kapcsolódó magyar terveket mindaddig, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre érdemi korrekciót. Az elvárások egyértelműek: lépni kell az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása és a korrupciós ügyek kivizsgálása érdekében. A tét 2500 milliárd forint, amit a kormány a reakciók alapján most elengedni látszik. Ahogy korábban elengedte a helyreállítási alap részét képező kedvezményes, 3300 milliárd forintos hitelt is azért, hogy a vitatott tételeket elhagyva gyorsan megegyezzen a tervről. Ezen törekvés kudarcát mondta most ki az EU.

Nagyon fontos a kormány számára annak a látszatnak a megteremtése/fenntartása, hogy a kiskorúakat megcélzó LMBTQ-propaganda tiltása és a migrációs politika miatt záródik a pénzcsap. Csakhogy utóbbi most nem forró téma, előbbi pedig valóban nemzeti hatáskör, ezért álságos és felesleges népszavazást kezdeményezni róla.

Hatalmas tűzijátékot kell rendezni, hogy ne látszódjék: ha a miniszterelnök nem tudja a környezete gazdagodására és pártja kampányának megtámogatására fordítani a közösségi pénzeket, akkor hajlandó kockára is tenni azokat.

A helyreállítási programokat önerőből így is elindítja, a hétéves uniós költségvetésből érkező forrásokkal pedig számolhat, amíg nem élesedik a jogállamisági mechanizmus.

Miközben háborút vív „Brüsszellel” – valójában az uniós tagállamok többségével –, Orbán Viktor nagyívű gesztusaival, szavazatvásárlási akcióival jövő tavaszra kisöpri az államkasszát. Ha veszít, az utódok életét keseríti meg ezzel is. És ha nyer? Akkor, úgy sejtem, hirtelen alábbhagy majd az unió elleni hergelés, és megszületnek azok az alkuk, amelyek megnyitják a pénzcsapokat.

Akárhogy is: a miniszterelnök hatalmi ambíciói miatt ezermilliárd forintok sorsa forog kockán. Olyan pénzeké, amik a Fidesz szerint is járnak a magyaroknak. Orbán Viktor hazárdjátékos, és ebben a partiban nekünk, magyaroknak nem osztanak lapot. Ez a hét híre.

Olvasna még Szerető Szabolcstól? Kattintson!