Híd a börtönök világába

Híd a börtönök világába

Orbán Viktor, Balog Zoltán és Farkas Flórián egy sajtótájékoztató előtt 2014 őszén (Fotó: Kormány.hu/Árvay Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csórni ige a cigány nyelvből került át a mai magyar köznyelvbe, „csórel” formában is ismert. A romák nyelvébe állítólag a hindi nyelvből keveredett át. Mint az köztudott, a szó jelentése: lopni, csenni, lenyúlni.

Mint az a 24.hu jóvoltából néhány napja immár köztudott, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, népszerűbb nevén az OLAF (nem összetévesztendő a Disney Jégvarázsának hóemberével, annak csupán névrokona) jelentése kimondta, hogy a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő felügyelte, 1,6 milliárd forint értékű európai uniós támogatást elnyert Híd a munka világába Szövetkezet kapcsán „a teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”. Lefordítom magyar köznyelvre: a Flóriék a pénzt elcsórták. A csalás elleni hivatal összefoglalójának általános megállapítása, hogy „a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet pro forma bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.” Az OLAF igazságügyi ajánlást is tett a Legfőbb Ügyészségnek, (itt kénytelen volt jelen sorok írója némi egészségügyi szünetet tartani), azaz azt javasolta, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálják ki a történteket.

A felderítetlen Elios-ügy | Magyar Hang

Szinte említeni sem szükséges, hogy mivel egy fideszes politikusról, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnökéről van szó, a 2018-ban született OLAF-ajánlás alapján nemhogy gyanúsított nem vált Farkas Flóriánból, de Balog Zoltán akkori illetékes miniszter a Tiborcz-módozatot alkalmazta: az Unió felé lejelentette, hogy mégsem kérik a megítélt pénzt, majd ugyanazzal a mozdulattal a magyar adófizetőkkel fizettette ki Flóriék számláját.

A Roma Önkormányzattól ugyan mint miniszter visszavette a pénzt, és amikor a naiv reménykedők már bontották a pezsgőt, hogy végre valaminek lesz következménye ebben a hazában, a másik kezével ezzel párhuzamosan kiutalt Flóriéknak egy, a visszakért elherdált pénzzel nagyjából megegyező összegű rendkívüli támogatást. (Gógyi, ugyebár, jelentése: finesz, csavaros észjárás.)

Beismerő vallomás? - 13 milliárdot tapsolhatunk el az Elios-ügy elsikálására | Magyar Hang

A Fidesz belső működését érteni vélők mondják, hogy nagy szüksége van a miniszterelnöknek hatalma meg- és fenntartásában Farkas Flóriánra, ugyanis a korábban bíróságon háromszor is elítélt, a nyolcadik osztályt húszévesen, börtöntagozaton elvégzett politikus biztosan tudja hozni az évtizedek alatt kiépített hálózata révén a romák szavazatait. Az ár, amit az egész magyar társadalom fizet a Fidesznek szállított kiszolgáltatott cigányok szavazataiért cserébe nem – vagy nem elsősorban – az a bizonyos 1,6 milliárd forint, amit az adófizetők összedobtak Flóriéknak gellérthegyi villára és egyebekre. (Az OLAF-jelentés szerint a pénz kiutalása után az első dolguk volt egy ilyen ingatlan megvásárlása.)

A sokkal hosszabb távú hatás, hogy a társadalomban erősíti azt a könnyen emészthető gondolati sémát, miszerint, ha ennyire lopósak a vezetőik, mit várjunk az „egyszerű” romáktól? (Ne hallgassuk el, az Országos Cigány Önkormányzat Farkas Flórián előtti elnöke, Kolompár Orbán a közelmúltban szabadult a rá kiszabott börtönbüntetése alól. Ő is lopott, a különbség az, hogy lett is következménye.) Ha Farkasék 1,6 milliárdot vesznek el a közösből, ne csodálkozzunk, ha Gazsi ellopja a tyúkomat. „Ilyenek ezek mind!”

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz | Magyar Hang

És persze az is igaz, hogy a cigány társadalom feladata volna, hogy kivesse maga közül a tolvajokat. De miképp is várhatnánk el a magyarság egy többszörösen deprimált társadalmi csoportjától a felelős közéleti gondolkodást, mikor a többségi társadalom is harmadszorra választotta meg kétharmaddal azokat, akiknek a „legfőbb politikájuk” (© Lánczi András), hogy rendszerszerűen elvesznek a közösből? Nincs mit a cigányok szemére vetnünk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/26. számában jelent meg, 2019. június 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!