Kósa-mama és a luxus BMW-k lízingmeséje

Kósa-mama és a luxus BMW-k lízingmeséje

Fotó: www.press.bmwgroup.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki ne emlékezne Moldova György szatírájára, A beszélő disznóra, amelyben a Feketetelki Állami Gazdaság sertéstelepének beszélő sertése páratlan pályafutást futott be. Nos, az azóta legendává vált mondat – Józsi, a k... anyádat… –, valamint Lajos (igaz, ő Kerekes), a sertéstelep állatgondozója számtalan, az olvasásért rajongó ember emlékezetébe befészkelte magát. Józsi sok mindent eltanult az emberektől: jelentéseket írogatott, különböző előnyöket harcolt ki magának, saját fajtársait is elárulta, majd a végén Feketetelki Józsefként az állami gazdaság irányítását is átvette.

Hogy miért is idézzük fel mindezt? Talán egy másik Lajos miatt, aki így vagy úgy, előnyöket csikart ki magának, és végül lássunk csodát, „fillérekért” vásárolt magának egy sertéstelepet a korábbi polgármester és miniszter 82 éves édesanyja. Hogy, hogy nem, a Méker Kft. törzstőkéje a nyár végén egyszer csak 3 millióról 93 millió forintra nőtt egy rendkívül ügyes trükkel: lemondtak a tulajdonosok a korábban befizetett összegekről, így a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó idős asszony éppen 45 millió forintról mondott le. Míg nemrég a bizonyára fantasztikus üzleti érzékkel megáldott tulajdonosi kör 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást is elnyert a céggel.

Nagy kérdés, hogy Kósa Lajosné miből lett milliomos, bár előfordulhat, hogy a közönség segítségét kérte, vagy telefonált valakinek... Sőt, amikor a jobb létre szenderült Magyar Nemzet munkatársa kaputelefonon keresztül interjút készített id. Kósa Lajosné Bacskó Katalinnal, kijelentette: „Nekem nincs sertéstelepem. Vagy tudja, mit? Megvettem a fél megyét.” Azt is mondta, nem rá bízták a cég kommunikációját, és kérte, hogy a fiát kérdezzék ebben az ügyben. Ám amikor korábbi kollégánk jelezte, nem a családja vagy a fia, hanem a közpénzből származó támogatások felhasználása miatt keresték meg, azonnal kész volt a válasszal: „Nem foglalkozom pénzügyekkel!”

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek - a teljes interjú

Huszonkét ország számára nem merült fel szuverenitási kérdés az Európai Ügyészség kapcsán, egyedül Magyarország és Lengyelország említett ilyet. Interjú.

Ugyanakkor az sem teljesen érthető, vajon a sertéstelep imidzséhez miért kell három, nagy értékű BMW-járművet lízingelni az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től. Köztük is leginkább figyelemfelkeltő az a K1600-as típusú BMW motorkerékpár, aminek ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja a 24.hu írása alapján. Csak nem Lajos – no, nem a Kerekes, hanem a Kósa – használja éppen? Egy biztos, a szelíd motoros szerepére is pályázó korábbi debreceni polgármester – abszolút véletlenül – egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén, Velencén.

Állítólag kölcsönkapta, ha tetszik neki, akkor megvegye. Nos, a vásárlás elmaradt, de minek is vette volna meg, ha egy sertéstelep pontosan egy ilyen motort lízingel, pláne, ha a tulajdonosok között ott található a politikus már említett édesanyja. Persze, a Méker Kft. felkészült a rossz időre is, ugyanis a motor mellé azonnal két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autót is lízingel, melyek alapáron 17, extrákkal akár 25 millió forintba is kerülhetnek.

A tréfás kedvű Kósa Lajos a 24.hu számára furcsa érdeklődését azzal hárította el, miszerint: „a MÉKER Befektetési és Tanácsadó Kft. magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozás, minden felvilágosításért forduljon a cég ügyvezetőjéhez. További jó munkát kívánok!” Persze a cégvezető, Szilágyi Gábor arra nem adott választ, miszerint a luxusjárművek milyen hatással vannak a sertésállományra, ugyanakkor azt kijelentette, a társaság gépjárműveit Kósa Lajos nem használta, nem használja és nem is használhatja, mivel nem áll semmilyen kapcsolatban a Méker Kft.-vel. Igaz, a politikus 82 éves édesanyjáról, mint főtulajdonosról nem beszélt.

Mindenesetre, ahogy kezdtük, úgy Moldova szatírájának egy idézetével zárjuk is cikkünket. A mondat akkor hangzott el levágásra várakozó nagy disznók szájából, amikor Józsi egy csellel – büszkén előre ment, bátorságot mutatva a többieknek, akik ezt látva követték őt – becsalta a többieket a Vágóhídra.

– Ez a malac sokra vihette volna – mondták –, nagy disznó lett volna belőle.