Messi hetedszer

Messi hetedszer

Lionel Messi (Argentína) gólöröme Nigéria ellen (forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyéni sportolói teljesítményt elismerő díjak néha kicsit olyan szerepet töltenek be, mint Erisz almája az antik mitológiában. Viszályt szítanak. Hiszen csak egyvalaki kaphatja meg, az emberi döntésnek pedig kiirthatatlan velejárója a szubjektivitás. November 29-én hirdették ki az Aranylabda-szavazás eredményét, amely szerint idén az év legjobb Európában játszó labdarúgója Lionel Messi. A töretlenül Európa-centrikus futballvilágot ismerve a voksolás a földkerekség aktuálisan legnagyobb játékosát nevezte meg.

Az argentin klasszis hetedszer nyerte el a díjat – ez rekord -, ezúttal szoros küzdelemben előzte meg a Bayern München lengyel gólvágóját, Robert Lewandowskit. A harmadik helyezett a Chelsea brazil származású olasz középpályása, Jorginho. A botrányt kiáltók indulatos reakciói hamar elöntötték a kommentfalakat, de a viszály ezúttal meg is rekedt ebben a szférában. Az érintettek sportszerűen fogadták az eredményt.

A moderált vélemények hangsúlyozták, hogy aligha a mostani Messi pályafutásának legkáprázatosabb szezonja, de az idei teljesítménye alapján sem érdemtelenül kapta meg az Aranylabdát. Bár a legnagyobb figyelmet azzal keltette, hogy a válságban vergődő Barcelonát elhagyva a Paris Saint-Germainhez igazolt, az argentin válogatottal először nyert rangos nemzetközi trófeát – Copa America, s 56 meccsen 41 góllal, valamint számos gólpasszal erősítette csapatait. Lewandowski 54 mérkőzésen 64 gólt szerzett, ami egészen elképesztő mérleg, teljesítményét Az év csatára elismeréssel honorálták. Ha belegondolunk, hogy a járvány miatt tavaly ki nem osztott elismerést valószínűleg friss BL-győztesként megkaphatta volna, igazán csalódott lehetett a lengyel hétfőn este. Ám azonnal gratulált Lionel Messinek. Ő is megérdemelte volna az Aranylabdát, ahogy Jorginho is, aki az olasz válogatottal Európa-bajnokságot, a Chelsea-vel Bajnokok Ligája-trófeát nyert.

Cristiano Ronaldo ezúttal hatodik lett a szavazáson. Ő azzal került be a hírekbe, hogy hazugnak nevezte Pascal Ferrét, a France Football szaklap főszerkesztőjét, egyben az Aranylabda-szavazás szervezőjét, mert azt állította róla: egyetlen ambíciója, hogy több Aranylabdával vonuljon vissza, mint Messi. A portugál fenomén – aki öt Aranylabdánál tart – hangsúlyozta: ő mindig gratulál a győztesnek, és nem mások ellen szokott díjakat nyerni.

A labdarúgás elmúlt bő tíz évét bízvást nevezhetjük Messi és a vele örökké, jellemzően sportszerűen rivalizáló Ronaldo korszakának. A branddé, világmárkává vált két futballista a legnagyobbak – Puskás, Pelé, Maradona… – közé emelkedtek. Sikerszériájuk sokakat irritál, ragyogásuk pedig olykor igazságtalanul tart árnyékban kiemelkedő játékosokat. Messi trófeagyűjteménye az újabb Aranylabda nélkül is impozáns, azt is megkockáztatom: ha nem az lenne, aki, az idei teljesítmények alapján Lewandowskinak, esetleg Jorginhónak ítélik a díjat. De erős túlzás botrányt, méltánytalanságot emlegetni.

Olvasna még Szerető Szabolcstól? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/49. számában jelent meg, december 3-án.