Használati útmutató frissen megválasztott ellenzéki városvezetőknek

Használati útmutató frissen megválasztott ellenzéki városvezetőknek

Kiborítják a szavazólapokat egy urnából a szavazatszámláló bizottság tagjai az önkormányzati választáson az 59. számú szavazóhelyiségben Pécsen 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akarnék az örömmámor idejében előhozakodni ilyesmivel, de lassan eljön az eskütételek, azokat követően pedig a munka ideje. Így megpróbáltam összeszedni az aknákat, amelyeket át lenne szükséges ugraniuk a frissen megválasztott ellenzéki városvezetőknek, akik közül sokan az esélytelenek nyugalmával indultak el, és most a nyakukba szakadt egy-egy település vezetése.

1. Választóid nem lesznek türelmesek. Azonnal neki kell kezdened a munkának, nem fogsz „száznapos türelmi időt vagy valami hasonlót” kapni tőlük. Nagy a várakozás, hiszen Magyarország Orbán-ellenes többsége 13 éve ki van éhezve a sikerre. A siker ez esetben abban nyilvánuljon meg, hogy látványos eredményeket érsz el a városodban/falvadban.

2. Kezdd a három leginkább bosszantó problémával. Deklaráld már most, hogy melyek ezek (esetleg tarts róla internetes szavazást), és szabj saját magadnak egy reális, de rövid határidőt. A legfontosabb, hogy oldd is meg. Amennyiben keresztbe tesz neked a hatalom, akkor ezt ne félj közölni a választópolgárokkal.

Az ellenzék a pályán van | Magyar Hang

3. A lehető legszigorúbban tartsd a határidőket. Nem csak a hivatali határidőket, hanem az akár szóban megígérteket is.

4. Csökkentsd a bürokráciát, egyszerűsítsd az ügyintézést. Amit meg lehet oldani egyszerűen, azt ne bonyolítsd. Találj egy ügyintézőt a csapatodban, aki a problémás ügyekkel foglalkozik a városban. Ő nagyon is mikromenedzseljen, de te még véletlenül se tedd ezt, mert el fogsz veszni a részletekben. Azonban rendszeresen ellenőrizd őt. Térj át az online ügyintézésre, de a honlapod is legyen a lehető legegyszerűbben érthető, áttekinthető.

5. Legyen egyértelmű, miért felelsz te, és miért felel a központi kormányzat a városodban. Ezt hozd nyilvánosságra. Például nagy a sor a kormányhivatalban? Írj levelet a központi kormánynak, sürgesd őket ennek megoldására, tégy javaslatokat is, és ezt a levelet hozd nyilvánosságra, hogy nyilvánvaló legyen minden választódnak, mely dolgok állnak a fennhatóságodon kívül.

6. Számoltasd el az előző városvezetést. Végeztess jogi és gazdasági auditot. Könyörtelenül lépj fel az önkormányzati kiskirályok ellen. Ne végezz boszorkányüldözést, de a törvény szigorával lépj fel minden korábbi mutyi ellen.

7. Ne engedj a csábításnak, és gyökerestül irtsd ki korrupciót. Már az első megvesztegetési próbálkozásnál jelentsd a hatóságoknak a téged lekenyerezni igyekvőket. A te kutyád kölykeivel ugyanolyan szigorú légy, mint a fi deszesekkel. Ne oszd szét köztük „Koppány javait”. A tehetséget, a vállalkozószellemet és persze a jobb ajánlatokat támogasd döntéseidben. Viszont az olyan vállalkozók, akik a korábbi fideszes mutyikban benne voltak, ne jussanak közbeszerzésekhez.

8. Média. Kommunikálj, kommunikálj és kommunikálj! Minden apró dologról tudjanak a településed lakói. Mondd el, hogy mit miért csinálsz. Az eddigi propagandistákat távolítsd el az önkormányzati médiából. Olyanokat tégy a helyükre, akikről tudod, hogy téged is elszámoltatnának, ha lopnál.

9. Ne legyen „jaj a legyőzötteknek”! Becsüld meg jól dolgozó, de nem melletted kiálló hivatali dolgozókat. Azoktól azonban azonnal válj meg, akik csak fi deszes rokonaik vagy párthovatartozásuk miatt kaptak állást az önkormányzatnál. Azokra sincs szükséged, akik arra utasították kollégáikat, hogy az önkormányzatnál dolgozva, munkaidőben kampányoljanak a Fidesznek. A helyükre tehetség alapján válogass.

Tanmese a gyávaságról | Magyar Hang

10. Ne feledd, most te vagy az Orbánon túli világ arca a közösségedben. Rajtad a környék szeme. Ha te elrontod, megint Orbánék jönnek, és ezúttal nem fogják kiengedni a kezükből a hatalmat. Legyél jókedvű, és teremts jókedvet a településeden.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/42. számában jelent meg október 18-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!