4500 főnyi remény – Avagy mi történt Győrben?

4500 főnyi remény – Avagy mi történt Győrben?

A fideszes Dézsi Csaba András plakátja a győri időközi polgármester-választás előtt, 2020. január 10-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Győrben az időközi polgármester-választáson Dézsi Csaba András nem az ellenzéki pártok, és jelöltjük, Pollreisz Balázs felett aratott győzelmet, hanem inkább Borkai Zsoltot verte meg. Győrött a jelöltek ismeretében semmi érdekes nem történt, gyakorlatilag a papírforma érvényesült azzal, hogy dr. Dézsi visszaszerezte a Fidesznek azon szavazóit, akiket Borkai hófehér hátsója és Fekete Pákó énektudása elbizonytalanított ősszel. („Feketén a hófehér/ Éppen attól, hogy más, jól összefér…”)

Annak krónikáját, hogy mi is történt Győrben, kezdjük a kényelmetlen igazságokkal. Az eredményekből az látszik, hogy az ellenzék (némiképp csökkent részvétel mellett) lényegében ugyanazt az eredményt hozta, mint ősszel. Növelni nem tudta a támogatóinak számát, ám a Borkai-láz elmúltával az nem is csökkent jelentősen. Pollreisz az ellenzék második legtöbb szavazatát szállította 2006 óta. Ha az ellenzék mostani eredményét a részvétellel súlyozzuk, akkor Pollreisz 1200 (súlyozott) szavazatra közelítené meg az ellenzék őszi jelöltjét, a most már nem induló Glázer Tímeát.

Fekete Pákó helyett az AC/DC-t választja Győr új fideszes polgármestere - Videóval! | Magyar Hang

A Fidesz finnyás exszavazói azonban visszatértek, ha nem is teljes létszámban. A Fidesz januári 24 ezres szavazótábora meg sem közelíti a Borkaival elért 2010-es (26 017 szavazat), és különösen a szintén a pünkösdi szexkirállyal elért 2006-os (27 199 voks) számokat. Dézsi Csaba Andrásnak nem csak azért lett mintegy négyezer-ötszázzal több szavazata, mert az ő hátsóját nem ismerhettük meg, hanem mert a Fidesz számára az egyetlen olyan jelölt volt a felmerült nevek közül, aki a biztos győzelmet hordozta már a jelöltségekor. Régi szabály, hogy orvosok és iskolaigazgatók előnnyel indulnak egy helyi voksoláson. Hát még egy főorvos. Talán ennél is fontosabb, hogy a győriek szemében Dézsi doktor (avagy Décséá, ahogy a megyeszékhelyen hívják) a régi, polgári Fideszt jeleníti meg. Még plasztikusabban fogalmazva a lopás előtti Fideszt. Ez Győrre fordítva azt jelenti, hogy a Borkai és Rákosfalvy előtti Fideszt jeleníti meg a kardiológus.

Persze az is hangozzék el (íródjék le), hogy amitől tartottam – és óvtam kisalföldijeimet –, az beigazolódott, megtörtént. Az eredményekből mind a győri ellenzéki szavazók, mind az olyan fideszesek, akik a „Borkaira ezek után nem” elvét követték októberben tekintetében kiderült, hogy a felháborodásuk elsősorban a kokainhajónak szólt, és nem városszerte ismert mutyiknak. A „ne a prostik miatt legyetek dühösek, hanem a lopás miatt” kérés nem éreztette hatását a megismételt szavazáson. Az embereket jobban bosszantja, ha egy politikust szexelni látnak, mintha lopni látják.

Elhitték a győriek, hogy van két Fidesz - Szamizdat, a Magyar Hang minipodcastja | Magyar Hang

A Fideszt ősszel kellett és lehetett volna megverni Győrben. Ám már októberben sem sikerült komolyan vehető jelöltet állítania a baloldali pártok vezényletével felálló ellenzéknek. Ősszel sikerült megtalálni Magyarország leginkább polgáriasodott nagyvárosában a pirosas-lilás hajkoronát, valamint a belső és külső helyhatározóragok gyakori keverését védjegyeként használó DK-s jelöltet. Kis túlzással Glázer Tímeán kívül bárkit indítanak ősszel Győrött, akár az első embert, aki a folyók városának gyönyörű sétálóutcáján szembejön, az megverte volna a Borkai-koronavírus gazdatesté. Mint ahogy megannyi nagyvárosban és nem utolsó sorban Budapesten meg is verték a Borkai-koronavírussal megfertőződött fideszes jelölteket. Győrben nem azért tudott (kis különbséggel) nyerni az adriai hajós legény, mert butább emberek laknák, mint a többi magyar várost, hanem azért, mert nem volt valós alternatíva.

Dézsi Csaba gyakorlatilag egy „polgári Magyarország árvája” jelölt volt, csak éppen fideszes színekben indult. Ha összehasonlítjuk Dézsi és Borkai eredményeit, az látszódik, hogy van mintegy négyezer-ötszáz olyan jobboldali szavazó, aki nem Fidesz-vallású, és fontosabbak az elvei, mint a párthűség. Négyezer-ötszázan gondolták úgy októberben, hogy a Borkaira (és haverjaira) már csak nem adják a voksaikat, annyira nem számít a fideszesség.

Azonban, ha nincs megfelelő jelölt az ellenzéki oldalon, akkor vagy nem megy el szavazni, mint októberben, vagy jobb híján még mindig a Fideszre szavaz, mint januárban. Az ellenzéknek az országgyűlési választásokig ezt a tanulságot kellene levonnia a győri végeredményből a vészesen közelgő 2022 tükrében, hogy az ilyen választókerületekben, de országosan is – nem lehet anélkül legyőzni a kormánypártot, hogy a Fidesz szavazói közül ne csábítanának át az erő jó oldalára választókat. Ezt pedig roppant nehéz (ide lehetetlent akartam írni, csak kímélem az olvasókat) lesz az óbaloldal jelöltjeivel elérni.

Lex Dézsi: kisszerű, kiábrándító, fideszes | Magyar Hang

És hogy végezetül egy jó hírrel is szolgálhassak, a Fidesznek nincs több Dézsi doktor a tarsolyában. Nem fognak tudni 2022-ben tömegesen emberarcú fideszeseket versenybe küldeni, bár abban biztosak lehetünk, hogy meg fogják próbálni. A Fideszben nem a Dézsi doktorok, hanem Pócs Jánosok, Boldog Istvánok és Németh Szilárdok tobzódnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/5. számában jelent meg január 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/5. számban? Itt megnézheti!