A Fidesz már megüzente, kit szeretne ellenfélnek

A Fidesz már megüzente, kit szeretne ellenfélnek

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc 2019. április 14-én az Élet menetén (Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon decemberben is politikai nagyüzem volt, csak kapkodtuk a fejünket, úgy röpködtek a pofonok, a taslik, a parasztlengők meg persze a kokik. Volt itt Demeter-féle gázkamrázás, brüsszeli eresz, Deutsch Tamás megfenyítése és hatszori megjuhászodása, Novák Katalin nőket kioktató csacskasága, no meg A pozsonyi csata film, hogy csak a legkiemelkedőbb szellemei teljesítményeket említsük meg a 2020- as év utolsó hónapjából.

Az ellenzék pedig annak örülhetett e hónapban, hogy a közös listáról való megállapodásukat követően már közösen mérték fel támogatottságukat egyes közvélemény-kutató intézetek, és így több választási preferencia mérésben meglepően jól szerepeltek, megelőzték a Fideszt. A rendszerint a választások eredményét legpontosabb „eltaláló” Medián december elejei felmérése szerint a Fidesz egy hónap alatt 6 százalékot veszítve zuhant be (sőt, igazából kevesebb idő alatt, mert ugyan az adatfelvételek pontos intervallumát nem adta meg a felmérést közlő Hvg, de egy november „végi” és egy december „elejei” felmérésről beszél), és így az „ellenzéki pártok közös listája” két százalékot ver náluk is a Fidesz–KDNP listájára (a biztos szavazók körében).

És mit reagált erre a Fidesz? Három dolgot tettek. Egyrészt beröffentették a jó öreg háborús retorikát. Kövér László házelnök, Szakács Árpád házmester és még sok derék, hasonló kvalitású legény elkezdett arról beszélni, hogy a 2022-es választás lesz a végső. Háború van és lesz az igaz magyarok igaz kormánya ellen, mindenki összefogott ellenünk, „készüljetek”.

Másrészt különös módon a nyilvános pártpreferencia-kutatást fél éve nem publikáló kormánybarát Nézőpont Intézet most érezte szükségét annak, hogy hirtelen december 14–16-a között sebtiben felhívjon ezer magyar polgárt, és megérdeklődje, hogy ugye szerintük is a Fidesz a legnagyszerűbb, s nála jobb nincs e Föld kerekén?! Egyébként ez az a Nézőpont Intézet, amely a 2019-es önkormányzati választások előtt egy héttel kikutatta, hogy „Tarlós István győzelme nem kétséges”. Akkor a voksolás előtt az ő pontos és tudományosan megalapozott böngészésük feltárta, hogy Tarlós 13 százalékkal vezet Karácsony Gergely előtt. (Mint tudjuk, végül Karácsony 7 százalékot vert Tarlós úrra.) No de most meg az jött ki a Nézőpont fent említett decemberi kutasából, hogy a Fidesz 51 százalékon, míg a „baloldali közös lista” 43 százalékon áll. Pontosabban azt mondják Nézőponték, hogy ez volna a „várható listás eredmény”. Elég nagy a szakadék a Medián (+2 százalék az ellenzéknek) és a Nézőpont (+8 a Fidesznek) eredménye között. Itt valamelyikük vagy politikai megrendelésre dolgozva ferdít, vagy nem szakszerűen végzi a munkáját.

Harmadrészt feltették a jó öreg, megbízhatóan működő Gyurcsány-lemezt. Már a választási jogszabályok (Fidesz általi) megváltoztatásakor, az ellenzék egy listára terelésekor nyilvánvaló volt, hogy a cél az, hogy ujjal mutogathassanak az ellenzék összes szereplőjére: gyurcsányisták vagytok! A Fidesznek nyilvánvalóan hálás és kényelmes szerep a „szemkilövetőtől” megvédeni a „magyar embereket”, ráadásul ez sok más lemezhez képest még ennyi idő után is működik. Érthető okokból rengeteg választópolgárnak jelent még most is gátat, hogy egy olyan listára adja le a voksát, amin szerepel Balatonőszöd szónokának a neve is. A Fidesznek addig jó, míg Gyurcsány Ferenc a páston van, hiszen ő könnyű ellenfél nekik: rengeteg embernek az Orbán–Gyurcsány-tengelyen még mindig Orbán Viktor a kisebbik rossz. A Fidesz pedig erre rájátszik, „Gyurcsány Ferenc vezette ellenzékről”, „Gyurcsány-listáról” süvölt minden pórusából, hogy csak a szalonképesebbeket említsük.

Ebbe a sorba illik bele egy másik fideszes háttérintézmény, a Századvég bejglisütésszezonjának kellős közepén közzétett kutatása, amely szerint nálunk egyrészt 11 százalékkal vezet a biztos szavazók között a Fidesz, másrészt felmérést közöltek arról, hogy „kit látnának szívesen miniszterelnök-jelölti pozícióban” a polgárok. E szerint Dobrev Klára 23 százalékkal vezet a legalább hat éve a belpolitikából kivonult Bajnai Gordon előtt, aki 20 százalékot ért el. Ugyanezen a listán Karácsony Gergely mindössze 14 százalékon áll.

Tudományos igényű felmérését úgy összegezte a Századvég, hogy szerintük „megállapítható, hogy mind szervezeti értelemben, mind az anyagi és személyi erőforrásokat tekintve, valamint a politikai tudatosság szempontjából is kiemelkedik Dobrev Klára a baloldali mezőnyből, aki ráadásul Karácsony Gergely mélyrepüléséből is érdemben profitálni tudott. Ennek fényében feltételezhető, hogy a Gyurcsány–Dobrev páros az országgyűlési választásokig hátralévő szűk másfél évben még intenzívebben fogja folytatni a baloldali szövetségeseik háttérbe szorítására, illetve ezek szavazóinak elhódítására irányuló stratégiáját.”

Azután, hogy a kormánypártok a választási szabály átírásával megszabták, milyen formában induljon ellenük az ellenzék, a Fidesz mintha benyújtotta volna preferencialistáját is arról, hogy kit látnának szívesen Orbán Viktor kihívójaként.

Olvasna még Gulyás Balázstól? Kattintson!

Ez a publicisztika eredetileg a Magyar Hang 2020/2 számában jelent meg január 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2021/2. számban? Itt megnézheti!