Miniszterek helyett

Miniszterek helyett

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2021. június 1-jén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megdöbbentett Kásler Miklósnak az a megszokottnál is ostobább megnyilvánulása, amely szerint a ragálytól terhelt elmúlt évben egyetlen olyan körülményt sem tud megnevezni, amelyet a kormány ne helyesen ítélt volna meg. Nyilván csak a szokásos Münchausen-szindróma jelei tapasztalhatók: nem is kéne ezt komolyan venni, hisz ilyen hazugságokból áll a magyar politika. Csekély intellektussal is belátható, hogy a kormány túlreagálta a járvány első hullámát, hogy teljesen felesleges volt az iszonyatos mennyiségű lélegeztetőgép beszerzése, és hogy hagyni emberek tízezreit tönkremenni nem olyasmi, amivel Kásler Miklós jogosan dicsekedhet. S a kormány tagjai ennél is kevésbé lehetnek büszkék arra, hogy még a járványhelyzetet is szektorok einstandolására, demokratikus intézmények aláásására, a jogállam további lebontására használták.

Leginkább mégis az döbbentett meg, hogy e szavak épp annak a Kásler Miklósnak a szájából hangoztak el, akit Orbán Viktor a járvány első fuvallatára a háttérbe rendelt, hogy a kommunikációt Gulyás Gergelyre és Müller Cecíliára, a védekezés operatív részének – például az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításának – feladatát pedig Pintér Sándorra bízza. Aligha akad a világon még egy olyan egészségügy-miniszter, aki a pandémia ideje alatt ennyire távol maradt a védekezéstől. Kásler doktor kísértetiesen emlékeztet arra az orvosból lett polgármesterre, aki azzal mentette meg az alpolgármestere életét, hogy amikor az lefordult a székről, orvosért kiáltott.

Félreérthetetlenül kiderült, hogy nemcsak az ellenzéki érzelmű magyaroknak vannak aggodalmai Kásler Miklós szakértelmét illetően, de Orbán Viktor is jól tudja, hogy minisztere még a szűken értelmezett szakterületéhez is fogalmatlan, inkompetens alak, akit minél távolabb kell tartani a tényleges döntésektől. De akkor hogy lehet miniszter? Miért nevez ki Orbán Viktor egy olyan személyt, akinek a képességeiben ennyire nem bízik meg? Kásler Miklóst nyilván feltétlen hűsége és önérzetének teljes hiánya teszi alkalmassá, amint ezt a fenti nyilatkozatával is demonstrálja – de nem lenne jobb helye inkább valahol a fideszes sajtóbirodalomban, mondjuk, a köztévén, a Tv2-n, vagy a Life Tv-n egy Doktor Kásler-talkshow házigazdájaként? Minek kell Orbánnak ez a papírnehezék az amúgy is maradéktalanul lojális és megbízható apparátusban? 

Nos, épp azokért a vallási fundamentalizmust sugárzó, habókos félmondatokért, amelyekkel az ütődött öreg újra meg újra a mémoldalakra kerül. Épp az olyan dumáiért, mint hogy a tízparancsolat egy kifogástalan népegészségügyi program, melynek betartásával a halálos betegségek nyolcvan százaléka elkerülhető. Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter legfőbb feladata a járvány közepén Mátyás király csontjainak összeillesztése volt, továbbá új részeket kellett rendelnie abból a leírhatatlanul gagyi, történelemhamisító animációs nyomorúságból, amely a honfoglalás korát mutatja be a dákoromán elmélet szakmai igényességével. Kásler Miklóst épp a mérhetetlen alkalmatlansága teszi alkalmassá – ahogy ez oly sokszor fordul elő a posztmodern politikai térben.

Kásler Miklós mégsem egy akarat nélküli báb, aki engedelmesen bólogat, és szó nélkül nyúl a töltőtollért, bármit is íratnak vele alá. Kásler Miklós funkciója szerint ugyanis nem miniszter, hanem kommunikációs gesztus annak a közönségnek, amely a Kurultájon, a Magyarok Világszövetsége rendezvényein, Drábik János előadásain vagy a Viva Natura Televízió YouTube-csatornáján bármikor megtalálható. Kásler Miklós arra szolgál, hogy jelenléte meggyőzze ezeket a gyanakvó, ezotériahívő embereket arról, hogy bár ez a kormányzat korántsem hibátlan, bár tele van korrupt és alávaló gengszterekkel, szélhámos, zsákmányszerző, Gucciban meg Armaniban verető gazemberekkel, az emberi erőforrásokat leg alább egy Kásler Miklós vezérli.

Kásler doktor miniszteri státuszában az fejeződik ki, hogy Orbán Viktor igenis komolyan veszi őket, igenis meghallgatja a zagyva gondolataikat, a zavaros összeesküvés-elméleteiket, igenis osztja a nemzeti pátoszt meg azt az ezokereszténységet vagy ezopogányságot, amit épp a szívükön viselnek – a Kásler Miklós személyében felkínált azonosulási pont ennek gesztusáért felel. Ahogy Joe Biden kifejezetten ügyelt arra, hogy a kormányában elég nő, elég transznemű, elég meleg, elég latin és elég fekete miniszter legyen, úgy ügyel arra Orbán Viktor, hogy meg tudja szólítani azokat a választói csoportokat, amelyeket nem képes és nem is hajlandó közvetlenül kiszolgálni, hisz az ő kultúrája Fásy Ádám mulatóskínálatában, Mága Zoltán újévi koncertjében meg a Felcsút meccseinek nívós és felemelő élményében reprezentálódik, közvetlen környezete pedig Dubajban nyaral, Fekete Pákó gajdolására orgiázik és luxusterepjáróval dönget – úgyhogy az ő életmódjuk ettől a szubkultúrától még a kormányfő ízlésvilágánál is távolabb áll. A Rogán Antal, Lázár János és Varga Mihály karakterét szállító topmenedzserek nem sok azonosulási lehetőséget kínálnak ennek a nap mint nap világ-összeesküvéseket felgöngyölítő szubkultúrának, hisz ők a Coca-Cola vagy a Bank of America bármelyik felső vezetőjével könnyedén összetéveszthetők. Ezek a konteókon pallérozódó, tradíció iránt elkötelezett választók igenis fontosak – ezt demonstrálja Orbán Viktor azzal, hogy Kásler Miklós miniszter lehet.

Ugyanezen logika mentén lett honvédelmi államtitkár az egykori szabad demokrata Németh Szilárd, aki olyan magas színvonalon szállítja a magyar gazda archetípusát, hogy amíg kormányzati szereplő, Orbán Viktor bátran építhet nagybirtokrendszert: a magyar vidék önvédelmi ösztöne garantáltan nem szólal meg. Ugyanezen logika mentén lett miniszterelnök-helyettes a szintén bármire alkalmatlan Semjén Zsolt, akinek a személye azt biztosítja, hogy a katolikus klérus az Orbán-rendszerben befolyásosnak és megkerülhetetlennek érezze magát.

Orbán Viktor kormányának összetételével olyan népmesét ír, amelynek a valósághoz ugyan nincs sok köze, de amelynek a fent említett arcok garantálják az átélhetőségét. Ugyanezen logika mentén lett miniszter Varga Judit és Novák Katalin – így húzta ki Orbán a genderkritika méregfogát, s gyártotta le a maga Donáth–Cseh-párosát. Míg Kásler Miklós, Németh Szilárd és Semjén Zsolt előadja a lázadást Brüsszel és a globális háttérhatalom elleni harcban, Rogán Antal, Varga Mihály és Szijjártó Péter teszi a dolgát: elvégzik az ország neoliberális átalakítását, a közvagyon magánosítását és a keleti önkényuralmak kiszolgálását. Amíg a magyarok az előadást figyelik, a karaván kitartóan halad a latin-amerikai junták dicsőséges útján a szuverén Orbán Viktor virágzó, szovjet közép-ázsiai állameszménye felé.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/23. számában jelent meg, június 4-én.